Skip to main content

Οικολογική Κίνηση Κοζάνης

Ο νομός Κοζάνης είναι μία από τις πιο επιβαρυμένες περιβαλλοντικά περιοχές της χώρας. Οι βαριές βιομηχανικές δραστηριότητες έχουν φυσικά προκαλέσει σοβαρά προβλήματα σε όλους τους τομείς.

Η «Οικολογική ΚίνησηΚοζάνης» είναι μια από τις πιο δραστήριεςοικολογικές οργανώσεις της ΔυτικήςΜακεδονίας και αριθμεί 150 ενεργά μέλη.Ο κ. Λάζαρος Τσικριτζής, πρόεδρος τηςΟικολογικής Κίνησης και Αναπληρωτής Καθηγητής στο ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας, μιλάει στη Voria.grγια την οργάνωση αλλά και για την είσοδοτων Οικολόγων Πράσινων στην Ευρωβουλήκαι την προοπτική τους στις εθνικέςεκλογές της 4ης Οκτωβρίου.


Ποια είναι τα προβλήματαπου αντιμετωπίζει η Κοζάνη σε τοπικόεπίπεδο όσον αφορά το περιβάλλον;


Ο νομός Κοζάνης είναιμία από τις πιο επιβαρυμένες περιβαλλοντικάπεριοχές της χώρας. Λόγω των ορυχείωντου λιγνίτη και των θερμοηλεκτρικώνσταθμών της ΔΕΗ αλλοιώνεται καιδιαταράσσεται σοβαρά η μορφολογία καιη αισθητική του τοπίου, δεσμεύονταιχιλιάδες στρέμματα γεωργικής γης,ανασκάπτονται εκατομμύρια τόνοι εδάφους(χωρίς ή με μερική αποκατάσταση),καταστρέφονται οι υδροφόροι ορίζοντες,που κινδυνεύουν και από τη μη ασφαλήδιαχείριση τοξικών ουσιών. Η υπερεκμετάλλευσητων λιγνιτικών αποθεμάτων, η αχρήστευσητων φτωχών κοιτασμάτων, η αύξηση τηςζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας και ηαπουσία κρατικής πολιτικής στον τομέαεξοικονόμησης ενέργειας, συνεπάγονταιτην εγκατάσταση και άλλων λιγνιτικώνμονάδων στην ευρύτερη περιοχή, όπωςείναι οι μονάδες στη Φλώρινα, αλλά καιενός υδροηλεκτρικού σταθμού στον ποταμόΑλιάκμονα, ο οποίος φιλοξενεί ήδη άλλουςτρεις.


Σοβαρές είναι επίσηςοι επιπτώσεις στη χλωρίδα και στηνπανίδα, στα επιφανειακά νερά, στο κλίμα,στη σεισμικότητα του εδάφους, όπως καιοι διαταραχές στη σύνθεση και στηνκατανομή του πληθυσμού, στην κοινωνικήζωή και στον πολιτισμό του. Κυρίαρχοβέβαια πρόβλημα αποτελεί η αέρια ρύπανση,η οποία πλήττει όλο το λεκανοπέδιοΚοζάνης – Πτολεμαΐδας. Οι βαριέςβιομηχανικές δραστηριότητες έχουνφυσικά προκαλέσει σοβαρά προβλήματακαι στην υγεία των κατοίκων.


Ποιες οι δράσεις σας;Αφορούν μόνο τον νομό Κοζάνης ήεπεκτείνεστε και σε γύρω νομούς;


Με βάση το καταστατικόοι στόχοι της είναι η προστασία τουπεριβάλλοντος, της φύσης και τηςαρχιτεκτονικής κληρονομιάς. Ο αγώναςμας υπερβαίνει τα όρια του νομού καισυχνά επεκτείνεται και σε άλλες περιοχέςτης Δυτικής Μακεδονίας. Πολλές είναιοι δράσεις που έχουμε αναλάβει κατάκαιρούς όπως συνεχείς κινητοποιήσειςγια την εφαρμογή των περιβαλλοντικώνόρων στους σταθμούς και τα ορυχεία τηςΔΕΗ και εναντίωση στην κατασκευή νέωνλιγνιτικών μονάδων. Επίσης, πραγματοποιήσαμεκινητή έκθεση περιβαλλοντικών προβλημάτωνστους 4 νομούς της περιφέρειας μας μετίτλο «Δυτική Μακεδονία, ο αγώνας γιατο περιβάλλον μας ενώνει» καιοικοτουριστικές δράσεις στην Πίνδο καιστο Βόιο. Επιπλέον, αναλάβαμε τηνπερίθαλψη όσων πληγωμένων πουλιώνβρήκαμε, στο Σταθμό Περίθαλψης Καστοριάς.Η δράση μας επεκτείνετε και στηνεκπαίδευση όπου βοηθούμε σχολεία σεπρογράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.Τέλος, παρακολουθούμε τις διεθνείςεξελίξεις για τα θέματα του φαινομένουτου θερμοκηπίου, των κλιματικών αλλαγώνκαι της ερημοποίησης, ενώ συμμετέχουμεστους προβληματισμούς και τιςκινητοποιήσεις του διεθνούς Οικολογικούκινήματος εναντίον της παγκοσμιοποίησης.


