Skip to main content

Οι συχνότερες κακώσεις κατά τη διάρκεια αθλοπαιδιών

Οι πιο συχνές αθλητικές κακώσεις , είναι τα θλαστικά τραύματα - οι εκδορές - οι θλάσεις - τα διαστρέμματα - τα κατάγματα και τα εξαρθρήματα.

Η μεγαλύτερη συμμετοχή σε παιχνίδι και αθλητικές δραστηριότητες θα προκαλέσει αύξηση των κακώσεων, αύξηση της αδρεναλίνης των γονέων και μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στα νοσοκομεία. 

 

Με τον όρο κάκωση αναφερόμαστε στο αποτέλεσμα της βίαιης επίδρασης εξωτερικών παραγόντων στον οργανισμό, η οποία μπορεί να προκαλέσει λύση της συνέχειας ή φθορά των ιστών. Το χαρακτηριστικό της κάκωσης είναι η απώλεια ή βλάβη των ιστών.


Αθλητική κάκωση

 

 είναι το βίαιο, επιβλαβές συμβάν κατά την αθλητική δραστηριότητα, ανεξάρτητο της θέλησης του ατόμου, το οποίο προκαλεί πρόσκαιρη ή μόνιμή ανικανότητα του συμμετέχοντα. Συχνές είναι επίσης οι κακώσεις κατά τη διάρκεια αθλοπαιδιών.

Οι πιο συχνές είναι τα θλαστικά τραύματα, οι εκδορές οι θλάσεις, τα διαστρέμματα, τα κατάγματα και τα εξαρθρήματα.

 

 Η πρόκληση ενός τραυματισμού μπορεί να οφείλεται στον μη κατάλληλο εξοπλισμό, στη παράβαση των κανονισμών του παιχνιδιού, στην απερισκεψία, στην επιθετικότητα των αθλουμένων, την κατάσταση του χώρου αναψυχής ή άθλησης, στις κλιματολογικές συνθήκες και στην κακή φυσική κατάσταση.


Τραύματα

 

 είναι οι κακώσεις που συνοδεύονται από λύση της συνέχειας του δέρματος ή των βλεννογόνων.

 

Θλάση

 

ονομάζεται η κλειστή κάκωση των μαλακών μορίων, η οποία μπορεί να συνοδεύετε από φθορά της σύστασης των ιστών ή/και αιμορραγία με διαφορετική βαρύτητα. Ανάλογα με το μέγεθος της η αιμορραγία ταξινομείται σε εκχύμωση, μώλωπα ή αιμάτωμα.

 

Διάστρεμμα

 

είναι η βίαιη επώδυνη διάταση ή ρήξη των μαλακών μορίων (συνδέσμων, θυλάκου και σπάνια μυών) που συγκρατούν μία άρθρωση. Συχνότερη είναι η εντόπιση τους στα κάτω άκρα, όπως στον αστράγαλο και στο γόνατο, και λιγότερο συχνά στο άνω άκρο όπως στον καρπό και στα δάχτυλα.


Κάταγμα

 

 είναι η κάκωση του οστού , κατά την οποία προκαλείται μερική ή πλήρης λύση της συνέχειας του και είναι συνήθως αποτέλεσμα τραυματισμού.


Εξάρθρημα

 

 είναι παρεκτόπιση των αρθρικών επιφανειών μιας άρθρωσης. Συχνότερα είναι τα εξαρθρήματα ώμου σε εφήβους και ενήλικες, ενώ σε ηλικίες έως 6 ετών το εξάρθρημα της κεφαλής της κερκίδας στον αγκώνα.

(Λυρτζής Γ. Χρήστος
 Ιατρός  Ορθοπαιδικής)