Skip to main content

Oineas Wine Lab: Ένας Θεσσαλονικιός προωθεί το ελληνικό κρασί στο Λουξεμβούργο

Ο Χρήστος Σούλης δημιούργησε μια πλατφόρμα με ελληνικά κρασιά, η οποία προσφέρει υπηρεσία παράδοσης κατ’ οίκον, wine pairing και σέρβις οίνων

Στο Λουξεμβούργο, σε μια χώρα που διαθέτει τη μεγαλύτερη κατά κεφαλήν κατανάλωση οίνου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Θεσσαλονικιός Χρήστος Σούλης, με μακρά πορεία στην εστίαση, αποφάσισε να προβάλλει τον ελληνικό αμπελώνα μέσω του Oineas Wine Lab. Πρόκειται για μια on line πλατφόρμα με αντιπροσωπευτικά ελληνικά κρασιά, η οποία προσφέρει υπηρεσία παράδοσης κατ’ οίκον, wine pairing σε δείπνα, σέρβις οίνων, αλλά και οινολογικές παρουσιάσεις σε ιδιωτικούς χώρους.

Για την ώρα το Oineas Wine Lab διαθέτει στα… ράφια του 25 ετικέτες, κυρίως ΠΟΠ κρασιά από επτά ελληνικά οινοποιεία, στο επόμενο διάστημα όμως η λίστα αναμένεται να εμπλουτιστεί περαιτέρω. Άλλωστε, το νέο εγχείρημα του Χρήστου Σούλη -που είναι ήδη συνιδιοκτήτης μαζί με άλλους τρεις εταίρους σε ένα ελληνικό- μεσογειακό εστιατόριο στο Λουξεμβούργο, το Aleo- βγήκε στον αέρα μόλις πριν από τρεις εβδομάδες.

Η επιλογή του ονόματος Oineas για το πρότζεκτ του δεν ήταν τυχαία. Άλλωστε, ο Οινέας, βασιλιάς της Καλυδωνίας, θεωρείται, σύμφωνα με τη μυθολογία, ότι έμαθε την τέχνη της οινοποιίας από τον ίδιο τον θεό Διόνυσο και την εισήγαγε στην Αιτωλία.

Επόμενος στόχος του Oineas Wine Lab, πέραν των υπηρεσιών που ήδη προσφέρει, είναι το να μπει και στο private cheffing, συνδυάζοντας τη γαστρονομία με το κρασί.

Ο Χρήστος Σούλης, που βρίσκεται ήδη τεσσεράμισι χρόνια στο Λουξεμβούργο, μέσα από την ενασχόλησή του με το εστιατόριο εκτίμησε ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο ανάπτυξης στην αγορά όσον αφορά το ελληνικό κρασί.

Οι Λουξεμβουργιανοί γνωρίζουν από καλό κρασί, μάλιστα υπάρχει στο Λουξεμβούργο αμπελουργική ζώνη πέριξ του ποταμού Μοζέλλα, όπου στεγάζονται και πολλά οινοποιεία, τα οποία οι ντόπιοι επισκέπτονται συχνά για να προμηθευτούν τους οίνους τους. Στα δε εστιατόρια δείχνουν ενδιαφέρον και για διεθνείς ετικέτες.

Λαμβάνοντας αυτές τις παραμέτρους υπόψιν του και βλέποντας πως για τους Έλληνες οινοποιούς το Λουξεμβούργο είναι μια αναπτυσσόμενη αγορά, ο Χρήστος Σούλης αποφάσισε να δημιουργήσει το Oineas Wine Lab, που ήδη τυγχάνει θερμής υποδοχής από τους ντόπιους, οι οποίοι δείχνουν να ενδιαφέρονται για το εγχείρημά του.

Η σχέση με την εστίαση και η μετακόμιση στο Λουξεμβούργο

Ο Χρήστος Σούλης έχει μια παλιά σχέση με την εστίαση, που στη συνέχεια εξελίχθηκε με την ενασχόληση και με το κρασί. Ο πατέρας του διατηρούσε επί μία 20ετία, από το 1976 έως το 1996, γνωστή πιτσαρία στη Θεσσαλονίκη, με καταστήματα σε Άνω Τούμπα, Καλαμαριά και Επτάλοφο. Ο Χρήστος, αφού σπούδασε αυτοματισμούς, άρχισε να εργάζεται σε clubs και bars, ενώ η εργασία του στο θρυλικό μπαρ-εστιατόριο Συρακούσες ως βοηθός ήταν καταλυτική για τη συνέχεια, αφού τον έφερε αντιμέτωπο με έναν άλλο κόσμο. Οι επαγγελματικοί του σταθμοί στην εστίαση ήταν πολλοί, μεταξύ των οποίων οι 7 Thalasses, το Duck Private Cheffing και το Su Casa, προτού αποφασίσει να αναζητήσει την τύχη του στο εξωτερικό. Αρχικά θέλησε να διερευνήσει το ενδεχόμενο να δημιουργήσει κάτι στη Ζυρίχη, τελικά όμως το πεπρωμένο άκουγε στο όνομα… Λουξεμβούργο. Όλο αυτό το διάστημα φρόντιζε να ασχολείται με το κρασί και να διευρύνει τις γνώσεις του στο οινικό κομμάτι. Έτσι, παρακολούθησε τα τρία επίπεδα του WSPC, αλλά και τα δύο πρώτα του master sommelier, ενώ έχει συμμετάσχει σε δεκάδες γευσιγνωσίες ανά την Ευρώπη και έχει επισκεφθεί ακόμα περισσότερα οινοποιεία τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.