Skip to main content

Όλα έτοιμα για την τελετή θεμελίωσης του Μουσείου Ολοκαυτώματος

Η τελετή θα πραγματοποιηθεί σε λίγη ώρα παρουσία του Ισραηλινού προέδρου Ρούβεν Ρίβλιν και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Όλα είναι έτοιμα στο χώρο του παλαιού Σιδηροδρομικού Σταθμού, για την τελετή τοποθέτησης του θεμελίου λίθου για το Μουσείο για το Ολοκαύτωμα στη Θεσσαλονίκη.

Η τελετή θα πραγματοποιηθεί σε λίγη ώρα παρουσία του Ισραηλινού προέδρου Ρούβεν Ρίβλιν και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Οι δύο ηγέτες θα επισκεφτούν την περιοχή του Παλαιού Σιδηροδρομικού Σταθμού, όπου πρόκειται να ανεγερθεί το Μουσείο, και θα φυτέψουν συμβολικά δύο δέντρα.

Στον χώρο βρίσκεται η ατμομηχανή και τα βαγόνια, που χρησιμοποιήθηκαν στην ταινία Ουζερί Τσιτσάνης και είναι ίδια με αυτά που μετέφεραν χιλιάδες Εβραίους της Θεσσαλονίκης στα κρεματόρια του Άουσβιτς και του Μπιρκενάου.  

Πλήθος εκπροσώπων φορέων της πόλης έχουν ήδη συγκεντρωθεί στον χώρο μπροστά από τον Παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό.

Στον χώρο βρίσκονται, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, οι βουλευτές Τριαντάφυλος Μηταφίδης και Κ. Ζουράρις, η προϊσταμένη του γραφείου πρωθυπουργού Κατερίνα Νοτοπούλου, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Σπύρος Πέγκας, ο πρύτανης του ΑΠΘ, Περικλής Μήτκας και αρκετοί εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Στη 1 το μεσημέρι ο Ισραηλινός πρόεδρος θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο του Ολοκαυτώματος στο λιμάνι, συνοδευόμενος από τον υφυπουγό Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη.