Skip to main content

Όλες οι δηλώσεις των πρωταγωνιστών του ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός (video)

Ο «Δικέφαλος» υπέταξε τον «Θρύλο» στο γήπεδο της Τούμπας και πλέον βρίσκεται κοντά στην κατάκτηση του πρωταθλήματος για πρώτη φορά μετά από 34 χρόνια.

Κοντά στην κατάκτηση του πρωταθλήματος για πρώτη φορά μετά από 34 ολόκληρα χρόνια βρίσκεται πλέον ο ΠΑΟΚ μετά την εμφατική νίκη με 3-1 επί του Ολυμπιακού χθες στο γήπεδο της Τούμπας.

Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά τα όσα δήλωσαν οι πρωταγωνιστές της μεγάλης αναμέτρησης και οι Γιώργος Σαββίδης-Κυριάκος Κυριάκος:

Φερνάντο Βαρέλα στο «Open»

«Κλειδί για την νίκη ήταν ότι δεν ξεχάσαμε τι έγινε πέρυσι. Αυτό ήταν το μεγάλο κίνητρο για εμάς. Συνεχίζουμε συγκεντρωμένοι, δεν πρέπει να χάσουμε τον στόχο μας γιατί όλοι θυμόμαστε τι έγινε πέρυσι. Κάναμε την δουλειά μας σήμερα., παρουσιαστήκαμε αποφασισμένοι και συγκεντρωμένοι και δείξαμε τι μπορούμε να κάνουμε, ότι αξίζαμε την νίκη».

Όσον αφορά το πώς θα διαχειριστεί ο ΠΑΟΚ το +9 στην βαθμολογία είπε: «Θα το διαχειριστούμε κερδίζοντας όλα τα παιχνίδια που απομένουν. Αυτή θα είναι η απάντηση μας, για το πώς θα κρατήσουμε το +9. Ξέρουμε ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε και άλλους δύσκολους αντιπάλους, αλλά θέλουμε να κερδίσουμε όλα τα παιχνίδια που απομένουν».

Συνεχίζοντας πρόσθεσε: «Δεν τελείωσε ακόμα τίποτα για το πρωτάθλημα, ήταν μία σημαντική νίκη για την ψυχολογία μας και για την βαθμολογία αλλά συνεχίζουμε να δουλεύουμε σκληρά. Είναι στο χέρι μας».

Για το πάθος που έδειξαν αυτός και οι συμπαίκτες του: «Ήταν ένα σπουδαίο παιχνίδι για κάθε παίκτη. Ο καθένας μας πανηγύριζε την κάθε του προσπάθεια, κάθε ενέργεια. Ειδικά εμείς στην άμυνα, κάθε τάκλιν, κάθε σωστή απόκρουση θα μας βοηθούσε να πλησιάσουμε στον στόχο μας που ήταν η νίκη. Αυτό ήταν το κλειδί, η προσπάθεια μας σε κάθε φάση, το πάθος μας».

Αντελίνο Βιεϊρίνια στη Nova

Για τη νίκη στο ντέρμπι: «Ένα βήμα πιο κοντά είμαστε. Ήταν ένα σημαντικό παιχνίδι για εμάς. Θέλαμε να κερδίσουμε όχι μόνο για το πρωτάθλημα, αλλά και για τα όσα έγιναν πέρσι. Φέτος δεν αφήσαμε περιθώριο στον Ολυμπιακό».

Για τα ρεκόρ που δημιουργεί ο ΠΑΟΚ: «Έχουμε εννιά τελικούς. Δεν κοιτάμε τα ρεκόρ, κοιτάμε παιχνίδι προς παιχνίδι. Μόνο έτσι μπορούμε να φτάσουμε στο τέλος πρώτοι».

Για το γρήγορο γκολ που σημείωσε: «Έτσι θέλαμε να μπούμε στο παιχνίδι. Ξέραμε ότι έπρεπε να έχουμε το προβάδισμα γρήγορα. Ευτυχώς με λίγη τύχη σκοράραμε και το πιο σημαντικό είναι οι τρεις βαθμοί. Το σημαντικό για εμένα είναι να βοηθάω την ομάδα».

Για την σημασία που είχε η νίκη απέναντι στον Ολυμπιακό: «Ήταν ένας τελικός, έχουμε ακόμη εννιά μπροστά μας, αν δεν κερδίσουμε τα επόμενα παιχνίδια, δεν κάνουμε δουλειά. Το πιο σημαντικό είναι να συνεχίσουμε έτσι».

