Skip to main content

Oι πολιτείες που θα βγάλουν τον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ

Μέχρι και την τελευταία στιγμή οι δύο υποψήφιοι έκαναν έκκληση προς τους οπαδούς τους -Τα κλειδιά της διαδικασίας και οι πολιτείες που βγάζουν Πρόεδρο

Οι κάλπες έκλεισαν. Οι ψήφοι καταμετρώνται. Η πρωτοφανής συμμετοχή των Αμερικανών ψηφοφόρων στην επιστολική ψήφο θα μπορούσε να καθυστερήσει την καταμέτρηση των ψήφων, άρα και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Μέχρι και την τελευταία στιγμή, υπήρξε έκκληση και των δύο υποψηφίων προς τους οπαδούς τους, τους οποίους προέτρεπαν να πάνε στις κάλπες.

Διαβάστε περισσότερα: Εκλογές στις ΗΠΑ: Ξεκίνησε η καταμέτρηση - Τι δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Τζο Μπάιντεν απευθύνθηκε για μία ύστατη, πριν τα αποτελέσματα, φορά στον λαό. Ήταν μία αυθόρμητη απόφαση που καταδεικνύει την προσπάθεια του να μην επιτρέψει να «πέσει» ούτε μία ψήφος κάτω… Πολιτικοί αναλυτές, μάλιστα, σχετίζουν την εμφάνισή του με την προσπάθειά του να εξασφαλίσει την κομβική πολιτεία της Φλόριντα. Το γεγονός, όμως, ότι μπέρδεψε τις εγγονές του και σύστησε στο κοινό, τον γιο του Μπο, ο οποίος έχει πεθάνει από το 2015, δεν βοήθησε ιδιαίτερα. Την ίδια ώρα, ο Τραμπ δηλώνει ότι «ούτε που το έχει σκεφτεί» να ετοιμάσει ομιλία αποδοχής της ήττας του ή ανακήρυξης της νίκης του. Οι δηλώσεις του Ρεπουμπλικανού έγιναν προς το προσωπικό  της προεκλογικής εκστρατείας του στο Άρλινγκτον της Βιρτζίνιας. Πρόσθεσε πάντως ότι ελπίζει πως θα χρειαστεί να ετοιμάσει μόνο τη μία και επισήμανε: «Ξέρετε, το να νικάς είναι εύκολο. Το να χάνεις δεν είναι ποτέ εύκολο. Για εμένα δεν είναι».

Σήμερα εκτός από την εκλογή προέδρου κρίνεται η τύχη και 12 Ρεπουμπλικάνων και δύο Δημοκρατικών γερουσιαστών. Μεταξύ εκείνων που «κινδυνεύουν» να χάσουν τις έδρες τους είναι ο στενός σύμμαχος του προέδρου Τραμπ, Λίντσεϊ Γκρέιαμ, στη Νότια Καρολίνα, αλλά και η μετριοπαθής Ρεπουμπλικανή Σούζαν Κόλινς, στο Μέιν. Θυμίζουμε ότι τον πρόεδρο των ΗΠΑ αναμένεται να βγάλουν 10 πολιτείες. Η Πενσιλβάνια, το Ουισκόνσιν, το Μίσιγκαν, η Φλόριντα, η Αϊόβα και το Οχάιο ήταν ουσιώδους σημασίας για τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ το 2016. Και στην Τζόρτζια, την Αριζόνα, τη Βόρεια Καρολίνα και το Τέξας, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως ο δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν είναι φέτος σε θέση να διεκδικήσει τη νίκη από τον Τράμπ, όπως αναφέρει το protothema.gr

Οι Αμερικανοί ψηφίζουν για 538 μεγάλους εκλέκτορες, οι οποίοι εκλέγουν τον πρόεδρο. Για να κερδίσει ένας υποψήφιος πρέπει να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή τον μαγικό αριθμό των 270 μεγάλων εκλεκτόρων. Σε κάθε πολιτεία, ο αριθμός των μεγάλων εκλεκτόρων υπολογίζεται προσθέτοντας τον αριθμό των βουλευτών στη Βουλή των Αντιπροσώπων (ο οποίος ποικίλλει ανάλογα με τον πληθυσμό της πολιτείας) στον αριθμό των γερουσιαστών (δύο για κάθε πολιτεία).