Skip to main content

Όλα όσα αναμένονται αύριο στη βρετανική βουλή για το Brexit

Οι βουλευτές καλούνται να κρίνουν τη Συμφωνία Αποχώρησης στην οποία κατέληξε ο Μπόρις Τζόνσον με τους 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για πρώτη φορά εδώ και 37 χρόνια η Βουλή των Κοινοτήτων στη Βρετανία συνεδριάζει ημέρα Σάββατο.

Οι βουλευτές καλούνται να κρίνουν τη Συμφωνία Αποχώρησης στην οποία κατέληξε ο Μπόρις Τζόνσον με τους 27 της Ένωσης και η απόφασή τους θα σημάνει την έναρξη των διαδικασιών για το συντεταγμένο Brexit ή ακόμη μία τρίμηνη παράταση, κατά την οποία όλα μπορούν να συμβούν. Πώς θα κυλήσει λοιπόν η διαδικασία;

Η έναρξη της συνεδρίασης έχει οριστεί για τις 09:30 τοπική ώρα (11:30 ώρα Ελλάδος) με τον Βρετανό πρωθυπουργό να λαμβάνει πρώτος το λόγο για να εξηγήσει τη συμφωνία του στους βουλευτές και να ζητήσει τη στήριξή τους. Θα δεχθεί ερωτήσεις  σε μία διαδικασία που αναμένεται να διαρκέσει περίπου δύο ώρες.

Θα ακολουθήσει συζήτηση με τους αρχηγούς και των άλλων κομμάτων να παρεμβαίνουν, ενώ ο πρόεδρος της Βουλής, Τζον Μπέρκοου, θα αποκαλύψει ποιες τροπολογίες έχουν επιλεγεί. Tην κυρίως συζήτηση επί της κυβερνητικής πρότασης και των τροπολογιών θα ανοίξει υπουργός, που δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί από την Nτάουνινγκ Στριτ.

Θα διεξαχθούν πρώτα οι ψηφοφορίες επί των τροπολογιών κάτι που σημαίνει πως η διάρκεια της διαδικασίας θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από το πόσες τροπολογίες θα έχουν επιλεγεί. Η ψηφοφορία επί της συμφωνίας του Τζόνσον δεν προβλέπεται να αρχίσει πριν από τις 14:30 τοπική ώρα (16:30 ώρα Ελλάδος), ενώ  εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί πριν τις 17:00 (19:00 ώρα Ελλάδος). 

O μαγικός αριθμός στον οποίο προσβλέπει ο Τζόνσον για την έγκριση της συμφωνίας είναι οι 320 ψήφοι (αν και θα μπορούσε ο πήχης να πέσει εάν ορισμένοι επιλέξουν την αποχή).  Σύμφωνα με το BBC αυτή τη στιγμή 303 βουλευτές φαίνεται να είναι υπέρ της συμφωνίας και 301 κατά, ενώ 35 είναι αναποφάσιστοι ή δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους. 

Υπενθυμίζεται ότι οι βουλευτές είχαν απορρίψει τρεις φορές τη συμφωνία της Μέι. Την τελευταία φορά το στρατόπεδο του «όχι» υπερτερούσε κατά 58 ψήφους.

Το σενάριο της μετάθεσης της ψηφοφορίας

Η κρίσιμη συνεδρίαση δεν μπορεί να αναβληθεί. Ωστόσο υπάρχει και ένα ενδεχόμενο η ψηφοφορία επί της συμφωνίας του Τζόνσον να μην διεξαχθεί τελικά το Σάββατο. Και τούτο γιατί τροπολογία, που έχουν καταθέσει ο πρώην υπουργός των Τόρις, Όλβερ Λέτγουιν (εκ των διαγραφέντων του κόμματος) και ο βουλευτής των Εργατικών, Χίλαρι Μπεν, ζητεί να μετατεθεί η έγκριση για τη συμφωνία του Brexit για μετά την ψήφιση των εφαρμοστικών νόμων. Κάτι τέτοιο θα αναγκάσει τον Τζόνσον να ζητήσει τελικά την παράταση της ημερομηνίας του Brexit.

Οι Εργατικοί πιθανότατα θα καλέσουν τους βουλευτές τους να στηρίξουν την τροπολογία, όπως μεταδίδει το BBC, ενώ και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης εμφανίζονται θετικά σε αυτό το ενδεχόμενο. Τo SNL βλέπει με «συμπάθεια» την πρόταση, ενώ έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα στήριζε οτιδήποτε βοηθήσει στο να μην περάσει η συμφωνία του Τζόνσον.