Skip to main content

Οι σχέσεις Εκκλησίας - Πολιτείας στη συνεδρίαση της Ιεραρχίας

Ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε ιδιαίτερα τη θετική σχέση της Εκκλησίας με τη νέα κυβέρνηση και ειδικότερα με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, τον οποίο συνάντησε δύο φορές και συζήτησε μαζί του τα εκκρεμή ζητήμ
Έκτακτη σύγκληση της Ιεραρχίας σήμερα, υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, στην Ιερά Μονή Πετράκη, από το πρωί. Ο αρχιεπίσκοπος άνοιξε τις εργασίες της συνόδου αναλύοντας την παρούσα πολιτική και κοινωνική κατάσταση στον τόπο μας σε σχέση με την Εκκλησία. Ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε ιδιαίτερα τη θετική σχέση της Εκκλησίας με τη νέα κυβέρνηση και ειδικότερα με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, τον οποίο συνάντησε δύο φορές και συζήτησε μαζί του τα εκκρεμή ζητήματα της Εκκλησίας.

Ο κ. Ιερώνυμος επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «η κυβέρνηση αυτή στα πλαίσια του σχεδιασμού της για την αντιμετώπιση τρεχόντων ζωτικών θεμάτων του τόπου αλλά και στα πλαίσια του γενικώτερου προγραμματισμού της ήταν και είναι φυσικό να ασχοληθεί και με θέματα που έχουν σχέση και με την ζωή της Εκκλησίας που αγγίζουν την ανθρώπινη πλευρά της. Μερικά από αυτά δημιούργησαν και δημιουργούν κατ’ αρχήν ορισμένες επιφυλάξεις η αντιθέσεις. Δυστυχώς και εδώ επανελήφθη το σύνηθες σφάλμα, δηλαδή η γραπτή και ηλεκτρονική πληροφόρηση που ασφαλώς επηρεάζει και διαμορφώνει την κοινή γνώμη να εκλαμβάνεται ως αυθεντία και ως αξιόπιστη πηγή. Στην παγίδα αυτή δυστυχώς περιπίπτουμε αρκετές φορές και πολλοί από εμάς, με αποτέλεσμα και οι ίδιοι να ταλαιπωρούμεθα και προβλήματα και ερωτηματικά να δημιουργούμε προς ζημία της Εκκλησίας μας και τελικά και οι ίδιοι να εκτιθέμεθα».

Τα θέματα που συζητήθηκαν στις επαφές Ιερωνύμου-Παπανδρέου, όπως τα ανέλυσε ο αρχιεπίσκοπος, είναι:

α. Ταυτότητα της Εκκλησίας. Πώς βλέπει η Εκκλησία την Πολιτεία και πώς η Πολιτεία την Εκκλησία.

β. Μεγάλο θέμα της Εκκλησίας είναι η στελέχωσή της, η μόρφωση του Κλήρου και η αναβάθμισή του. Με αυτό τον τρόπο θα βοηθηθεί περισσότερο το ποιμαντικό της έργο που αποβλέπει πρώτα στην πνευματική αναγέννηση και καλλιέργεια του ανθρώπου και ακολούθως στην συμπαράστασή του στα προβλήματα της καθημερινότητας.

γ. Σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας.

δ. Εκκλησιαστική Περιουσία και αξιοποίησις της εναπομεινάσης με στόχο τα εκ της αξιοποιήσεως έσοδα να διατίθενται στην εξυπηρέτηση του λαού μας, ιδιαίτερα των αδυνάτων, μέσα από ένα δίκτυον κέντρων διακονίας.

ε. Προνοιακό Έργο της Εκκλησίας και η περαιτέρω ανάπτυξή του.

στ. Το πρόβλημα τών Ναρκωτικών. Η έναρξη πιλοτικού προγράμματος της Εκκλησίας με ανέγερση Κέντρου για την επανένταξη εκείνων που αγωνίζονται να αποδεσμευθούν από την ασθένειά τους.

ζ. Συμμετοχή της Εκκλησίας στα αναπτυξιακά έργα, όχι για την δημιουργία επιχειρήσεων, αλλά ιδρυμάτων, κέντρων πολιτισμού, που θα εξυπηρετούν τις ανάγκες των συνανθρώπων μας.

η. Αγωνία της Εκκλησίας για την έκπτωση των αξιών, για τα φαινόμενα που ευτελίζουν τους θεσμούς, καταρρακώνουν την αξιοπρέπεια των ανθρώπων και δημιουργούν όχι μόνον κακό παράδειγμα για τους νέους μας, αλλά και τους εξοργίζουν.

θ. Ο τρόπος αγωγής των νέων μας.