Πότε ιδρύθηκε η ΟικολογικήΚίνηση Κοζάνης;


Η Οικολογική ΚίνησηΚοζάνης ιδρύθηκε το 1987. Είναι μια ενεργήπεριβαλλοντική οργάνωση με 20 έτη συνεχούςλειτουργίας. Η νομική μορφή της είναιΜΚΟ με 7μελές Συμβούλιο και 150 περίπουμέλη. Λειτουργεί σε εθελοντική βάση καιοι οικονομικοί της πόροι είναι οισυνδρομές μελών και φίλων καθώς καικάποια ελάχιστη χρηματοδότηση απόΕθνικές ή Κοινοτικές πηγές για τηνυλοποίηση συγκεκριμένων προγραμμάτων.


Ποια ήταν η αιτία γιατη δημιουργία της οργάνωσης;


Βασικός λόγος για τηνίδρυση της ήταν τα οξυμμένα περιβαλλοντικάπροβλήματα του Ν. Κοζάνης με κυρίαρχοτην ατμοσφαιρική ρύπανση και τηνκαταστροφή των φυσικών πόρων που προκαλείη εξόρυξη και η καύση του λιγνίτη στιςεγκαταστάσεις της ΔΕΗ.


Πώς βλέπετε την είσοδοτων Οικολόγων Πράσινων στην Ευρωβουλή;


Ήταν ένα πολύ σημαντικόβήμα που χρειάστηκε πολύ κόπο για ναγίνει. Η πολεμική που δεχθήκαμε ήτανέντονη με πολλά χτυπήματα κάτω από τημέση. Το ότι μια μερίδα ψηφοφόρων μαςεμπιστεύθηκε αποδεικνύει ότι υπάρχειεμπιστοσύνη στους Οικολόγους Πράσινουςότι μπορούν να διαχειριστούν μεπερισσότερη ευαισθησία και αξιοπιστίατα θέματα περιβάλλοντος. Αυτό βέβαιαοφείλεται στην πολύχρονη δουλειά όλωντων περιβαλλοντικών οργανώσεων και όχιμόνο τη δική μας.


Πιστεύετε μπορούν ναβοηθήσουν στην ανάδειξη των οικολογικώνπροβλημάτων από τη θέση τους αυτή;


Σαφώς η πολιτικήεκπροσώπηση βοηθά την προβολή τωνοικολογικών προβλημάτων κάθε τόπου.Ήδη ο ευρωβουλευτής των ΟικολόγωνΠράσινων, Μ. Τρεμόπουλος, έχει αναλάβειπρωτοβουλίες μέσω των διαδικασιών τουΕυρωκοινοβουλίου για τις δασικέςπυρκαγιές, τις παράνομες χωματερές καιάλλα περιβαλλοντικά θέματα. Οποιαδήποτεπεριβαλλοντική οργάνωση μπορεί νααπευθυνθεί στους Οικολόγους Πράσινουςγια να αναδείξουν τα αιτήματα της στοΕυρωκοινοβούλιο μέσω αναφορών καιερωτήσεων.


Ποια πιστεύετε θα είναιη πορεία τους στις εθνικές εκλογές της4ης Οκτωβρίου;


Στις εθνικές εκλογέςτο σκηνικό είναι πιο δύσκολο για ταμικρά κόμματα, γιατί οι πολίτες πιέζονταιμε κάθε μέσο, θεμιτό και αθέμιτο, από τακόμματα εξουσίας. Παρόλα αυτά είμαστεαισιόδοξοι και πιστεύουμε ότι θαπεράσουμε τον πήχη του 3% και θα εκλέξουμε8-10 βουλευτές.


Δημήτρης Τσάκωνας