Skip to main content

Οκτώ επιχειρηματίες της περιφέρειας ζητούν σταθερό οικονομικό κλίμα

Σταθερό οικονομικό, φορολογικό και πολιτικό περιβάλλον προσδοκούν από τη νέα κυβέρνηση εκπρόσωποι των επιχειρήσεων Aλουμύλ, Σούπερ Μάρκετ Μασούτης, Μεβγάλ, FHL Kυριακίδης, Εxalco, Kου Κου, Ελληνική
Σταθερό οικονομικό, φορολογικό και πολιτικό περιβάλλον προσδοκούν από τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές σήμερα οι επιχειρηματίες της Βορείου Ελλάδος, σύμφωνα με τις δηλώσεις τους  στη Voria.gr.

Οκτώ εκπρόσωποι επιχειρήσεων της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας και συγκεκριμένα:  ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Αλουμύλ, κ. Γιώργος Μυλωνάς, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου σούπερ μάρκετ, Μασούτη κ. Διαμαντής Μασούτης, ο πρόεδρος και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Μεβγάλ, κ. Πέτρος Παπαδάκης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της FHL Kυριακίδης, κ.Ηλίας Κυριακίδης, ο αντιπρόεδρος της Exalco, κ.Γιώργος Καντώνιας, ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Κου Κου, κ.Όθων Πυλαρινός, ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Υφαντουργίας, κ.Γιάννης Ακκάς και ο οικονομικός διευθυντής της Kleemann Hellas, κ. Χρήστος Πετρίδης κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την επιχειρηματικότητα και επισημαίνουν την ανάγκη για άμεση λήψη μέτρων στήριξης της ρευστότητας και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων. Και αυτό γιατί θεωρούν ότι πίσω από κάθε καθυστέρηση ελλοχεύει ο κίνδυνος κλεισίματος των μικρών αλλά και μεγάλης μερίδας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Οι επιχειρηματίες επιθυμούν να προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση για να αποφευχθούν οι όποιες παρενέργειες στην εθνική οικονομία, καθώς πιστεύουν  ότι οι εκλογές επιβαρύνουν σοβαρά την οικονομία.

Οι επιχειρηματίες προσδοκούν από τη νέα κυβέρνηση να θεσπίσει κράτος δικαίου, να εξυγιάνει την οικονομία και τη δημόσια διοίκηση και να απλοποιήσει το καθεστώς αδειοδότησης και προσέλκυσης ξένων επενδύσεων.

Επίσης, επιζητούν μέτρα για την ανακούφιση όσων κλάδων βρίσκονται στο «κόκκινο», όπως η οικοδομή και η μεταποίηση, καθώς και για τον ασφυκτικό κλοιό των ακάλυπτων επιταγών, που "πνίγουν" τις επιχειρήσεις και την αγορά.

Αναλυτικά  οι επιχειρηματίες υποστηρίζουν τα ακόλουθα:

Γιώργος Μυλωνάς πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Αλουμύλ
Κατεπείγουσα λήψη μέτρων  για την οικοδομή

Η λήψη προγράμματος στήριξης για την οικοδομή, που αποτελεί «ναρκοπέδιο» για την ελληνική οικονομία πρέπει να αποτελέσει κατεπείγουσα προτεραιότητα για τη νέα κυβέρνηση, σύμφωνα με τις δηλώσεις του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου της Αλουμύλ κ. Γιώργου Μυλωνά.

Διαφορετικά διαβλέπει απρόβλεπτες παρενέργειες για την οικονομία και κλείσιμο πολλών μικρών επιχειρήσεων, όχι μόνο από τον κατασκευαστικό κλάδο, αλλά και από τη μεταποίηση γενικά, καθώς εκτιμά ότι αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα. Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για άμεση ενεργοποίηση μέτρων από την επομένη που θα προκύψει κυβέρνηση γιατί «πάγωσαν» τα μέτρα για την οικοδομή, λόγω εκλογών.

Επισημαίνει, ακόμη, την ανάγκη ανάδειξης αυτοδύναμης κυβέρνησης από τις εκλογές, προκειμένου να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω η ελληνική οικονομία.  Κατά τον κ. Μυλωνά η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να εξασφαλίσει  ρευστότητα και  φθηνό χρήμα στην αγορά, τα οποία θα αποτελέσουν «όαση» για τις επιχειρήσεις. Φως στο τούνελ της κρίσης δεν διαβλέπει το 2010 ο κ. Μυλωνάς, αν και παραδέχεται ότι στο εξωτερικό άρχισαν να διαφαίνονται τα σημάδια ανάκαμψης.
 
