Skip to main content

Οι σημαντικότερες στιγμές του ντιμπέιτ

Στιγμές έντασης και προσωπικές αναφορές. Ποια τακτική ακολούθησε ο Κώστας Καραμανλής και ο Γιώργος Παπανδρέου. Συνεχώς αποφεύγει να πάρει θέση, κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ο πρωθυπουργός. Να μην
Κέρδη και ζημίες μετρούν τα κομματικά επιτελεία μετά την τηλεμαχία των δύο πολιτικών αρχηγών. Οι δύο μονομάχοι των εκλογών έμειναν στην πολιτική γραμμή που έχουν χαράξει από την αρχή της προεκλογικής περιόδου:

Συγκεκριμένα:
Ο Κώστας Καραμανλής επέμεινε στην τακτική του να παρουσιάζει τον Γιώργο Παπανδρέου ως πολιτικό αποφασισμένο να χρησιμοποιεί μόνο ωραία λόγια, που για να είναι ωραία δεν αποτελούν επεξεργασμένες προτάσεις, σοβαρές προσεγγίσεις και σοβαρές θέσεις. Φαίνεται ότι στόχος του ήταν να τον ταυτίσει με την πολιτική αναξιοπιστία ενός αντιπολιτευόμενου πολιτικού που υπόσχεται τα πάντα στους πάντες, προκειμένου να κατακτήσει την εξουσία.
 
Στην απόπειρά του αυτή προχώρησε σε όλες τις ενότητες σε επιθέσεις με άξονα τις κατά τον ίδιο συχνές αλλαγές στάσης και πολιτικής. Στο πλαίσιο αυτό ενέταξε το θέμα του Αχελώου, των μη κρατικών πανεπιστημίων και αυτό του αγωγού Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης, κατηγορώντας τον Γ. Παπανδρέου για αλλαγή στάσης.

Ο κ. Καραμανλής φάνηκε αποφασισμένος να υπερασπιστεί το κυβερνητικό έργο κάνοντας συχνές αναφορές σε μέτρα και αποφάσεις που βελτίωσαν, σύμφωνα με τον ίδιο, την οικονομία, τη δημόσια διοίκηση, το περιβάλλον, την Παιδεία και την Υγεία. Ενώ δεν δίστασε να παραδεχθεί λάθη και παραλείψεις τόσο δικές του όσο και συνεργατών του.

Αίσθηση δημιούργησε ότι για το τέλος κρατούσε μία επίθεση και μία πρόκληση. Το πρώτο ήταν ένα ΦΕΚ, με την υπογραφή του Γ. Παπανδρέου ως συναρμοδίου υπουργού για τον αποχαρακτηρισμό αναδασωτέας έκτασης στην Ανατολική Αττική. Και το δεύτερο η πρόσκλησή του για ένα ακόμη ντιμπέιτ των δύο.

Ο Γιώργος Παπανδρέου
Από την πλευρά του ο Γιώργος Παπανδρέου εμφανίστηκε αυστηρός, τόσο στο ύφος όσο και στις διατυπώσεις του προς τον πρωθυπουργό, αφού δεν δίστασε να του επαναλαμβάνει ευθέως και αρκετές φορές ότι λέει ψέματα.

Επέμεινε να προτάσσει το δίλημμα των εκλογών ανάμεσα στην δική του οραματική και αισιόδοξη προοπτική και στην προοπτική της διατήρησης της σημερινής κατάστασης με τα επαναλαμβανόμενα σκάνδαλα, την αδιαφάνεια και την αναποτελεσματικότητα του κράτους, που υπάρχει από το αποτέλεσμα των πυρκαγιών μέχρι τα δημόσια οικονομικά.

Όταν προκλήθηκε μάλιστα, δεν δίστασε να υπερασπιστεί με σθένος και την οκταετία Σημίτη, λέγοντας αρκετές φορές ότι η κατάσταση στην Ελλάδα ήταν πολύ καλύτερη σε όλους τους τομείς το 2004 από ό,τι είναι σήμερα.
Στο τέλος, μιλώντας στρεφόμενος απευθείας προς την κάμερα απευθύνθηκε αμέσως προς τον πολίτη ζητώντας του να ψηφίσει Καραμανλή αν επιθυμεί να συνεχιστεί το σημερινό καθεστώς παρακμής.  
Για το κυπριακό και το σκοπιανό έγιναν οι συνήθεις αναφορές από τους δύο αρχηγούς. Ενώ για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατήγγειλε τον πρωθυπουργό για χαμένες ευκαιρίες και παλινωδία στις θέσεις, κάτι που επιχείρησε να διαψεύσει.