Επισφράγιση της συζητήσεώς μας ήταν:

α. Ανάγκη συνεργασίας Εκκλησίας και Πολιτείας,

β. Σύστασις Επιτροπών από τα δύο μέρη για την συζήτηση των θεμάτων.

Ο κ. Ιερώνυμος συνέχισε αναφερόμενος στο Ενιαίο Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, την αλληλογραφία που αναπτύχθηκε μεταξύ Ιεράς Συνόδου και υπουργού Οικονομικών και πρόσθεσε: «Θεωρούμε συνεπώς αυτονόητο ότι ο διάλογος στο πλαίσιο της Επιτροπής για τα ζητήματα αναφορικά με την φορολογία της εκκλησιαστικής περιουσίας θα ξεκινήσει σε μηδενική βάση. Για μας ο διάλογος και η ευρεία δημόσια διαβούλευση αποτελούν ζήτημα αρχής και προϋπόθεση φορολογικής μεταρρύθμισης».

Επίσης τόνισε:

α. Η Εκκλησία της Ελλάδος συνεισφέροντας, όπως το πράττει πάντοτε στις κρίσιμες και δύσκολες περιστάσεις της κοινωνίας, έστω και αν δεν φέρει την ευθύνη, έρχεται αρωγός στην ανακούφιση του λαού.

β. Η Εκκλησία της Ελλάδος, επειδή εξασκεί ένα τεράστιο κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο προς ανακούφιση των πασχόντων και αναξιοπαθούντων αδελφών μας, το οποίο επιτελείται με επτακόσια περίπου Ιδρύματα στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και τις Ιερές Μητροπόλεις και δαπανά εκατό εκατομμύρια ευρώ (100.000.000,00) ετησίως για φιλανθρωπικούς και κοινωνικούς σκοπούς, απαιτεί από την Πολιτεία τουλάχιστον, την ισότιμη μεταχείριση με το σύνολο των λοιπών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.).

γ. Η Εκκλησία θεωρεί αυτονόητο ότι ο οποιοσδήποτε φόρος επί της ακινήτου περιουσίας Της δεν θα περιλαμβάνει κατ΄ ουδένα τρόπο τα ακίνητα που ιδιοχρησιμοποιούνται και εκείνα επί των οποίων υφίστανται οποιαδήποτε βάρη, τα οποία εμποδίζουν την ελεύθερη αξιοποίησή τους ή ακίνητα που έχουν παραχωρηθεί δωρεάν η παραμένουν αναξιοποίητα, με σκοπό την ανέγερση και λειτουργία Ιδρυμάτων προνοιακού χαρακτήρα.

Ως εκ τούτου η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφασίζει για το έτος 2009 και μόνο, η Εκκλησία της Ελλάδος να συνεισφέρει με το αναλογούν σε Αυτήν ποσόν για τα ακίνητα που αποφέρουν εισόδημα σύμφωνα με τα ως άνω εκτεθέντα».

Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο διάλογο Εκκλησίας-Πολιτείας τονίζοντας ότι πάντοτε η Εκκλησία μας ήταν υπέρ του διαλόγου και πρόσθεσε: «Πρέπει κατά την άποψίν μου πάντοτε, την πρόσκλησίν μας αυτήν για διάλογο να την εκλάβουμε και σαν ευκαιρία εξέτασης της εσωτερικής κατάστασης της εκκλησιαστικής μας διοικήσεως και ποιμαντικής, ως και αφορμή αντιμετώπισης πολλών προβλημάτων μας και αδιεξόδων που έχουν συσσωρευθεί επί δεκαετίες και δημιουργούν πολλές φορές ευτελιστικά φαινόμενα».

Και ο Αρχιεπίσκοπος κατέληξε: «Πιστεύω ότι υπό τις παρούσες συνθήκες Πολιτεία και Εκκλησία πρέπει και οφείλουν να καθίσουν και να εξετάσουν μαζί όλα τα θέματα που μας απασχολούν. Τα μεγάλα θέματα του Έθνους και της Κοινωνίας μας περνούν μέσα από την Πολιτεία αλλά και από την Εκκλησία. Η απάλυνση του πόνου του συνανθρώπου μας, του συμπολίτου μας, το επίπεδο διαβιώσεως των παιδιών μας, των πιστών μας, η εθνική μας παιδεία είναι θέματα ζωτικής σημασίας δια την Εκκλησίαν, η οποία ως Μητέρα αυτού του Έθνους αγωνιά, πονά και αγωνίζεται στο μέτρο των δυνατοτήτων της νυχθημερόν δια την συμβολήν της στην επίλυσιν μεγάλων προβλημάτων προς όφελος του συνόλου του Ελληνικού Λαού. Είμαι βέβαιος ότι και εις αυτήν την περίπτωση ο καθ’ ένας μας θα κάνει το χρέος του».