Skip to main content

Οι προτάσεις του ΣΕΒΕ για την Οικονομία

Αναγκαία η αλλαγή του μοντέλου ανάπτυξης με στόχο την ενίσχυση της εξωστρέφειας και του εξαγωγικού δυναμικού της χώρας
Την κατάρτιση Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τη στήριξη των εξαγωγών και την αλλαγή του μοντέλου ανάπτυξης με στόχο την ενίσχυση της εξωστρέφειας και του εξαγωγικού δυναμικού της χώρας ζητεί ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος(ΣΕΒΕ).

Ο ΣΕΒΕ προτείνει τη στενότερη συνεργασία των υπουργείων Οικονομίας και Οικονομικών, Εξωτερικών, Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης για την κατάρτιση ενός κοινού προγράμματος εξαγωγών, με έμφαση στην ενίσχυση της εξωστρέφειας και της ανταγωνιστικότητας, μέσω της χρηματοδότησης των απαιτούμενων περιφερειακών δράσεων, αλλά και των φορέων, οι οποίοι συνεισφέρουν στην υλοποίηση των δράσεων αυτών.

Σύμφωνα με τους εξαγωγείς της Βορείου Ελλάδος, μέσα σε μία κρίσιμη οικονομική συγκυρία με διεθνείς προεκτάσεις, οι επιχειρήσεις με έντονο το στοιχείο της εξωστρέφειας είναι αυτές, οι οποίες πλήττονται σε μεγαλύτερο βαθμό συγκριτικά με τις υπόλοιπες επιχειρήσεις. Στην προκειμένη περίπτωση, ο χαμηλός βαθμός εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας ο οποίος τεκμηριώνεται από το 7,2% που συνεισφέρουν οι ελληνικές εξαγωγές στο ΑΕΠ της χώρας μας για το 2008,  περιορίζει σε μεγάλο βαθμό τους κραδασμούς και τις συνέπειες από την οικονομική ύφεση.

"Παρόλα αυτά, πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι το συγκεκριμένο μοντέλο ανάπτυξης σε καμία περίπτωση δε μπορεί να καταστεί μακροχρόνια βιώσιμο και ανταγωνιστικό σε όρους διεθνούς εμπορίου. Όταν παρέλθει η κρίση, η ελληνική οικονομία θα πρέπει να είναι έτοιμη σε ό,τι αφορά το επίπεδο ανταγωνιστικότητας και εξωστρέφειας έτσι ώστε να επωφεληθεί με βέλτιστο τρόπο από τη ραγδαία οικονομική ανάπτυξη που θα ακολουθήσει της ύφεσης. Για αυτό το σκοπό, πρέπει να γίνει μία ανατροπή της μέχρι τώρα αντιμετώπισης του κρίσιμου ζητήματος της οικονομικής μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας", αναφέρει ο ΣΕΒΕ.

Στο πλαίσιο της προτεινόμενης αναθεώρησης της εθνικής στρατηγικής οικονομικής ανάπτυξης με έμφαση στην εξωστρέφεια, ο ΣΕΒΕ τονίζει ότι θα πρέπει να οριστούν συγκεκριμένοι στόχοι, τόσο ποιοτικοί, όσο και ποσοτικοί και σε συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα:

Οι ποσοτικοί στόχοι

-Αύξηση της αξίας των εξαγωγών έως το 2013 στο 10% του ΑΕΠ
-Διπλασιασμός των εξαγωγών των ελληνικών περιφερειών με χαμηλή εξωστρέφεια έως το 2013, δηλαδή σε περιφέρειες οι εξαγωγές των οποίων δεν υπερβαίνει το  10% του περιφερειακού ΑΕΠ.

Οι ποιοτικοί στόχοι

-Καθορισμός των πέντε πιο ανταγωνιστικών ομάδων προϊόντων και οργάνωση στοχευμένων δράσεων προώθησης τους στις αγορές του εξωτερικού
-Καθορισμός των δέκα πιο δυναμικών αγορών-στόχων και ανάπτυξη οργανωμένων δικτύων διανομής.

Έμφαση στην προβολή και στην αναγνωρισιμότητα

Εξάλλου, με στόχο την ενίσχυση της εξωστρέφειας και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων ο ΣΕΒΕ προτείνει ακόμη τα εξής:

-Προβολή και προώθηση των ελληνικών προϊόντων.
Σύμφωνα με τον ΣΕΒΕ θα πρέπει να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν ολοκληρωμένα προγράμματα regional marketing με σκοπό την προβολή και προώθηση των ελληνικών ανταγωνιστικών προϊόντων, τόσο σε επίπεδο περιφέρειας, όσο και σε επίπεδο προϊόντων προς τις αγορές του εξωτερικού. Επιπλέον, θα πρέπει να δοθεί έμφαση στη δημιουργία κατάλληλων δικτύων διανομής των ελληνικών προϊόντων (clusters) σε συγκεκριμένες αγορές-στόχους του εξωτερικού, με στόχο την αποτελεσματικότερη και περαιτέρω διείσδυση  των ανταγωνιστικών ελληνικών προϊόντων σε νέες αγορές.