Η συζήτηση αναλυτικά
Καραμανλής: Βιώνουμε σοβαρη οικονομική κρίση σε όλες τις χώρες. Χτυπα έντονα και την Ευρώπη. Εμεις τη βιώνουμε λιγότερο βαριά. Ανεδείχθη ομως πιο πιεστικό το διαρθρωτικό πρόβλημα του δημοσιου χρέους, κληρονομιά του ΠΑΣΟΚ.  Τωρα είναι ώρα να αντιπαρατεθούμε μετωπικο με το δημοσιονομικό πρόβλημα. Απο την άλλη πλευρά ο δρόμος της ανευθυνότητας του ΠΑΣΟΚ.

Παπανδρεου: Ξεκάθαρο το δίλλημμα, Η μια κυβερνηση που θα γονατίσει τη μέση ελληνική οικογένεια, ή μια κυβέρνηση που θα δώσει ανάσα.  Τα λεφτα δεν λείπουν. Που πηγαν τα 100 δις ευρώ της αύξησης του χρέους; Σε ημέτερους και στη διαφθορά.  Το δικό μας πρόγραμμα είναι ύψους 3 δις και οχι 10 που λεει η κυβέρνηση.

Καραμανλής: Γνωστό πως δημιουργήθηκε το έλλειμα. Παραλάβαμε 8% και το μειώσαμε στο 3%.  Δημόσιο χρέος: Περίπου 50 δις είναι οι τόκοι από δάνεια του ΠΑΣΟΚ. 
Πως θα κάνει νοικοκύρεμα ο κ. Παπανδρέου, με ακάλυπτες επιταγές. Μιλάτε για φορολογικη δικαιοσύνη. Τι εννοείτε, το ακούω από μωρό.  Δεν είναι ενδειξη υπευθυνότητας οι ασάφειες.   Με τους δικούς μας υπολογισμούς αυτά που υποσχεται το ΠΑΣΟΚ απαιτούν 10 δις.

Παπανδρέου: Δεν είναι αξιόπιστος για υπολογισμούς ο κ. Καραμανλης. Εμεις μιλάμε με συγκεκριμενο σχεδιο 100 ημερών για να εκκινήσει η οικονομία. Για το χρεος, 50 δις μας φόρτωσε ο Μητσοτάκης και αλλά 100 εσεις. Το πρόγραμμά μας είναι δίκαιο και ρεαλιστικό.

Καραμανλής: Δεν μπορει το ΠΑΣΟΚ να μιλάει προϋπολογισμούς  που έπεσαν έξω.  Στηρίξαμε την πραγματική οικονομία, για  αυτό βιώνουμε ηπιότερα την κρίση.

Παπανδρεόυ: Ολα τα εισοδήματα θα φορολογουνται με τον  ίδιο τρόπο. Οχι η εργασία περισσότερο από το κεφάλαιο. Μιλάμε για ένα άλλο αναπτυξιακό μοντέλο.

ΠΑΙΔΕΙΑ-ΥΓΕΙΑ- ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παπανδρέου: Υπάρχουν δυο διαφορετικές φιλοσοφιες. Για να προχωρήσει η χώρα πρέπει να επενδυσουμε στο ανθρώπινο δυναμικό. Να επενδύσουμε στην ασφάλεια του εργαζόμενου.
Εχω δεσμευτει για 1 δις ευρώ και 5% στην τετραετια για την Παιδεία.
Πχ. Το ηλεκτρονικό βιβλίο δεν είναι πανάκεια, αλλά δείχνει την άλλη φιλοσοφία.

Στην Υγεία, πρέπει να προσλάβουμε νοσηλευτές και όχι αγροφύλακες.

Καραμανλής: Ασαφείς εκθέσεις ιδεών, αυτα που λέει ο Παπανδρεου. Μειώσαμε την ανεργία, στηρίξαμε τους εργαζόμενους την ώρα της κρισης.

Ασφαλιστικό: Δεν ακούμε τίποτα από το ΠΑΣΟΚ. Εμεις μειώσαμε τον αριθμό των ταμείων, πρεπει να δουμε τα κριτήρια των συνταξεων αναπηρίας και τα βαρέα.

Στην Παιδεια, κάναμε μια σημαντική μεταρρύθμιση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Χρειάζονται και άλλα βήματα, έχει ξεκινήσει ο διάλογος.

Παπανδρέου: Καταγγέλλω ότι ο ΟΑΕΔ προωθεί μεσω βουλευτικων γραφείων τα προγράμματα stage. Ειναι ένα αίσχος.
Οι στατιστικές για την ανεργία δεν πείθουν κανέναν.
Το ασφαλιστικό δεν ειναι εύκολο, αλλά δεν μπορει τα λεφτά των ταμείων να τα χειρίζεται μια κυβέρνηση μέσω δομημένων ομολόγων.


