Skip to main content

ΟΗΕ: Ο κορωνοϊός αύξησε τα αθέατα ναυάγια με θύματα μετανάστες

Οι αριθμοί των θανάτων μεταναστών εμφανίζονται μειωμένοι – Ωστόσο ο ΟΗΕ εκτιμά ότι ο πραγματικός αριθμός των νεκρών είναι πολύ μεγαλύτερος.

Μειωμένος είναι επίσημα ο αριθμός των ανθρώπων στις μεταναστευτικές διαδρομές. Ωστόσο αξιωματούχοι της υπηρεσίας μετανάστευσης του ΟΗΕ εκτιμούν ότι ο πραγματικός αριθμός είναι πιθανόν πολύ μεγαλύτερος, λόγω των δυσκολιών που προκάλεσε ο κορωνοϊός και τα «αθέατα ναυάγια».

Σύμφωνα με την έκθεση για τους Αγνοούμενους Μετανάστες του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), φέτος καταγράφηκαν 3.174 θάνατοι έναντι 5.327 το 2019.

«Η μείωση στους καταγεγραμμένους θανάτους μεταναστών δεν είναι απαραίτητα ένδειξη πως ο αριθμός των ζωών που χάθηκαν μειώθηκε πραγματικά το 2020 καθώς η COVID-19 δοκιμάζει την ικανότητά μας να αντιπαραβάλλουμε στοιχεία για θανάτους στη διάρκεια της μετανάστευσης και να παρακολουθούμε ειδικές διαδρομές», ανέφερε ο ΔΟΜ.

Τα στοιχεία δεν περιλαμβάνουν απώλειες από τουλάχιστον 15 «αθέατα ναυάγια» στη Μεσόγειο, δηλαδή περιστατικά που δεν κατέστη εφικτό να επιβεβαιωθούν επίσημα, επειδή τα πλοιάρια δεν μπόρεσαν να εντοπιστούν και οι πληροφορίες είναι ελλιπείς. Η ύπαρξή τους γίνεται συνήθως μέσω μελών των οικογενειών των ναυαγών ή μέσω των πτωμάτων που επιπλέουν στο νερό.

Οδυνηρή ένδειξη του προβλήματος, τα πτώματα τεσσάρων παιδιών που ξεβράστηκαν στις ακτές της Λιβύης αυτήν την εβδομάδα από ένα πλοιάριο που φέρεται να μετέφερε μετανάστες από τη βόρεια και τη δυτική Αφρική.

«Περιστατικά όπως αυτό συμβαίνουν πολύ συχνά. Αυτά είναι που γνωρίζουμε και ο αριθμός των ζωών που χάθηκαν στη διάρκεια του διάπλου είναι πολύ υψηλότερος (από τον καταγεγραμμένο)», είπε η Σάφα Μσέχλι.

«Υπάρχουν κενά στην παρακολούθηση αυτών των διαδρομών»

Σύμφωνα με την έκθεση, 729 θάνατοι επιβεβαιώθηκαν στην κεντρική Μεσόγειο το 2020.

Η Μσέχλι εκτίμησε πως τουλάχιστον άλλοι 600 άνθρωποι πνίγηκαν στη Μεσόγειο φέτος σε περιστατικά που δεν καταγράφηκαν.

«Υπάρχουν κενά, σοβαρά, απειλητικά για τη ζωή κενά στην παρακολούθηση αυτών των διαδρομών», είπε ο Πολ Ντίλον του ΔΟΜ, ο οποίος κάλεσε για ενδελεχείς, υπό κρατική ηγεσία επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

Τα στοιχεία του ΔΟΜ δείχνουν επίσης μια αύξηση των θανάτων σε ορισμένες διαδρομές, όπως στο ταξίδι προς τα Κανάρια Νησιά της Ισπανίας, όπου έχουν καταγραφεί 593 θάνατοι έναντι 210 πέρυσι.