Διαμαντής Μασούτης πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ομίλου Μασούτη
Εθνική συναίνεση των κομμάτων για σοβαρά προβλήματα της χώρας        

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου σούπερ μάρκετ "Μασούτη"  κ. Διαμαντής Μασούτης ευελπιστεί να προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση, η οποία να φροντίσει για όλες τις διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτούνται για την εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας και το καλό του τόπου. Ο κ. Μασούτης πιστεύει οτι είναι αναγκαίο για σοβαρά θέματα που απασχολούν τον τόπο να υπάρχει εθνική συναίνεση όλων των πολιτικών δυνάμεων. "Τα πολιτικά κόμματα πρέπει να αναπτύξουν εποικοδομητικό διάλογο για τα μείζονα προβλήματα της χώρας", τονίζει.
                                        
Πέτρος Παπαδάκης πρόεδρος της ΜΕΒΓΑΛ
Σταθερό πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον

Η δημιουργία κλίματος ασφαλείας για όλους τους πολίτες και επιχειρηματίες θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει, επισημαίνει ο πρόεδρος  και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Μεβγάλ κ. Πέτρος  Παπαδάκης.

Από τη νέα κυβέρνηση θέλει σταθερό πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις που θα στηρίζουν την ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα. Επίσης προσδοκά τη δημιουργία θετικού κλίματος στην αγορά και αναστροφή της αρνητικής ψυχολογίας, που προκάλεσε η παγκόσμια αρνητική οικονομική συγκυρία.

Ηλίας Κυριακίδης πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της FHL Κυριακίδης Αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς το κράτος

Την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του πολίτη σε ένα δίκαιο κράτος θεωρεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για τη νέα κυβέρνηση ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας επεξεργασίας μαρμάρου, FHL Κυριακίδης κ. Ηλίας Κυριακίδης. «Η εμπιστοσύνη αυτή σήμερα δεν υπάρχει γιατί το κράτος δεν είναι δίκαιο. Θα πρέπει ο επιχειρηματικός κόσμος που συναλλάσσεται με το κράτος να το σέβεται και να το εμπιστεύεται όπως αντίστοιχα ίδιο σεβασμό και εμπιστοσύνη πρέπει να δείχνει και το κράτος στον επιχειρηματία», τονίζει ο κ.Κυριακίδης.

Ο ίδιος επισημαίνει την ανάγκη για απλό και συγκεκριμένο φορολογικό πλαίσιο και αλλαγές στην εργασιακή νομοθεσία. «Να πάψει πια το πολυδαίδαλο φορολογικό σύστημα, που συνέχεια αλλάζει. Ζητάμε απλοποιημένους, συγκεκριμένους νόμους, οι οποίοι μπορούν να είναι και αυστηροί. Δεν φοβόμαστε τους αυστηρούς νόμους, το καθεστώς ομηρίας φοβόμαστε με τους ασαφείς νόμους που ο καθένας τους ερμηνεύει κατά το δοκούν», αναφέρει ο κ.Κυριακίδης. 

Παράλληλα, θίγει και το ζήτημα των οφειλών του κράτους προς τις επιχειρήσεις σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Το κράτος δεν σέβεται τους επιχειρηματίες. Να σας φέρω ένα παράδειγμα. Εδώ και έξι χρόνια χρωστούν στην Κυριακίδης 620.000 ευρώ από ΦΠΑ και ακόμη δεν τα έχουμε λάβει. Η οφειλή, όμως, παραμένει 620.000 ευρώ. Εάν αντίθετα χρωστούσαμε εμείς στο κράτος 620.000 τώρα το ποσό θα είχε ξεπεράσει τα 2 εκατ.ευρώ».

Όθων Πυλαρινός αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Κου Κου Ζητούμενο μια ισχυρή κυβέρνηση

«Ο επιχειρηματικός κόσμος θέλει μια ισχυρή κυβέρνηση, η οποία δεν θα είναι δέσμια κανενός, η οποία θα μπορεί να λαμβάνει και να υλοποιεί δύσκολες αποφάσεις. Αποφάσεις, που για άλλους θα είναι δύσκολες αλλά για τους πιο πολλούς θα βάζει τα πράγματα στη θέση τους», τονίζει ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της αλυσίδας παιχνιδιών και ειδών μπε-μπε Κου Κου, κ.Όθων Πυλαρινός.

Ο κ.Πυλαρινός τονίζει ότι η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει προτεραιότητα στο φορολογικό σύστημα. «Πρέπει να αποκατασταθεί και σταθεροποιηθεί το φορολογικό πλαίσιο, το οποίο θα φορολογεί τις επιχειρήσεις και το κέρδος αλλά συγχρόνως θα δίνει και τα αναπτυξιακά κίνητρα στους επιχειρηματίες για να επενδύσουν στις εταιρίες τους και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Ζητούμε ένα δίκαιο, σωστό και αναπτυξιακό φορολογικό σύστημα», εξηγεί ο κ.Πυλαρινός. Προσθέτει, δε, ότι το κράτος «θα πρέπει να δώσει πίσω αυτά που χρωστάει στους επιχειρηματίες».

Μόνο από την επιστροφή του ΦΠΑ, σύμφωνα με τον κ.Πυλαρινό, οι οφειλές του κράτους στις επιχειρήσεις ξεπερνούν τα 15 δισ.ευρώ. «Είναι τραγικό αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα: από τη μια πλευρά να σου χρωστάει το κράτος και από την άλλη πλευρά να έρχεται η τράπεζα και να σου κλείνει την επιχείρηση», υπογραμμίζει ο κ.Πυλαρινός.

