Skip to main content

Ολάντ: Να ενωθούμε απέναντι στον εθνικισμό και τον εξτρεμισμό

Να καταστήσουμε σαφές γιατί πρέπει να προτάξουμε την Ευρώπη και να εξαφανίσουμε τους εθνικούς εγωισμούς, είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Να ενωθούν για να εξαφανίσουν τους εθνικούς εγωισμούς και να αντισταθούν στην άνοδο των υπέρμαχων της εθνικής κυριαρχίας, των εθνικιστών, των εξτρεμιστών, κάλεσε από τις Βρυξέλλες τους Ευρωπαίους ομόλογούς του ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ.

«Αυτό που αναμένω από όλους τους Ευρωπαίους, τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, είναι να καταστήσουν σαφές γιατί πρέπει να προτάξουμε την Ευρώπη και να εξαφανίσουμε τους εθνικούς εγωισμούς», είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.

«Εάν ο οποιοσδήποτε έρθει εδώ με γνώμονα το δικό του μονάχα συμφέρον, αυτό θα δώσει τόσα επιχειρήματα στους υποστηρικτές της εθνικής κυριαρχίας, τους εθνικιστές, τους εξτρεμιστές υπέρ της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη», προειδοποίησε ο ίδιος.

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτός ο κίνδυνος «πρέπει να πείσουμε εκείνους που αμφιβάλλουν. Πρέπει να τους πούμε: "φανταστείτε πώς θα ήταν η Ευρώπη χωρίς την Ευρώπη, η Ευρώπη χωρίς την Ένωση" και "πώς θα ήταν η Γαλλία χωρίς την Ευρωπαϊκή Ένωση"», επέμεινε ο Φρανσουά Ολάντ.

«Μπροστά στις απειλές του προστατευτισμού, μπροστά στον απομονωτισμό, ενώπιον των αυτοκρατοριών που αναδύονται», συμπλήρωσε, πρέπει να δείξουμε ότι «η Ευρώπη μπορεί να καταστήσει σαφές στους 27 ότι δεν είμαστε ικανοί να κάνουμε τα πάντα μόνοι, περιλαμβανομένης της μάχης εναντίον της τρομοκρατίας, εναντίον των ανισοτήτων, της φτώχειας και ακόμα και στο θέμα της μετανάστευσης».

«Είμαστε μαζί καλύτερα και είμαστε ισχυρότεροι όλοι μαζί», επισήμανε.

Ο επικεφαλής της γαλλικής προεδρίας τόνισε ωστόσο ότι υπάρχει η πιθανότητα ορισμένες χώρες «να πορευτούν ταχύτερα».