-Ανάδειξη του ρόλου της ποιότητας, της πιστοποίησης και αναγνωρισιμότητα των ελληνικών σημάτων και φορέων στο εξωτερικό. Η πιστοποίηση της ποιότητας των ελληνικών προϊόντων είναι κρίσιμη παράμετρος για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους στις διεθνείς αγορές και κατ΄ επέκταση για την τόνωση της εξαγωγικής δραστηριότητας. Ο ΣΕΒΕ έχει κάνει μία σημαντική προσπάθεια για την ανάδειξη της σημαντικότητας της έννοιας της ποιότητας, της τυποποίησης-πιστοποίησης, αλλά και του ίδιου του συστήματος ποιότητας και των σημάτων συμμόρφωσης στο εξωτερικό. Η αναγνωρισιμότητα των ελληνικών σημάτων συμμόρφωσης στο εξωτερικό αποτελεί το διαβατήριο για την προώθηση των ελληνικών προϊόντων εκτός των συνόρων της χώρας και την ενίσχυση της συνολικής εξαγωγικής δραστηριότητας της Ελλάδας.

-Ενίσχυση και αξιοποίηση του θεσμού της Ασφάλισης των εξαγωγικών Πιστώσεων – Οργανισμός Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΟΑΕΠ). Η ασφάλιση των εξαγωγικών πιστώσεων είναι ένα εργαλείο, το οποίο αναμφίβολα μπορεί να προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα και οφέλη στον Έλληνα εξαγωγέα.  Η ανάγκη για ασφαλιστική κάλυψη καθίσταται ολοένα επιτακτικότερη στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης και του αυξανόμενου πιστωτικού κινδύνου. Ιδίως στην παρούσα οικονομική συγκυρία, οι ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις είναι αυτές, οι οποίες λόγω της δραστηριότητάς τους, πλήττονται σε μεγαλύτερη κλίμακα από τους κραδασμούς της κρίσης σε διεθνές επίπεδο.  Όπως επισημαίνει ο ΣΕΒΕ, η ασφαλιστική κάλυψη των εξαγωγικών πιστώσεων των επιχειρήσεων της Βορείου Ελλάδος είναι σήμερα ανεπαρκής, δεδομένου ότι το ποσοστό των ασφαλισμένων επιχειρήσεων είναι πολύ μικρό σε σχέση με τον συνολικό αριθμό των επιχειρήσεων που  δραστηριοποιούνται στη Βόρεια Ελλάδα. Επίσης υφίσταται έντονος προβληματισμός των εξαγωγικών επιχειρήσεων για τη διατύπωση και τους όρους των ασφαλιστήριων συμβολαίων, οι οποίοι θεωρούνται σε μεγάλο βαθμό μη φιλικοί και πολύπλοκοι καθώς και για τη διαδικασία καταβολής αποζημιώσεων.

-Μείωση του Διοικητικού Κόστους – Καταπολέμησης των γραφειοκρατικών δυσλειτουργιών και βελτίωση των υποδομών. Προκειμένου να περιοριστούν οι κραδασμοί στην ελληνική οικονομία από τη διεθνή κρίση, θα πρέπει μέσα από τα κοινοτικά κονδύλια τα οποία έχουν εκπονηθεί για τη χώρα μας, ένα σημαντικό μέρος να επενδυθεί σε σύγχρονες υποδομές και καινοτόμα συστήματα, τα οποία θα αναβαθμίσουν κρίσιμους τομείς όπως: οι μεταφορές,  οι υπηρεσίες, οι τηλεπικοινωνίες, οι συναλλαγές και το περιβάλλον.

Ο ΣΕΒΕ θεωρεί  ότι η βελτίωση της ασφάλειας, της ταχύτητας και  του κόστους των μεταφορών είναι παράγοντας που μπορεί να ενισχύσει σημαντικά τόσο την εξωστρέφεια και τις ελληνικές εξαγωγές, όσο και το σύνολο της ελληνικής οικονομίας. Το ίδιο ισχύει και για τον εκσυγχρονισμό στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, καθώς αποτελούν πλέον κρίσιμα εργαλεία σε κάθε επίπεδο εμπορικής συναλλαγής.

Επιπλέον, επιτακτική κρίνεται η ανάγκη για απλούστευση διαδικασιών και περιορισμό της γραφειοκρατίας και η αναβάθμιση των δημοσίων υπηρεσιών μέσω συστημάτων υψηλής τεχνολογίας, καθώς κάτι τέτοιο συνεπάγεται δραστική μείωση του διοικητικού κόστους, το οποίο επιβαρύνει τις επιχειρήσεις.