Skip to main content

Οκτάνα: Το βιβλιοπωλείο στην Ισαύρων που σε ταξιδεύει στο παρελθόν

Σε ένα από τα κεντρικότερα στενά της πόλης, το φιλαναγνωστικό κοινό έχει την ευκαιρία να ταξιδέψει σε άλλες εποχές μέσα από μεταχειρισμένα βιβλία.

Ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, οδός Ισαύρων. Ένας πεζόδρομος που το παρελθόν με τα παλιατζίδικα και τις αντικερί συνδυάζεται ομοιόμορφα με τα in καταστήματα και τα wine bar.

Στον δρόμο αυτό, που άλλοτε φιλοξενούσε το ιστορικό ξενόγλωσσο βιβλιοπωλείο της πόλης, τον Προμηθέα, με κοινό από όλο τον κόσμο, η 32χρονη Δήμητρα Κατρανιά επιχειρεί εδώ και ένα χρόνο να επαναφέρει την αίγλη της εμπειρίας του βιβλιοπωλείου. Ανάμεσα στη βαβούρα των οχημάτων της Τσιμισκή και την πολυκοσμία της Ναυαρίνου, ανάμεσα στο παλιό και το νέο, στον αριθμό 8 του δρόμου ξεπροβάλλει η Οκτάνα. Ένα βιβλιοπωλείο που θα βρείτε κυρίως second hand και vintage βιβλία με το πιο παλιό να χρονολογείται το 1885. Ένα βιβλιοπωλείο στο οποίο το φιλαναγνωστικό κοινό έχει τη δυνατότητα να ταξιδέψει μέσα από τις χρησιμοποιημένες σελίδες και τη μυρωδιά του παλιού τυπωμένου χαρτιού σε άλλες εποχές.

Με το που μπαίνεις στο μαγαζί σε υποδέχεται με χαμόγελο και με ένα βιβλίο στο χέρι η Δήμητρα. Τόσο κοντά και ταυτόχρονα τόσο μακριά από την πραγματικότητα που άφησες μόλις έκλεισες πίσω σου την πόρτα, σου προσφέρει ένα σοκολατάκι, ενώ έχει μόλις κάψει ένα αρωματισμένο κερί για να «σπάσει», όπως η ίδια λέει, την έντονη μυρωδιά του παλιού χαρτιού. Ρωτάει αν ψάχνεις κάτι συγκεκριμένο και έπειτα σε αφήνει να «χαθείς» στη μαγεία της αναζήτησης του βιβλίου, στη μοναδική αυτή εμπειρία μέχρι να βρεις τον κατάλληλο «φίλο» για τα επόμενα βράδια.



«Μέλημά μου είναι ο κόσμος που έρχεται εδώ να ζει την εμπειρία ενός μικρού βιβλιοπωλείου» αναφέρει στη Voria.gr η Δήμητρα Κατρανιά κοιτάζοντας παράλληλα τα γεμάτα από ετερόμορφα βιβλία ράφια του μαγαζιού. Μεγαλύτερο μέλημά της, ωστόσο, η ευκαιρία των αναγνωστών να αποκτήσουν το βιβλίο που επιθυμούν σε προσιτή τιμή, δεδομένων και των οικονομικών δυσχερειών που βιώνει η ελληνική κοινωνία, έχοντας έτσι την ευκαιρία να «προσηλυτίσει» ακόμα περισσότερο κόσμο στη φιλαναγνωσία. «Μπορείς να δώσεις 25€ για ένα βιβλίο που θέλεις να διαβάσεις, μπορείς όμως να πάρεις το ίδιο σε μεταχειρισμένο στη μισή και χαμηλότερη τιμή» υποστηρίζει η Δήμητρα.

Έχοντας την αίσθηση που αφήνει το παλιό, το χρησιμοποιημένο και με τη φαντασία για την πορεία του μεταχειρισμένου βιβλίου μέσα στον χρόνο να οργιάζει, το κοινό έχει τη δυνατότητα να βρει το βιβλίο που ψάχνει ακόμα και στο 1/3 της αρχικής τιμής.

Τα ράφια της Οκτάνα κοσμούν συλλογές, ποιήματα, μυθιστορήματα και πληθώρα ειδών από βιβλία, πολλές φορές και σπάνια, με το πιο παλιό - ένα ουγγρικό - να χρονολογείται το 1885. «Ψάχνουμε αρκετά και αγοράζουμε ιδιαίτερα βιβλία, ανάλογα και με τις ανάγκες του κοινού» λέει σε άλλο σημείο και εξηγεί πως αυτά κοστολογούνται ανάλογα με τις φθορές που έχουν υποστεί και την κατάσταση στην οποία βρίσκονται.



Η ιδέα των μεταχειρισμένων προϊόντων έχει αρχίσει να βρίσκει τον χώρο της στη Θεσσαλονίκη, εκτιμά η Δήμητρα, με ένα δεύτερο κύμα επιχειρηματιών να κάνουν την εμφάνισή τους στην πόλη, κυρίως σε είδη ρουχισμού.

Εκτός των μεταχειρισμένων, η 32χρονη ιδιοκτήτρια φέρνει στο μαγαζί της και βιβλία από μικρούς και ανεξάρτητους εκδοτικούς οίκους, προσπαθώντας να στηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. «Τα βιβλία μας είναι κυρίως επιλογές μας και προσπαθούμε να συνεργαζόμαστε με μικροεκδότες που κάνουν την εμφάνισή τους στον επιχειρηματικό κλάδο».

Έχοντας σπουδάσει κινηματογράφο και δημιουργική γραφή στη Σχολή Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, η Δήμητρα επιθυμεί να προσφέρει ακόμη έναν χώρο, όπου το κοινό θα συγκεντρώνεται, θα συζητά και θα ανταλλάσσει ιδέες, ορμώμενο από τα βιβλία. «Ήδη έχουμε πραγματοποιήσει δημόσιες αναγνώσεις και συζητήσεις» αναφέρει η Δήμητρα, εκφράζοντας την ελπίδα το κοινό να αγκαλιάσει αυτό το εγχείρημα.

Το κατάστημα βρίσκεται στην οδό Ισαύρων 8 και λειτουργεί Δευτέρα, Τετάρτη και Σάββατο από τις 11.00 έως τις 19.00 και Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή από τις 10.30 έως τις 15.00 και από τις 17.00 έως τις 21.00.

Περισσότερες πληροφορίες στη σελίδα του βιβλιοπωλείου στο Facebook: Οκτάνα