Για το αν ο ΠΑΟΚ είναι πιο κοντά στο πρωτάθλημα: «Μέχρι να έχω μαθηματικά το πρωτάθλημα στο χέρι μου, δεν θέλω να μιλάω. Είμαστε ένα βήμα πιο κοντά, έτσι θέλω να σκέφτομαι μέχρι το τέλος».

Για τα όσα ειπώθηκαν πριν το ντέρμπι: «Δεν κοιτάμε τι κάνουν οι άλλοι. Δεν με πειράζει αν λένε ότι ο Ολυμπιακός παίζει το καλύτερο ποδόσφαιρο, μας νοιάζει το τι κάνουμε εμείς».

Για την ένταση στο τέλος του αγώνα: «Προσπαθώ όπως και άλλοι συμπαίκτες μου να ηρεμήσουμε τα πράγματα. Θέλουμε να παίξουμε ποδόσφαιρο και δεν θέλουμε να χάσουμε κάτι για ανοησίες».

Για την αποθέωση που γνώρισε από τους φίλους του ΠΑΟΚ: «Ήταν αυτό που με έκανε να γυρίσω στον ΠΑΟΚ. Η αγάπη του κόσμου, είναι το πιο μεγάλο κίνητρο. Θέλω να βλέπω αυτή την ατμόσφαιρα μέχρι το τέλος της σεζόν».

Αλέξανδρος Πασχαλάκης στην ΕΡΤ

«Ήταν ένα παιχνίδι σαν όλα τα άλλα, όμως και οι δύο ομάδες ήθελαν τους βαθμούς. Ήταν σπουδαία η εμφάνιση της ομάδας. Όσοι κακοπροαίρετοι έλεγαν ότι δεν αξίζαμε να βρισκόμαστε σε αυτή τη θέση, πήραν την απάντηση τους, αν και δεν χρειαζόταν να δώσουμε σε κανέναν κάποια απάντηση».

Σχετικά με το ατού του ΠΑΟΚ έναντι του Ολυμπιακού στο παιχνίδι της Τούμπας:

«Είχαμε σωστή τακτική προσέγγιση, στην αρχή του παιχνιδιού παίξαμε με την κατοχή, θέλουμε να παίζουμε όμορφο ποδόσφαιρο και από τον άξονα και από τις πλευρές. Κυριαρχία και μόνο κυριαρχία για να αποδείξουμε σε εμάς, στον κόσμο μας και στο φίλαθλο κοινό ότι ο ΠΑΟΚ είναι δυνατός, είναι καλύτερος και το δείχνει στον αγωνιστικό χώρο. Είμαι περήφανος για τον οργανισμό ΠΑΟΚ και όλο το τιμ της ομάδας. Νιώθω δικαιωμένος που τους έχω όλους δίπλα μου».

Για τον Ιβάν Σαββίδη:

«Σε κάθε παιχνίδι έρχεται και μας παροτρύνει και είναι δίπλα μας. Δίνει την αύρα του και τη θετική του ενέργεια. Θέλει να ενώσει την ομάδα, να είναι συμπαγής και το έχει καταφέρει σε μεγάλο βαθμό».

Για τη σημασία της νίκης:

«Ήταν ένα παιχνίδι όπως όλα τα άλλα. Υπάρχει μία βαθμολογική διαφορά, αλλά δεν εφησυχάζουμε. Είναι ένα καλό μαξιλαράκι για να δώσουμε κάτι παραπάνω και στο κύπελλο. Θέλω σαν τερματοφύλακας, αλλά και όλη η ομάδα να κρατάμε το μηδέν πίσω. Σήμερα δεν τα καταφέραμε. Στο ματς με τον Πανιώνιο ήταν μία άτυχη στιγμή. Σήμερα ήταν μία δύσκολη φάση, πέρασε η μπάλα κάτω από τα πόδια του Βαρέλα, προσπάθησα να τη βγάλω με το αριστερό χέρι, αλλά ήρθε ο Ποντένσε».

