Skip to main content

Οκτώ αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί στη Θεσσαλονίκη

Το ποσό των 1,44 εκατ.ευρώ εγκρίθηκε από το ΥΠΕΚΑ για τη διενέργεια οκτώ αρχιτεκτονικών διαγωνισμών. Στόχος η αναμόρφωση ιστορικών περιοχών της Θεσσαλονίκης και η αξιοποίηση του θαλασσίου μετώπου.

Το ποσό των 1,44 εκατ.ευρώ εγκρίθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής(ΥΠΕΚΑ), για τη διενέργεια οκτώ αρχιτεκτονικών διαγωνισμών προκειμένου να αναμορφωθούν ιστορικές περιοχές της Θεσσαλονίκης και να ανασχεδιαστεί το θαλάσσιο μέτωπο της πόλης.

Το παραπάνω ποσό πιστώθηκε από το Πράσινο Ταμείο στον Οργανισμό Θεσσαλονίκης (ΟΡΘΕ) και την Διεύθυνση Ειδικών Έργων Αναβάθμισης Περιοχών (ΔΕΕΑΠ) , αφού πήρε έγκριση  στο πλαίσιο του προγράμματος του ΥΠΕΚΑ  «Θεσσαλονίκη 2012».

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τους τρεις αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς για τους οποίους εγκρίθηκε η διάθεση 444.800 ευρώ με δικαιούχο φορέα τη ΔΕΕΑΠ που αφορούν:

-Στην ανάπλαση του άξονα Αχειροποιήτου - Αγίας Σοφίας από την οδό Φιλίππου μέχρι τη λεωφόρο  Νίκης, συμπεριλαμβανομένων των πλατειών Αγίας Σοφίας και Μακεδονομάχων και του περιβάλλοντα χώρου των βυζαντινών ναών και του Ι.Ν.   Γρηγορίου Παλαμά (Μητρόπολη)
-Στη διαμόρφωση και αξιοποίηση του περιβάλλοντα χώρου του μνημειακού συνόλου του Επταπυργίου στην Άνω Πόλη
-Στην ανάπλαση - ανάδειξη της «Βαλκανικής Πλατείας» στην περιοχή του πρώην Στρατοπέδου Στρεμπενιώτη του Δήμου Νεάπολης – Συκεών.

Επιπλέον, εγκρίθηκε η διάθεση 1  εκατ. ευρώ από τον Προϋπολογισμό Εξόδων του Πράσινου Ταμείου , με δικαιούχο φορέα τον ΟΡΘΕ, για τη διενέργεια αρχιτεκτονικών διαγωνισμών ανασχεδιασμού του θαλάσσιου μετώπου στις εξής πέντε επιμέρους περιοχές:
-Αξιός Ποταμός - Γαλλικός Ποταμός
-Γαλλικός Ποταμός - Λιμάνι Θεσσαλονίκης
-Ποσειδώνιο και Μέγαρο Μουσικής - Μικρό Έμβολο (Καραμπουρνάκι)
-Μίκρα Καλαμαριάς - Αεροδρόμιο «Μακεδονία»
-Αεροδρόμιο «Μακεδονία» - Μεγάλο Έμβολο,

Την ερχόμενη Δευτέρα θα προκηρυχθούν οι πρώτοι δύο διαγωνισμοί για την ανάπλαση του άξονα Αχειροποιήτου - Αγίας Σοφίας και , την ανάπλαση της Βαλκανικής Πλατείας. Θα ακολουθήσουν οι υπόλοιποι με διαφοροποίηση στους χρόνους παράδοσης, ώστε να είναι δυνατή η συμμετοχή των ενδιαφερόμενων σε περισσότερους από έναν διαγωνισμούς.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη κινητοποίηση στην πόλη για την παραγωγή μελετών, από την εποχή της ανακήρυξης της Θεσσαλονίκης ως «πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης», η οποία αναμένεται  αναδείξει τη σημερινή δυναμική θέση των μελετητών, να αναβαθμίσει τους τόπους και να επιλύσει με ποιοτικό τρόπο τα προβλήματα της πόλης και της θαλάσσιας σχέσης της.