Αναφερόμενος ειδικά στο επιχειρείν της Βόρειας Ελλάδας ο κ.Πυλαρινός επισημαίνει ότι θα πρέπει να αναστραφεί το επενδυτικό κλίμα τόσο με νέα κίνητρα από την κυβέρνηση όσο και με τη βοήθεια των τραπεζών.

Γιώργος Καντώνιας αντιπρόεδρος της Exalcο
Μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας

Την λήψη μέτρων για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων αναμένει από την κυβέρνηση που θα προκύψει από την επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση ο αντιπρόεδρος της εταιρείας διέλασης αλουμινίου Exalco, κ.Γιώργος Καντώνιας.

Προς την κατεύθυνση αυτή, σύμφωνα με τον κ.Καντώνια, απαραίτητη κρίνεται η επιτάχυνση της διαδικασίας εκταμίευσης των πόρων από τα διάφορα κοινοτικά προγράμματα, που έχουν εγκριθεί και υλοποιηθεί από τις επιχειρήσεις, καθώς και η άμεση εξόφληση των υποχρεώσεων του κράτους προς τις επιχειρήσεις. «Το κράτος είναι ο μεγαλύτερος κακοπληρωτής», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ.Καντώνιας.

Ο ίδιος τονίζει την ανάγκη να υπάρξει ένα σταθερό και ξεκάθαρο φορολογικό πλαίσιο. «Κάθε φορά κρινόμαστε  με διαφορετικά φορολογικά συστήματα. Θα πρέπει να υπάρξει ένα σταθερό φορολογικό σύστημα, ώστε πλέον να σταματήσει το φαινόμενο κάθε εταιρεία να πηγαίνει στη λογική της διαπραγμάτευσης», αναφέρει ο κ.Καντώνιας. Επιπλέον, σημειώνει ότι με αφορμή την οικονομική κρίση η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να αλλάξει το νομικό πλαίσιο για τις επιταγές.

Γιάννης Ακκάς, διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Υφαντουργίας
Η βιομηχανία να τεθεί ως άμεση προτεραιότητα

Η μεταποίηση και η βιομηχανική δραστηριότητα της ελληνικής περιφέρειας θα πρέπει να τεθούν στις άμεσες προτεραιότητες της πολιτικής της νέας κυβέρνησης, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Ελληνικής Υφαντουργίας, κ.Γιάννη Ακκά. «Είναι γνωστό ότι ο τομέας της οικονομίας, ο οποίος έχει πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση είναι η μεταποίηση και κυρίως η περιφερειακή βιομηχανία», επισημαίνει ο κ.Ακκάς, ο οποίος ζητεί να ληφθούν άμεσα ρεαλιστικά και δραστικά μέτρα ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητά των μεταποιητικών επιχειρήσεων.

Ο ίδιος θεωρεί ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στη χώρα μας είναι τα κάθε είδους οργανωμένα συμφέροντα, μικρά και μεγάλα. Αναφερόμενος, εξάλλου, στα αιτήματα της επιχειρηματικής κοινότητας της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλονίκης ο κ.Ακκάς ζητεί τη στήριξη ως πυλώνες της περιοχής του πρωτογενή και δευτερογενή τομέα, καθώς, όπως σημειώνει ο τριτογενής τομέας είναι συγκεντρωμένος στην πρωτεύουσα.

Χρήστος Πετρίδης οικονομικός διευθυντής της Kleemann Hellas
H νέα κυβέρνηση να απαλλάξει τη χώρα από την αδιαφάνια και τη διαπλοκή

Η εξυγίανση της διοικητικής μηχανής και η απαλλαγή της χώρας από την αδιαφάνεια και τη διαπλοκή πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για τη νέα κυβέρνηση, σύμφωνα με τον οικονομικό διευθυντή της Kleemann Hellas κ. Χρήστο Πετρίδη.

Πρέπει η νέα κυβέρνηση, επισημαίνει, να αλλάξει η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, να περάσει η περίοδος αναξιοπιστίας. Όλη αυτή η κατάσταση πιστεύει ότι αποτυπώνεται στο δείκτη της επιχερηματικής ανταγωνιστικότητας, που βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με τις χώρες της Αφρικής, τονίζει. Θεωρεί αναγκαίο η νέα κυβέρνηση να θεσπίσει ένα σταθερό και δεσμευτικό φορολογικό σύστημα για μια 5ετία τουλάχιστον και να καταργήσει την αναδρομική επιβολή φόρων. Επίσης να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή, που «νοθεύει» τον εσωτερικό ανταγωνισμό.

Κατά τον κ. Πετρίδη απαιτείται από τη νέα κυβέρνηση, η άσκηση παρεμβατικής πολιτικής για την εξασφάλιση ρευστότητας των επιχειρήσεων, αλλά και για την ανάπτυξη. Οσον αφορά τον κατασκευαστικό κλάδο, που πλήττεται περισσότερο από την κρίση, προτείνει να εφαρμοστούν τα μέτρα για την αναβάθμιση του κατασκευαστικού αποθέματος της χώρας, με αλλαγή κουφωμάτων, ανελκυστήρων, εφαρμογή εναλλακτικών μεθόδων ενέργειας, κλπ.