Skip to main content

Οι προτάσεις των Νέων Αγροτών για την επόμενη 20ετία

Παρέμβαση «δημόσιου συμφέροντος» συνιστά η κατάρτιση, αλλά και υλοποίηση, ενός «εθνικού σχεδίου επενδύσεων ανασυγκρότησης της ελληνικής γεωργίας».

Παρέμβαση «δημόσιου συμφέροντος» συνιστά η κατάρτιση, αλλά και υλοποίηση, ενός «εθνικού σχεδίου επενδύσεων ανασυγκρότησης της ελληνικής γεωργίας», με το συνολικό επενδυτικό κόστος να υπολογίζεται στα 20 δισ. ευρώ για την επόμενη 20ετία.

Τα ανωτέρω τόνισε ο γεωπόνος - οικονομολόγος, Δρ. Φώτης Βακάκης, στη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσαν οι Νέοι Αγρότες, στο πλαίσιο της 24ης «Agrotica».

Σχετικά με τις επενδύσεις που απαιτούνται να γίνουν, προκειμένου να πετύχει το εθνικό σχέδιο, αυτές αφορούν:
 

-Σχεδιασμένη κινητοποίηση όλων των εμπλεκομένων φορέων, της πολιτείας και των ΟΤΑ, για τη δημιουργία των βασικών υποδομών.
 

- Δημιουργία συνεταιριστικών οργανώσεων νέας γενιάς που θα αναλάβουν την οργάνωση των τοπικών αγορών, τη δημοπράτηση των προϊόντων, την παροχή τεχνικής υποστήριξης στους μετόχους-γεωργούς, τη μαζική προμήθεια γεωργικών εισροών και την επίβλεψη εφαρμογής των συστημάτων ποιότητας.

Ο κ. Βακάκης μίλησε και για οριζόντιες δράσεις υψηλής προτεραιότητας, που θα στηρίξουν την εξωστρέφεια της ελληνικής γεωργίας. Αυτές, αφορούν την παραγωγή εξειδικευμένων τεχνολογιών στην παραγωγή, τη μεταποίηση και συσκευασία των προϊόντων, τη δημιουργία οικονομιών κλίμακας, που απαιτούν θεσμοθετημένη συλλογική δράση και  προώθηση στρατηγικών συνεργασιών, ώστε η ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας να χρηματοδοτηθεί με ιδιωτικά και μετοχικά κεφάλαια.

Σημείωσε δε ότι η σημαντικότερη οριζόντια δράση που συνιστά και καινοτομία και χρειάζεται η ελληνική γεωργία για να στηρίξει τη βιώσιμη εξωστρέφεια των προϊόντων της, είναι η καθιέρωση «πιστοποιημένων πρωτοτύπων ελληνικών προϊόντων».