Καραμανλής: Ούτε στο ασφαλιστικό ακούσαμε κάτι χειροπιαστό από τον κ. Παπανδρέου. Πάντα το ΠΑΣΟΚ έβρισκε προφάσεις για να αποχωρεί από τον διάλογο. 
 
Η Παιδεία μεγάλο ζήτημα. Το ασυλο δεν μπορει να είναι κέντρο καταστροφικής μανίας. Τραγική παλινωδία του κ. Παπανδρέου στο θέμα των μη κρατικών πανεπιστημίων. Λέει ωραίες κουβέντες το ΠΑΣΟΚ, αλλά με ασάφεια.

Παπανδρέου: Λεμε υπεύθυνες κουβέντες, αλλά δε σας αρέσουν. Αποχωρήσαμε από τη βουλή λόγω  της συνταγματικής νοθείας για τα δάση.

Καραμανλής: Για τα stage, σας τροφοδοτούν οι συνδικαλιστές με παραπλανητικά στοιχεία. Δεν λέτε τίποτα συγκεκριμένο, ούτε για την παιδεία, ούτε για την οικονομία.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Καραμανλής: Είναι ο μεγάλος ασθενής η δημόσια διοίκηση. Γίνονται προσπάθειες. Εξαπλώθηκε ο θεσμός των ΚΕΠ, που βεβαίως έγινε από την προηγούμενη κυβέρνηση. Εχει ξεκινήσει η  προσπάθεια για την κωδικοποίση της νομοθεσίας.

Πρεπει να προχωρήσουμε σε διοικητική μεταρρύθμιση με μεγαλύτερους δήμους, 350, και συγκρότηση περιφερειών.
Να υπάρχει η δυνατότητα να δουλέψουν και άνθρωποι από τον ιδιωτικό τομέα στο δημοσιο και να μπορέσουν να εξελιχθουν.

Παπανδρέου: Φοβάμαι ότι ο Καραμανλής ζει σε άλλη χωρα. Δεν μπορεί το κράτος να είναι φέουδο υπουργών. Εξι χρόνια τι εκανε αυτή η κυβέρνηση. Οχι μόνο δεν βελτίωσε, αλλά έδωσε το χειρότερο παράδειγμα: Βατοπαίδι, ομόλογα, Κοσμοτε, υπουργειο Πολιτισμου, και τόσες άλλες υποθέσεις που ο Καραμανλής παρέγραψε. Οταν ο υπουργός του εχει οφ σορ εταιρία για να γλυτώσει φόρους.

Καραμανλής: Οποιαδήποτε υπόθεση εμφανίσθηκε πήγε στη δικαιοσύνη. Η βουλή έκλεισε, οπως κλεινει σε κάθε εκλογική αναμέτρηση. Το μεγαλύτερο σκάνδαλο είναι το χρηματιστήριο. Στο ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει κανένας να κανει αυτοκριτικη, τόση αλαζονεία;

