Skip to main content

ΟΗΕ: Τουλάχιστον 4 νεκροί από τη σκληρή καταστολή των Ταλιμπάν σε διαδηλώσεις

Αξιωματούχος του ΟΗΕ είπε ότι τουλάχιστον τέσσερις θάνατοι είναι ο απολογισμός της όλο και πιο σκληρής καταστολής από τους Ταλιμπάν.

Τουλάχιστον τέσσερις τεκμηριωμένοι θάνατοι είναι ο τραγικός απολογισμός της όλο και πιο σκληρής καταστολής με την οποία αντιμετωπίζουν οι Ταλιμπάν τις ειρηνικές διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος του, ανέφερε την Παρασκευή μία αξιωματούχος του ΟΗΕ στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι μαχητές της εξτρεμιστικής οργάνωσης κάνουν χρήση γκλοπ, μαστιγίων ακόμη και πραγματικών πυρών για να διαλύσουν τις κινητοποιήσεις, στις οποίες ουκ ολίγες φορές πρωτοστατούν γυναίκες, οι οποίες βρίσκονται ήδη αντιμέτωπες με τεράστιους περιορισμούς στην ελευθερίας και τα δικαιώματα τους.

Περαιτέρω, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Ραβίνα Σαμντασάνι, η οποία μίλησε ενώπιον δημοσιογράφων στη Γενεύη, ο τρόμος για τους διαδηλωτές δεν τελειώνει με το πέρας των διαδηλώσεων, με τους εξτρεμιστές να αναζητούν όσους συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις πόρτα-πόρτα, πραγματοποιώντας εφόδους σε σπίτια και προβαίνοντας σε συλλήψεις.

Χαρακτηρίζοντας την καταστολή των αντιφρονούντων ως «δριμεία», η Σαμντασάνι αναφέρθηκε και στον εκφοβισμό που βιώνουν οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν τις κινητοποιήσεις, δεχόμενοι απειλές μέχρι και για «αποκεφαλισμό» από τους ισλαμιστές εξτρεμιστές. Μάλιστα, δεν λείπουν και τα περιστατικά άσκησης βίας και εναντίον δημοσιογράφων, με χαρακτηριστικότερη περίπτωση τη σύλληψη και τον βασανισμό δύο Αφγανών ρεπόρτερ, οι οποίοι κάλυπταν μία διαδήλωση γυναικών στην Καμπούλ. Οι φωτογραφίες των δύο άγρια χτυπημένων δημοσιογράφων έκαναν τον γύρο του διαδικτύου την Πέμπτη, υπενθυμίζοντας σε όλο τον κόσμο ότι οι υποσχέσεις των Ταλιμπάν για ελεύθερη λειτουργία των μέσων ενημέρωσης και σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων φέρεται να αποτελούν κενό γράμμα.