Skip to main content

Οκτώ νέα σχολεία στο δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη

Οκτώ νέα σχολεία δρομολογούνται στον δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη όπως ανακοινώθηκε από το Γενικό Γραμματέα δημοσίων έργων, Στράτο Σιμόπουλο και εκπροσώπους του ΔΣ του ΟΣΚ.

Οκτώ νέα σχολεία δρομολογούνται στον δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη όπως ανακοινώθηκε  από το Γενικό Γραμματέα δημοσίων έργων, Στράτο Σιμόπουλο και εκπροσώπους του ΔΣ του ΟΣΚ που τον συνόδευαν, σε δημόσια συνάντηση, στο δημαρχείο Πυλαίας-Χορτιάτη με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών, γονέων και δημοτών.

Πρόκειται για τα εξής:

-Στο Πανόραμα και την Πυλαία: Το 3ο Δημοτικό σχολείο Πανοράματος χρηματοδοτείται μέσω ΣΔΙΤ και  του προγράμματος Jessica. Το ίδιο ισχύει για το 3ο Γυμνάσιο Πυλαίας, αλλά και το  3ο Λύκειο της Πυλαίας. Και τα τρία αυτά σχολεία χάρη στην πολύ καλή συνεργασία του δήμου με τον Γενικό Γραμματέα δημοσίων έργων, Στράτο Σιμόπουλο και τη διοίκηση του ΟΣΚ είναι ήδη οριστικά ενταγμένα στο πρόγραμμα  και με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά προγράμματα. Για τα σχολεία αυτά υπάρχει ήδη εργολάβος και μέχρι τέλος του χρόνου θα έχουν υπογραφεί και ελεγχθεί οι συμβάσεις για να ξεκινήσουν τα έργα.

-Στο Ασβεστοχώρι και στην Εξοχή:  Με χρηματοδότηση που εξασφαλίστηκε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων εντάχθηκαν άλλα δύο σχολικά συγκροτήματα στο πρόγραμμα. Πρόκειται για     την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και το χώρο της βιβλιοθήκης στο Ασβεστοχώρι και το Δημοτικό σχολείο της Εξοχής.
Κοντά σε αυτά τα πέντε σχολεία αθροίζονται και άλλα τρία σχολεία, που ο δήμος ολοκλήρωσε ήδη ή προωθεί το τελευταίο διάστημα.

-Στο Ασβεστοχώρι: Το σχολείο στα Μπουλουβάνια, ένα σχολείο που ήδη ολοκληρώθηκε και θα λειτουργήσει κανονικά το Σεπτέμβριο.

-Στην Πυλαία: Το 3ο Δημοτικό, το οποίο είχε ενταχθεί στο ΕΣΠΑ δημοπρατήθηκε ήδη την περασμένη εβδομάδα και σύντομα αναμένεται και ο εργολάβος του έργου.

-Στο Φίλυρο: Το Λύκειο, εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ, υπάρχει ήδη εργολάβος και θα ξεκινήσει μέσα στην Άνοιξη  να κατασκευάζεται. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα στους επόμενους 15 μήνες το σχολείο θα έχει ολοκληρωθεί, καθώς τα κονδύλια είναι διασφαλισμένα από Ευρωπαϊκή Χρηματοδότηση.
Επίσης, ύστερα από ενέργειες του δήμου και με τη συνεργασία του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Σταύρου Καλαφάτη εντάχθηκε το 1ο Γυμνάσιο Πυλαίας στο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης και  βιοκλιματικών παρεμβάσεων. Πρόκειται για ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού 400.000 ευρώ.

Στο σχολείο θα δρομολογηθούν μερικές παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας που θα γίνουν στο  πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος, όπως η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών, η εφαρμογή της γεωθερμίας στο κτήριο της βιβλιοθήκης καθώς και η εφαρμογή ηλεκτρονικού συστήματος κεντρικού ελέγχου σε οτιδήποτε καταναλώνει ενέργεια στο κτήριο.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ανακοινώθηκαν επίσης σημαντικά αντιπλημμυρικά έργα για τη  θωράκιση του δήμου, αλλά και ολόκληρης της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για το έργο του Χαλίλ Ντερέ, του οποίου η χρηματοδότηση εγκρίθηκε από το Γενικό Γραμματέα δημοσίων έργων, συνολικού προϋπολογισμού  4,8 εκατομμύρια ευρώ. Οι μελέτες είναι ώριμες και η ΕΥΔΕ θα προχωρήσει το έργο.

Επίσης γίνεται σημαντική δουλειά για να διασφαλισθούν οι χρηματοδοτήσεις στο έργο της περιφερειακής τάφρου, συνολικού προϋπολογισμού 6 εκατ. ευρώ και του ρέματος  Σταγειρίτη (2,5 εκατομμύρια ευρώ). Η σημαντική αντιπλημμυρική θωράκιση αφορά  ολόκληρη τη πόλη της Θεσσαλονίκης.

«Στην πολιτική μετρά η  αποτελεσματικότητα. Να ευχαριστήσω τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Έργων,  Στράτο Σιμόπουλο, γιατί η δουλειά που κάνει  έχει αναγνώριση και από τους πολίτες, αλλά και από τους ίδιους τους δημάρχους. Συνολικά 30 σχολεία μπαίνουν μέσω ΟΣΚ στο πρόγραμμα του νομού  Θεσσαλονίκης, μειώνοντας σημαντικά τη διπλοβάρδια. Είναι μια δικαίωση για το δήμο μας που αποδείχθηκε έτοιμος σε επίπεδο μελετών για τα έργα», σημείωσε ο δήμαρχος, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης.

«Δεν μπορεί να κάνει κανείς τίποτα στη ζωή αλλά και στην πολιτική αν δεν έχει πάθος. Και όταν έχει πάθος είναι λογικό να έχει και αποτελεσματικότητα. Κάνω στο υπουργείο απλά αυτό που έκανα εδώ και 30 χρόνια στη δουλειά μου. Δε χρειαζόμαστε μεγαλόστομα σχέδια και εξαγγελίες, δεν χρειαζόμαστε master plan, αλλά να κάνουμε τα έργα που έχουν δρομολογηθεί. Έχοντας υπόψη μου αυτά τα βασικά στοιχεία γυρίζω σε όλη την Ελλάδα, για να λύνουμε προβλήματα και να είμαστε αποτελεσματικοί. Που είναι το αποτέλεσμα; Μα όλα αυτά που παρουσίασε ο δήμαρχος  Πυλαίας-Χορτιάτη είναι ένα αποτέλεσμα. Και μάλιστα καλό», σημείωσε από την πλευρά του κ. Σιμόπουλος.