Skip to main content

Φοιτητικές Εστίες, το νέο hot προϊόν στην αγορά ακινήτων της πόλης

Οι νέες φοιτητικές μονάδες που ετοιμάζει η Oikotrust, η εταιρεία από τη Θεσσαλονίκη που άνοιξε την αγορά των ιδιωτικών φοιτητικών εστιών.

Δυναμικά και αναπτυξιακά συνεχίζει στη διετία 2018-2019 η “Οikotrust A.E.Δ.Α.”, η πρώτη και μεγαλύτερη εταιρεία ανάπτυξης και διαχείρισης ιδιωτικών Φοιτητικών Εστιών στην Ελλάδα, με έδρα μάλιστα τη Θεσσαλονίκη. Η εταιρεία, που σήμερα διαθέτει στη Θεσσαλονίκη 132 δωμάτια- studios σε κτίρια οργανωμένων εστιών για φοιτητές, πρόκειται έως και το 2019 να διπλασιάσει τη δυναμικότητά της σε χώρους κατοικίας, υλοποιώντας επενδύσεις μεταξύ 2-3 εκατ ευρώ, ενώ παράλληλα αναζητεί κατάλληλα επενδυτικά ακίνητα στις μεγάλες πανεπιστημιουπόλεις, δηλαδή σε Αθήνα, Πάτρα, Ξάνθη, πιθανώς και Κρήτη.

Τα ανωτέρω δήλωσε στη Voria.gr ο διευθύνων σύμβουλος της “Oikotrust”, πολιτικός μηχανικός κ Χρήστος Τραμπούκης, ανακοινώνοντας ότι ήδη βρίσκονται σε προχωρημένες φάσεις δύο projects, με το ένα να αφορά την έναρξη κατασκευής, άμεσα, νέας πολυώροφης οικοδομής επί της οδού Πλάτωνος και, το δεύτερο, την ανακαίνιση παλαιάς οικοδομής που έχει αγοραστεί και βρίσκεται στην περιοχή Διοκητηρίου και προς τα Πανεπιστήμια. Εάν γενικότερα ευοδωθεί ο σχεδιασμός της Εταιρείας, θα προστεθούν περίπου επιπλέον 150 φοιτητικά δωμάτια στο χαρτοφυλάκιο της «Οikotrust», αυξάνοντας συνολικά τη δυναμικότητά της κοντά στα 300 δωμάτια – studios, σε έξι σύγχρονες φοιτητικές εστίες στη Θεσσαλονίκη.

Η “Oikotrust Α.Ε.” είναι εταιρεία οικογενειακή και η δραστηριοποίησή της στο χώρο της Φοιτητικής Στέγης και ειδικότερα των πλήρως εξοπλισμένων Ιδιωτικών Φοιτητικών Εστιών, ξεκίνησε το 1999, όταν η μητέρα των αδελφών Τραμπούκη, Ηρώ, επισκέφθηκε στη Γλασκώβη τον Χρήστο, που σπούδαζε εκεί πολιτικός μηχανικός και είδε από κοντά την οργάνωση των φοιτητικών εστιών στη Βρετανία.

Η αρχή λοιπόν έγινε το 1999, όταν αγοράσθηκε μία παλιά οικοδομή στο 134 της Κασσάνδρου και μετατράπηκε σε κτίριο 21 φοιτητικών, επιπλωμένων και αυτόνομων δωματίων. Το επόμενο βήμα έγινε το 2004, με νεόδμητη τότε οικοδομή, στην Λάζου Εξάρχη 5, στην οποία πλέον επειδή υπήρχαν τα τετραγωνικά και η εξ αρχής πρόβλεψη, εκτός από τα 37 δωμάτια, δημιουργήθηκαν κοινόχρηστο γυμναστήριο, χώρος με πλυντήρια, στεγνωτήρια και πάρκινγκ ποδηλάτων. Τρίτη στη σειρά έγινε το 2010 η εστία στο 67 της οδού Αγίας Σοφίας, όπου το παλαιό κτίριο ανακαινίσθηκε ριζικά ώστε να διαθέτει 74 δωμάτια – studios, τους κοινόχρηστους χώρους εξυπηρετήσεων που έχει και το κτίριο της Λ. Εξάρχη, αλλά και χώρο μελέτης όπως και αποθηκευτικούς χώρους για τα studios.

“Οι εστίες που δημιουργούμε είναι όλες στην ευρύτερη περιοχή της Πανεπιστημιούπολης, σε μικρή απόσταση από αυτή και σε γειτονιές που οι φοιτητές, Έλληνες αλλά και ξένοι, μπορούν με άνεση και ασφάλεια να κινούνται στην πόλη, να έχουν άμεση πρόσβαση σε χώρους εστίασης, ψυχαγωγίας, κοινωνικών δραστηριοτήτων. Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να επενδύουμε στην περιοχή αυτή, μία περιοχή που διαχρονικά αποτελεί σπίτι για τους φοιτητές και από την οποία σταδιακά τους “διώχνει” το Airbnb και οι βραχυχρόνιες μισθώσεις”, είπε στη Voria.gr ο κ. Χρήστος Τραμπούκης που έχει αναλάβει την ευθύνη ανάπτυξης της “Oikotrust” στη Θεσσαλονίκη αλλά και πέραν αυτής.

Σημειώνεται ότι ο Χρήστος Τραμπούκης, που σπούδασε μηχανικός στη Σκωτία και Διοίκηση Επιχειρήσεων στη Γαλλία, υποστηρίζεται από τον αδελφό του, αρχιτέκτονα Λεωνίδα Τραμπούκη που πλέον λειτουργεί στη Νέα Υόρκη, μαζί με την Ελένη Πεταλωτή, το αρχιτεκτονικό γραφείο LoT.

