Skip to main content

Ορθοπεταλιές από τους γυμνούς ποδηλάτες στη Θεσσαλονίκη (φωτο-video)

H πορεία σταμάτησε στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης όπου τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή με παράλληλη καθιστική διαμαρτυρία για τους ποδηλατοδρόμους.

της Αρετής Τασούλα

Ηχηρό κοινωνικό μήνυμα απέναντι στη ρύπανση του περιβάλλοντος και την κάθε είδους μορφής βία έστειλε η 11η Διεθνής Γυμνή Ποδηλατοδρομία στη Θεσσαλονίκη.

Η πορεία κινήθηκε από τη Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου, θα ανέβει την Καλλιδοπούλου και θα συνεχίσει στις οδούς Βασ. Όλγας - Τσιμισκή - Βενιζέλου - Εγνατία - Εθνικής Αμύνης - Σβώλου - Ίωνος Δραγούμη - Λεωφόρος Νίκης με κατάληξη το πάρκο της ΧΑΝΘ.

H πορεία σταμάτησε στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης όπου τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή με παράλληλη καθιστική διαμαρτυρία για τους ποδηλατοδρόμους της πόλης.

Ήδη από το μεσημέρι της Παρασκευής στο πάρκο του Ξαρχάκου είχαν στηθεί ηχεία, περίπτερα με φαγητό και σταντ που ενημέρωναν για τη δράση της συλλογικότητας Gymnosophy, διοργανώτριας της εκδήλωσης, ενώ μετά την πορεία ακολούθησε πάρτι στο ίδιο σημείο.

«Πρόκειται για μια γιορτή για το Ποδήλατο, το Περιβάλλον και το Ελεύθερο Σώμα» αναφέρουν οι διοργανωτές.

Τα αιτήματα του κινήματος είναι τα εξής:

-Πράσινη πόλη με βιώσιμη κινητικότητα

-Μητροπολιτικό πάρκο στη ΔΕΘ

-Πάρκα στα πρώην στρατόπεδα

-Ελεύθερους πράσινους χώρους

-Πεζοδρομημένο κέντρο

-Τραμ και Θαλάσσια Συγκοινωνία

-Ασφαλές, και προστατευμένο από την παράνομη στάθμευση και κυκλοφορία, ολοκληρωμένο δίκτυο ποδηλατοδρόμων που συνδέουν όλη την πόλη, αλλά και με τους Ευρωπαϊκούς υπεραστικούς Ποδηλατόδρομους

-Διαδημοτικό Σύστημα Κοινόχρηστων Ποδηλάτων

-Ασφαλή σημεία στάθμευσης ποδηλάτων

-Μεταφορά ποδηλάτων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς: Λεωφορείο, Μετρό, Τραμ, Θαλάσσια Συγκοινωνία, Τελεφερίκ, Τρένο, Ταξί

-Ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα ποδήλατα στον Κ.Ο.Κ: ειδικοί σηματοδότες προτεραιότητας εκκίνησης και σημείο υποδοχής πριν τις διαβάσεις για λιγότερο καυσαέριο, κίνηση στο αντίθετο ρεύμα σε δρόμους ήπιας κυκλοφορίας, μετατροπή του STOP σε Παραχώρηση Προτεραιότητας για τα ποδήλατα, 30χλμ/ώρα προκαθορισμένο όριο ταχύτητας μηχανοκίνητων κ.α. Να συμπεριλαμβάνεται το ποδήλατο στις προδιαγραφές όλων των υποδομών

-Προγράμματα Ποδήλατο στην Δουλειά / Σχολείο / Εκπαίδευση με κίνητρα χρήσης όπως μειωμένο Φ.Π.Α, εκπτώσεις -Εκπαίδευση

- Ενημέρωση για το ποδήλατο σε παιδιά και ενήλικες.