Τέλος, για την παρουσία ξένων διαιτητών:

«Δεν μου αρέσει να σχολιάζω τους διαιτητές. Δεν είναι κάτι ευχάριστο να είναι τέταρτος ο Έλληνας διαιτητής και οι πρώτοι να είναι ξένοι. Θα έπρεπε να υπάρχει βοήθεια και από το VAR. Οι ξένοι διαιτητές ως τώρα δεν κάνουν λάθη και αυτό είναι σημαντικό για να παιχτεί καλό ποδόσφαιρο».

Τσούμπα Aκπόμ στη Nova

«Όλοι μιλούσαν για αυτόν τον αγώνα, έλεγαν ιστορίες από το παρελθόν και προσπαθούσαν να με βάλουν στο κλίμα. Τις τελευταίες μέρες δεν μπορούσα να κοιμηθώ, έβλεπα όνειρα ότι σκόραρα σε αυτό το ματς. Ήξερα πολλά για την αναμέτρηση, οπότε ήμουν προετοιμασμένος». 

Για το αν κύλησαν όλα όπως τα σχεδίασαν: 

«Πάντα αυτό που πρέπει να κάνεις, το κρίσιμο σημείο, είναι να μπορέσεις να προσαρμοστείς σε κάθε κατάσταση και εμείς το κάναμε πολύ καλά. Το βασικό κομμάτι αυτών που είπαμε, είναι να είχαμε ένα καλό ξεκίνημα και το καταφέραμε». 

Για το τι είπαν στο ημίχρονο στα αποδυτήρια: 

«Δεν υπήρχε σχέδιο τακτικής, αλλά να παραμείνουμε συγκεντρωμένοι σε αυτό το οποίο κάνουμε». 

Τι σκέφτηκε λίγο πριν σκοράρει: 

«Βλέποντας το πώς πήγαινα προς την αντίπαλη εστία, το μόνο που έλεγα ήταν "να σκοράρω, να σκοράρω, να σκοράρω". Το κατάφερα και είμαι ευτυχισμένος για αυτό». 

Για το αν πλέον μπορεί να κοιμηθεί: 

«Δεν νομίζω να κοιμηθώ ούτε σήμερα έτσι όπως έχουν τα πράγματα. Θα διασκεδάσω με την οικογένειά μου. Έχουμε κάποιες μέρες μικρής ξεκούρασης τώρα για να αναπληρώσω τον ύπνο μου». 

Για το ότι από τη στιγμή που έφυγε ο Πρίγιοβιτς το όνομά του ακούγεται πιο έντονα: 

«Έχω σεβασμό απέναντι σε όλους και στον Πρίγιοβιτς φυσικά. Για εμένα προσωπικά, βλέποντάς τον να σκοράρει αποτέλεσε πηγή έμπνευσης. Μπορεί να αγωνιζόμαστε στην ίδια θέση, αλλά έχουμε διαφορετικά χαρακτηριστικά. Προσπαθώ ακόμα και αν δεν σκοράρω, να είμαι γρήγορος, να μοιράζω το παιχνίδι και να δίνω ασίστ ώστε να φτάσει η ομάδα στον στόχο της». 

Γιώργος Σαββίδης στη Nova

Για τη νίκη στο ντέρμπι: «Αυτή ήταν μια πολύ μεγάλη νίκη. Πρέπει να μείνουμε ψύχραιμοι και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε. Οι οπαδοί μας είναι φανταστικοί, όπως και οι παίκτες μας. Παίξαμε φανταστικά και το αποδείξαμε για ακόμη μια φορά στο γήπεδο. Ευχαριστούμε τους παίκτες που πάλεψαν σήμερα για τη νίκη».

Για τα όσα έγιναν με τον Βαγγέλη Μαρινάκη: «Δεν είναι δική μου δουλειά όσα έγιναν με τον Μαρινάκη. Εγώ προσπάθησα να τον βάλω μέσα. Στο «Γ. Καραϊσκάκης» με άφησαν να μπω μέσα. Εγώ προσπάθησα να τον βάλω μέσα. Δεν με ακούμπησε κανένας και προσπάθησα να συμπεριφερθώ με τον ίδιο τρόπο. Οι υπεύθυνοι μου είπαν ότι ήταν αδύνατο να μπει μέσα. Δεν είναι η δουλειά μου όμως»

Για το αν είναι ο ΠΑΟΚ κοντά στην κατάκτηση του πρωταθλήματος: «Το ονειρεύομαι για την οικογένεια μου. Το αξίζουμε και το δείχνουμε στο γήπεδο κάθε ημέρα».