“Oι ιδιωτικές φοιτητικές εστίες είναι το νέο προϊόν με επενδυτικό ενδιαφέρον, στην ελληνική αγορά ακινήτων. Μάλιστα το συγκεκριμένο προϊόν θα προσέλκυε ενδεχομένως επενδυτικά κεφάλαια από το εξωτερικό, αν ήταν μεγαλύτερος ο αριθμός των ξένων φοιτητών. Όσο το προϊόν "φοιτητική εστία" απευθύνεται σε πολύ μεγάλο ποσοστό στην εγχώρια αγορά δεν θα υπάρξει έμπρακτο επενδυτικό ενδιαφέρον από ξένους. Χρειάζεται να "εξάγουμε" (να νοικιάζουμε σε ξένους φοιτητές που όμως αυτή τη στιγμή δεν είναι αρκετοί), ώστε να μειωθεί το ρίσκο που έχει να κάνει με την οικονομική κατάσταση της μέσης ελληνικής οικογένειας”, τόνισε ο CEO της “Oikotrust”

Πακέτο «όλα σε ένα»

Όπως εξηγεί ο Χρήστος Τραμπούκης, τα studios σε οργανωμένες φοιτητικές εστίες γίνονται ανάρπαστα – το 70% των ενοίκων είναι Έλληνες φοιτητές και οι υπόλοιποι αλλοδαποί – γιατί ικανοποιούν πρώτα τις απαιτήσεις των Ελλήνων γονιών και στη συνέχεια και των φοιτητών.

“Το μηνιαίο κόστος για τον φοιτητή κυμαίνεται από 300 έως 450 ευρώ, ανάλογα με το μέγεθος του δωματίου και τον όροφο που βρίσκεται. Σε αυτό το κόστος περιλαμβάνονται όλοι οι λογαριασμοί του πλήρως εξοπλισμένου studio, φυσικά γρήγορο internet και όλες οι υποστηρικτικές εξυπηρετήσεις καθώς και άμεση επιδιόρθωση τυχόν ζημιών. Έχουμε υπολογίσει ότι οι γονείς προτιμούν να εγκατασταθούν τα παιδιά τους σε εστίες που εξασφαλίζουν ασφάλεια. Επίσης προτιμούν τις εστίες επειδή αποφεύγουν δυσάρεστες εκπλήξεις με τους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας, μπορούν να έχουν έλεγχο του οικογενειακού προϋπολογισμού, ενώ γλυτώνουν τουλάχιστον περί τις 2.000 ευρώ, που θα έπρεπε να διαθέσουν για τα έξοδα της πρώτης εγκατάστασης των παιδιών τους σε μία άλλη πόλη, έπιπλα, συσκευές, σκεύη, μεσιτικά, έξοδα ταξιδιού, ενώ επιπλέον δεν δεσμεύονται με μισθωτήρια δύο ή και τριών ετών”.

Η συγκεκριμένη πρόταση στέγης της “Oikotrust”, σημείωσε από μίας αρχής αποδοχή. Το 90% των κρατήσεων γίνονται ηλεκτρονικά και μόνο το 10% μετά από αναφορές γνωστών και φίλων.

Η Θεσσαλονίκη, λόγω του μεγάλου αριθμού φοιτητών και σπουδαστών σε ιδιωτικά κολέγια, προσφέρεται για την ανάπτυξη του συγκεκριμένου επενδυτικού προϊόντος, το οποίο για να έχει ικανοποιητικές αποδόσεις, απαιτεί οικονομίες κλίμακας.

“Η Θεσσαλονίκη δεν είναι η πόλη των 100.000 φοιτητών, όπως αναφέρεται. Πολλοί διακόπτουν τη φοίτησή τους, παίρνουν μεταγραφές ή έρχονται απλώς για να δίνουν εξετάσεις. Ίσως ο “μόνιμος” φοιτητικός πληθυσμός, εξαιρουμένων των Θεσσαλονικέων, να είναι λίγο μεγαλύτερος των 50.000 αλλά οπωσδήποτε θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερος, αν με αγγλόφωνα τμήματα- προπτυχιακά και μεταπτυχιακά- έστω στις Κλασικές - Θεωρητικές Σπουδές, προσέλκυαν τα Πανεπιστήμιά μας ξένους φοιτητές”.

Ο κ. Τραμπούκης επισημαίνει το πόσο καθοριστικό ρόλο για την ανάπτυξη εταιρειών στη συγκεκριμένη αγορά, παίζουν οι οικονομίες κλίμακας, καθώς απαιτούνται σημαντικά κεφάλαια για την διαμόρφωση ασφαλών, σύγχρονων και λειτουργικών κτιρίων, αλλά και μεγάλες δαπάνες για τακτικές ανακαινίσεις – ανά 3-4 χρόνια- αποκαταστάσεις ζημιών και κάλυψη των λειτουργικών εξόδων, που ....ξεφεύγουν γιατί είναι συχνό το φαινόμενο, να ξεχνιούνται ανοικτά τα κλιματιστικά για μέρες ολόκληρες αλλά και τα φωτιστικά να καίνε.

Η “Οikotrust”, σημειώνεται, διαθέτει δικό της προσωπικό για τις διορθώσεις των ζημιών, 24 ώρες το 24ωρο κι επτά ημέρες την εβδομάδα, όπως επίσης εξωτερικό συνεργάτη για τις υπηρεσίες Διαδικτύου.

Η εταιρεία, διαθέτει οκτώ άτομα προσωπικό, πλήρους απασχόλησης, ενώ σε περίπτωση που επεκταθεί εκτός Θεσσαλονίκης, το πιθανότερο είναι να εκπαιδευτούν υπάλληλοι της “Oikotrust”, για να αναλάβουν τις νέες Εστίες.