Παπανδρέου: Ψευδεσθε όταν λέτε όλα στο φως. Δυο φορές δεν αφήσατε τους βουλευτές σας να ψηφίσουν για το Βατοπαιδι. Οπως γα τη Ζημενς. Εγω σας έχω πει να ματώσουμε. Και για το χρηματιστήριο, εσεις δεν προχωρήσατε σε εξεταστική επιτροπη. Εγω θα ζητήσω συσκεψη των αρχηγών υπο τον Παπούλια για τη διαφάνεια.
Καραμανλής: Κωμωδία μετά από χρόνια να επικαλείσθε αιολα επιχειρήματα για να αποχωρήσετε από τη συνταγματική αναθεώρηση, οπου πολλά θα μπορούσαν να γίνουν για τη διαφάνεια.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ -ΥΠΟΔΟΜΕΣ
Παπανδρέου: Δικαιώνονται οι θέσεις μας για την πρασινη ανάπτυξη. Θα αποσύρουμε το χωροταξικό σχεδιο για τον τουρισμό, που ξεπουλά τις παραλίες.
Καραμανλής: Αόριστες εξαγγελίες. Η ουσία είναι ότι η κυβέρνηση έχει κάνει συγκεκριμένο έργο. Κάνετε λάθος, κ Παπανδρέου να μην ακούτε συμβουλές ανθρώπων που δεν επιθυμούν να υπάρξει χωροταξιακος σχεδιασμός.  Ειναι μεγάλη μεταρρύθμιση. Ειμαστε μεταξύ των 4 ευρωπαικων χωρών που έχουν καλύψει ή καλύπτουν τα όρια του Κιοτο.
Παπανδρέου: Εμεις εχουμε άλλη αντίληψη. Τέλος στην ανάπτυξη που ειναι μόνο τσιμέντο. Το χωροταξικό της κυβέρνησης εχουν καταγγείλει όλοι οι φορεις ότι θα καταστρέψει τις παραλίες. Αν νομίζουμε ότι όλα πάνε καλά σε Αθήνα , Θεσσαλονίκη, τότε ο Καραμανλής δεν βλέπει την πραγματικοτητα.
Καραμανλής: Το χωροταξικό που θεσπισαμε εμείς έχει αυστηρότατες προβλέψεις. Μη λέτε ανακρίβειες. Αυτοι που το καταπολεμούν είναι αυτοι που δεν επιθυμούν σύγχρονες μορφές τουρισμού. 
Θελω να ξεκαθαρίσετε τι θα κανετε με την εκτροπη του Αχελώου; Ειπατε ότι θα τη σταματήσετε.
Παπανδρέου: Μη βάζετε λόγια στο στόμα μου που δεν έχω πει.  Για τα δαση, δεν αρκούν τα λόγια. Χρειάζεται πολιτικη, δεν κάνατε τίποτα. Γι αυτό κάηκαν τα δάση.
Καραμανλής: Λεξη δεν είπε ο κ.Παπανδρέου για τον Αχελώο. Πρέπει να ξεκαθαρίσετε τη θέση σας . Επισης ως υπουργός ο κ.Παπανδρέου είχε υπογράψει αποφάσεις για τον αποχαρακτηρισμό αναδασωτέον εκτάσεων.
Παπανδρέου: Δεν ειπα ποτέ οτι θα σταματήσουμε την εκτροπή, αλλά οτι πρεπει να επαναξιολογήσουμε την πολτική για τους υδάτινους πόρους.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Καραμανλής: Ξεκάθαρη η πολιτική μας για το Σκοπιανό, που επεβληθη στις Βρυξέλλες. Εχουμε χαράξει κόκκινη γραμμή, δεν πάμε πίσω. Να το αντιληφθεί η ηγεσια των Σκοπίων.
Για την Τουρκια: ενθαρρύνουμε την ευρωπαϊκη προοοπτική της στο βαθμό που θα εκπληρώσει όλα τα κριτήρια.
Οι ενεργειακές συμφωνίες με τους αγωγούς, πολυ μεγάλη εθνική επιτυχία.
Παπανδρέου: Χάθηκαν ευκαιρίες στα ελληνοτουρκιά, διότι ο πρωθυπουργος ανακοίνωσε απο το cnn ότι δεν θα βάλει βέτο.
Καραμανλής: Καμια ευκαιρία δεν χάθηκε με την Τουρκία. Το πλαίσιο έγινε πιο αυστηρό.
Για τους αγωγούς, είναι επικίνδυνα αυτά που λέτε περί επαναδιαπραγμάτευσης.
Στο Κυπριακό, ο κ.Παπανδρέου ήταν αυτός που έλεγε στους Κυπρίους να υπερψηφίσουν το σχεδιο Αναν. Απολυτα εσφαλμένη στάση.
Παπανδρέου: Στο συμβούλιο αρχηγών είπατε "ναι" στο σχεδιο Ανάν. Μετά τα μασήσατε.
Αγωγοι: Εμεις ξεκινησαμε, εμείς ελπιζουμε να τους τελειώσουμε.

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΝΤΙΜΠΕΪΤ
Παπανδρέου
 Υπαρχουν δυο επιλογές: Απο τη μια, της αδιαφάνειας και της πολιτικής που ριχνει τα βάρη στους ασθενέστερους. Απο την αλλη, υπαρχει ένα νέο αναπτυξιακό προτυπο.  Αν θέλετε να συνεχιστεί η πολιτική παρακμή ψηφίστε τη Ν.Δ. Αν θέλετε μια αλλη πορεία, ζητώ την εμπιστοσύνη σας και την ψηφο αυτοδυναμία σας.

Καραμανλης:  Ο κ.Παπανδρέου απέφυγε να πάρει συγκεκριμένες θέσεις σε οτιδήποτε.  Δεν είναι ανευθυνο μια πολιτικη δύναμη να τάζει λαγους με πετραχήλια και να μοιράζει ακάλυπτες επιταγές. 
Χρειάζονται δύσκολες αποφάσεις. Ξέρω οτι δεν ειμαι ευχάριστος. Υπάρχει ο δρομος ο ανηφορικός που βγαζει στο ξέφωτο και ο αλλος που ηχεί ευχάριστα αλλά που διογκώνει τα προβλήματα.  Ειμαι διατεθειμένος να πάμε και τρίτο ντιμπέιτ, μήπως ο κ. Παπανδρεου πει κάτι συγκεκριμένο.