Skip to main content

Οινοδιαδρομή των Λιμνών στο Ν. Κοζάνης

Οι κρυφές ομορφιές του Νομού Κοζάνης και τα οινοποιεία της περιοχής είναι έτοιμα να τα ανακαλύψετε. Μια διαδρομή με κέφι, εκπληκτικά τοπία και πολύ κρασί.

Τριάντα τρία χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Κοζάνης, χτισμένο στους πρόποδες των Πιερίων σε υψόμετρο 450 μέτρων, στις όχθες της τεχνητής λίμνης Πολυφύτου, το Βελβεντό είναι εκεί και σας περιμένει να το ανακαλύψετε. Ένας παλαιός, γραφικός οικισμός, με παραδοσιακά σπίτια χτισμένα από πέτρα, μέσα σε μια κατάφυτη κοιλάδα που διασχίζεται από τον ποταμό Αλιάκμονα. Αγροτική περιοχή που ξεχωρίζει για το παραδοσιακό της χρώμα και την  αμπελοκαλλιέργεια, καθώς υπάρχουν περίπου 1000 στρέμματα με αμπέλια.

Κτήμα Βογιατζή 
Υπεύθυνος επικοινωνίας: Νίκος Βογιατζής


Στην είσοδο του Βελβεντού, κοντά στη λίμνη Πολυφύτου, θα βρούμε το Κτήμα Βογιατζή. Η οικογένεια Βογιατζή έχει τη δική της ιστορία στο οινεμπόριο, που καταγράφεται στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Από την τρίτη γενιά, ο Γιάννης με τον αδερφό του Νίκο και τον πατέρα του Χαρίση αποφασίζουν να επιστρέψουν στον Βελβεντό, δημιουργώντας έναν νέο ιδιόκτητο αμπελώνα.  Κοντά στη λίμνη, σε υψόμετρο 380 μέτρων και σε έκταση 33 στρεμμάτων, βρίσκεται το κτήμα τους. Η παρουσία των ανέμων συμβάλει στη μειωμένη εμφάνιση ασθενειών, με αποτέλεσμα να εφαρμόζονται με απόλυτη επιτυχία οι αρχές της βιολογικής καλλιέργειας. Η ποικιλιακή σύνθεση περιλαμβάνει 10 κύριες ποικιλίες, 5 λευκές και 5 ερυθρές, καθώς και ένα τμήμα πειραματικό με πολλές τοπικές ποικιλίες.

Οινοποιία Ζανδέ 
Υπεύθυνος επικοινωνίας: Ιωάννης Ζανδές

Το οινοποιείο Ζανδέ δημιουργήθηκε το 2002 με συνολική έκταση 70 στρεμμάτων. Είναι οικογενειακή επιχείρηση με τον κ. Γιάννη να κρατάει τα ηνία της.  Η ξενάγηση στο οινοποιείο της οικογένειας Ζανδέ, με παράδοση στην αμπελοκαλλιέργεια στην περιοχή, θα λύσει όλες μας τις απορίες και  θα ολοκληρωθεί με γευστική δοκιμή των κρασιών τους.  Το οινοποιείο περιλαμβάνει 6 ερυθρές και 4 λευκές ποικιλίες.

Δύο Φίλοι
Υπεύθυνος επικοινωνίας: Ιωάννης Πολύζος


Νοτιοδυτικά και σε απόσταση 27 χιλιομέτρων από τη πόλη της Κοζάνης βρίσκεται η Σιάτιστα, χτισμένη αμφιθεατρικά, σε υψόμετρο από 872 ως 942 μέτρων, στο βουνό Βέλια που αποτελεί προέκταση του Ασκίου όρους εκεί βρίσκεται και το Κτήμα «Δύο Φίλοι». Το οινοποιείο είναι ο καρπός της πολυετούς φιλίας του οινοποιού Γιάννη Μπουτάρη με το ζεύγος Γεωργία Γκουτζιαμάνη-Ιωάννη Πολύζου. Οι ιδιόκτητοι αμπελώνες τους βρίσκονται στην περιοχή Πέτροβο σε υψόμετρο 600-700 μέτρων και τη περιοχή Δερβένι σε υψόμετρο 750 μέτρων. Πατώντας στα ίχνη της μακροχρόνιας παράδοσης της περιοχής σε συνδυασμό με σύγχρονες οινολογικές τεχνικές και ιδέες παρουσιάζει το τοπικό λιαστό Σιάτιστας, προερχόμενο από το κελάρι της Γεωργίας Γκουτζιαμάνη με την ανάμειξη τριών εσοδειών 2001, 1985, 1978 των τοπικών ποικιλιών.


Χριστίνα Καραμανίδου


Οι φωτογραφίες προέρχονται από το αρχείο της ΕΝΟΑΒΕ (Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Βορείου Ελλάδος)

Business Story
Off