Skip to main content

OΗΕ για Αμμόχωστο: Να αποφεύγονται οι μονομερείς ενέργειες

Ο Γκουτέρες τόνισε ότι η θέση του ΟΗΕ για το συγκεκριμένο ζήτημα παραμένει αμετάβλητη και ορίζεται από τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας

Την ανησυχία του εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, μετά την ανακοίνωση της Άγκυρας, δια της ψευδοκυβέρνησης των κατεχομένων, για επέκταση της άδειας εισόδου στο παραλιακό μέτωπο στα Βαρώσια, στην πάλαι ποτέ τουριστική περιοχή της Αμμοχώστου που παραμένει περίκλειστη από το 1974.

Ο κ. Γκουτέρες τόνισε ότι η θέση του ΟΗΕ για το συγκεκριμένο ζήτημα παραμένει αμετάβλητη και ορίζεται από τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιοποίησε ο εκπρόσωπός του, Στεφάν Ντουζαρίκ, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο γ.γ. του ΟΗΕ «τονίζει την ανάγκη να αποφεύγονται μονομερείς ενέργειες οι οποίες θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν εντάσεις στη νήσο και να υπονομεύσουν την επιστροφή στον διάλογο ή τη μελλοντική επιτυχία των συνομιλιών» για την επίλυση του Κυπριακού, σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Επιπλέον, ο κ. Γκουτέρες «παροτρύνει όλα τα μέρη» να διεξαγάγουν «διάλογο προκειμένου να επιλυθούν οι διαφορές τους» και επαναβεβαιώνει την ετοιμότητά του να συμβάλλει στο να καθίσουν τα μέρη στο ίδιο τραπέζι.

Σημειώνεται ότι η Λευκωσία καταδίκασε ήδη τις τουρκικές εξαγγελίες και μεταφέρει πλέον το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«H Ελλάδα καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την απόφαση της Τουρκίας για επέκταση της άδειας εισόδου στο παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων. Η απόφαση αυτή συνιστά κατάφωρη παραβίαση των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και η Ελλάδα πρόκειται να ενισχύσει όλες τις σχετικές προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας», σημείωσε από την πλευρά του το ελληνικό ΥΠΕΞ.

Ταυτόχρονα, «βαθιά ανήσυχη», δήλωσε η ευρωπαϊκή διπλωματία δια του ύπατου εκπροσώπου για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ.