Skip to main content

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη μαστογραφία και τον υπέρηχο Μαστού

Άρθρο του Δρ Αναστάσιου Παπαδόπουλου, Γενικού Χειρουργού, MD, PhD στο Mastology Center, για τον καρκίνο του μαστού και τους τρόπους πρόληψης.

του Δρ Αναστάσιου Παπαδόπουλου*

Ο Καρκίνος του Μαστού είναι Ιάσιμος! Αρκεί να διαγνωστεί έγκαιρα!

Αυτή είναι η βασική αρχή για την πρόληψη κατά του Καρκίνου του Μαστού καθώς ο προληπτικός έλεγχος αποτελεί το Α και το Ω στην αντιμετώπιση της νόσου.

Ο Καρκίνος του Μαστού σε αριθμούς

Ο Καρκίνος του Μαστού αποτελεί έναν από τους πιο συχνά εμφανιζόμενους καρκίνους που προσβάλλει σήμερα 1 στις 8 γυναίκες κατά τη διάρκεια της ζωής της.

Στην Ελλάδα αναφέρονται 6.000 περίπου νέες περιπτώσεις κάθε χρόνο ενώ μέσα στην επόμενη χρονιά πρόκειται να προσβληθούν περίπου 1.600.000 γυναίκες παγκοσμίως.

Ταυτόχρονα 1 στους 1000 άνδρες πρόκειται να προσβληθεί από τη νόσο.

Την ίδια ώρα όμως τα 2/3 των γυναικών που έχουν προσβληθεί από τη νόσο ζουν σήμερα περισσότερο από 20 χρόνια και σε αυτό συμβάλει σε μεγάλο βαθμό και η πρόληψη, πέραν της βελτίωσης των θεραπειών.

Ο κίνδυνος να προσβληθεί μια γυναίκα από Καρκίνο του μαστού αυξάνει με την ηλικία.
   
• Μέχρι την ηλικία των 39 ετών ο κίνδυνος είναι μόλις 0,5%
• 40-59 ετών ο κίνδυνος φτάνει το 4-6% (1 στις 20-25 γυναίκες)
• Γυναίκες άνω των 60 έχουν πιθανότητες εμφάνισης Καρκίνου του Μαστού που φτάνει το 7% -12% (περίπου 1 στις 10 με 15 γυναίκες)

Η πρόληψη, αλλά και η έγκαιρη διάγνωση του Καρκίνου του Μαστού κρίνεται ζωτικής σημασίας, ιδιαίτερα όταν αυτός προσβάλλει άτομα που βρίσκονται σε νεαρή ηλικία. Όπως κάθε νόσος, έτσι και αυτή, για να τη νικήσεις θα πρέπει πρώτα να την προλάβεις.

Τι είναι η Μαστογραφία;
Η Μαστογραφία είναι μία ακτινολογική εξέταση που απεικονίζει αποκλειστικά  το περιεχομένου του στήθους και θεωρείται η πιο ενδεδειγμένη μέθοδος εξέτασης για τον εντοπισμό κακοήθειας. Είναι δοκιμασμένη και σε χρήση μέθοδος για περισσότερα από 70 χρόνια.  

Μία συνηθισμένη παρανόηση είναι πώς η  μαστογραφία προλαμβάνει την εμφάνιση του καρκίνου. Στόχος της Μαστογραφίας είναι να ανακαλύψει την κακοκήθεια πριν γίνει αντιληπτός από τη γυναίκα ή τον γυναικολόγο με τη μέθοδο της ψηλάφισης.

Είναι πολύ αισιόδοξο το γεγονός πως η μαστογραφία μπορεί να διαγνώσει τον καρκίνο ενάμισι έως δύο χρόνια νωρίτερα.

Η μαστογραφία διακρίνεται, ως προς τη μέθοδο, σε τρεις κατηγορίες:

• Αναλογική Μαστογραφία
• Ψηφιακή Μαστογραφία
• Γαλακτογραφία

Η Αναλογική Μαστογραφία είναι η πιο κοινή μέθοδος μαστογραφίας παγκοσμίως.

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσω τη Μαστογραφία;

Μια γυναίκα πρέπει να ξεκινά τη μαστογραφία –αν και υπάρχουν πολλές μελέτες με διαφορετικά συμπεράσματα- από την ηλικία των 40 ετών, στην περίπτωση που δεν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό.

Στην ηλικιακή κατηγορία των 40-49 ετών η μαστογραφία θα πρέπει να γίνεται κάθε ένα με δύο χρόνια, ανάλογα και με τις συμβουλές και τις υποδείξεις του γιατρού.

Μετά την ηλικία των 50 ο επανέλεγχος πρέπει να γίνεται σε πιο τακτά χρονικά διαστήματα, με τη συχνότητά του να μειώνεται στον έναν χρόνο, αφού τα 2/3 των Καρκίνων του Μαστού εντοπίζονται σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία.

Σε γυναίκες ηλικίας 25-30 ετών αποφεύγεται συνήθως η μαστογραφία και ακολουθείται η μέθοδος της ψηλάφησης. Ο λόγος είναι πώς ο μαζικός αδένας είναι πολύ πυκνός και  περισσότερο ευαίσθητος στην ακτινοβολία. Γίνεται μόνον όταν μια γυναίκα ανήκει στην ομάδα υψηλού κινδύνου, έχεις δηλαδή μεταλλάξεις στα γονίδια BRCA-1 και BRCA-2.
Στις περιπτώσεις που υπάρχει οικογενειακό ιστορικό, η μαστογραφία πρέπει να είναι μέρος του προληπτικού ελέγχου από νεότερη ηλικία. Έτσι αν στο οικογενειακό περιβάλλον υπάρχει μητέρα ή αδερφή που νόσησε σε ηλικία μικρότερη των 50 ετών, θα πρέπει η μαστογραφία να ξεκινά στην ηλικία που διαγνώστηκε με καρκίνο το συγγενικό πρόσωπο μείον δέκα χρόνια.

Υπάρχουν βέβαια και οι περιπτώσεις των σποραδικών καρκίνων σε μικρότερες ηλικίες, όπου δεν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό. Εδώ η έμφαση πρέπει να δίνεται στην αυτοεξέταση με ψηλάφηση από νεαρή ηλικία και στην κλινική εξέταση από γιατρό.

Ηλικιακό όριο για τις μαστογραφίες δεν υπάρχει. Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και για το λόγο αυτό θα πρέπει μια γυναίκα να συμβουλεύτε το γιατρό της.

Τι είναι ο Υπέρηχος Μαστού και πότε πρέπει να συνδυάζεται με τη Μαστογραφία;

Γεγονός αποτελεί πώς η μαστογραφία δεν ανακαλύπτει πάντα τον καρκίνο, αλλά σε ένα ποσοστό 85-90%. Ειδικά λοιπόν στις περιπτώσεις που ο μαστός είναι πυκνός ή έχει ψηλαφηθεί κάποιο εύρημα και ταυτόχρονα η μαστογραφία είναι αρνητική συστήνεται το υπερηχογράφημα, το οποίο είναι πιο αποκαλυπτικό και ακριβές.

Είναι ενδεικτικό πως ο συνδυασμός μαστογραφίας με υπερηχογράφημα αυξάνει την πιθανότητα ανίχνευσης του προβλήματος από 85-90% σε 97-98%.

Σε όλες τις συμπωματικές γυναίκες άνω των 30 ετών ενδείκνυται ο συνδυασμός μαστογραφίας και Υπέρηχου Μαστού. Για γυναίκες που εμφανίζουν συμπτώματα σε ηλικία κάτω των 30 ετών συστήνεται αρχικά υπερηχογράφημα και στην περίπτωση που δεν βγει ασφαλές συμπέρασμα , ο έλεγχος συμπληρώνεται με μαστογραφία.

Σημαντική είναι η συμβολή του υπερήχου μαστού στις εξής περιπτώσεις:
   
• Στις μη ψηλαφητές μάζες
• Στους πυκνούς μαστούς (με έντονα τα ινοαδενικά στοιχεία) όπου η ανίχνευση του καρκίνου αυξάνει κατά 17% όταν συνδυάζεται με τη μαστογραφία
Κάντε σύμμαχό σας την πρόληψη! Εντάξτε σήμερα κιόλας την ετήσια Μαστογραφία στην ζωή σας!O Καρκίνος του Μαστού είναι ιάσιμος…Αρκεί να διαγνωστεί έγκαιρα!

Δρ Αναστάσιος Παπαδόπουλος, Γενικός Χειρουργός, MD, PhD στο Mastology Center