Κυριάκος Κυριάκος στο «Open»

«Ο ΠΑΟΚ πρέπει να σεβαστεί το ποδόσφαιρο, το οποίο δεν σου επιτρέπει να πανηγυρίσεις δέκα αγωνιστικές πριν το τέλος. Ο ΠΑΟΚ είναι ξεκάθαρο φαβορί, τίποτα παραπάνω. Πρέπει να διαχειριστούμε σωστά πλέον το συναισθηματικό κομμάτι αυτής της νίκης και της διαφοράς που έχουμε αποκτήσει».

Στην συνέχει αναφέρθηκε στον Ιβάν Σαββίδη λέγοντας: «Η αλήθεια είναι ότι το σκέφτομαι από το πρωί και δεν ξέρω πως θα ακουστεί από έναν άνθρωπο που δουλεύει για τον Ιβάν Σαββίδη.

Ενδεχομένως για εμάς να κλείνει και ένας κύκλος και να πρέπει να μπουν νέα πρόσωπα, νέα μυαλά, άλλοι άνθρωποι που να μην έχουν στιγματιστεί στο ποδόσφαιρο με εντάσεις όπως έχουμε κάνει εμείς. Δεν ξέρω πως θα ακουστεί. Θεωρώ ότι ο Ιβάν Σαββίδης είναι η πιο τραγική φιγούρα όλης αυτής την όμορφης ιστορίας του ΠΑΟΚ στο φετινό πρωτάθλημα.

Είναι ένα δικό του δημιούργημα, αυτός έφερε όλους τους μεγάλους ποδοσφαιριστές, τον προπονητή, έχει υποστηρίξει όλους εμάς και την ομάδα. Ήταν αυτός που πρωτοστάτησε στο να αλλάξει το ποδόσφαιρο, να διεκδικεί τον τίτλο αυτός που τον αξίζει.

Να υπάρχουν τακτικοί δικαστές στο ελληνικό ποδόσφαιρο, τους οποίους σέβομαι, όπως και τους νόμους αλλά είναι πολύ τραγικό και κρίμα για έναν άνθρωπο να συνοδεύει βουβά την ομάδα του, το δημιούργημά του που γράφει ιστορία και να επιστρέφει να βλέπει μόνος του τα παιχνίδια. Θα πρέπει η ίδια η κοινωνία του ποδοσφαίρου να το συζητήσει πόσο επί της ουσίας είναι δίκαιο. Στενοχωριέμαι και αυτό μετριάζει τη σημερινή χαρά.

Εμεί πρέπει να κρατήσουμε μία ευθεία συναισθηματική γραμμή, να συνεχίσουμε σε αυτό τον τρόπο ώστε να διαχειριστούμε όσο γίνεται καλύτερα αυτή την διαφορά στην βαθμολογία ως το τέλος».

Βασίλης Τοροσίδης στη Nova

«Δεν ήμασταν Ολυμπιακός σήμερα. Το πρώτο γκολ μας στοίχισε. Ο ΠΑΟΚ ήταν πολύ καλύτερος, μας δυσκόλεψε πολύ στις αντεπιθέσεις, πέτυχε ένα τυχερό γκολ αλλά όχι απλά δεν ξυπνήσαμε, συνεχίσαμε να παίζουμε το ίδιο και τελικά δεχθήκαμε και ένα δεύτερο γκολ. Μετά το παιχνίδι έγινε πολύ δύσκολο από τη στιγμή που χάναμε με 2-0 από το ημίχρονο. Όταν είναι αυτό το σκορ στην Τούμπα είναι πολύ δύσκολο να γυρίσεις το ματς. 

Στο δεύτερο προσπαθήσαμε να είμαστε πιο συγκεντρωμένοι αλλά χάσαμε πολύ εύκολα και αυτό δεν είναι σωστό για τον Ολυμπιακό. Δυσκολεύομαι να το πω αλλά πλέον ο στόχος μας είναι η δεύτερη θέση. Είμαστε μια ομάδα που άλλαξε 20 παίκτες το καλοκαίρι και μέχρι στιγμής, στα περισσότερα ματς έχουμε παίξει καλή μπάλα. Είμαστε καλή ομάδα και έχουμε καλό προπονητή. Τώρα πρέπει να βάλουμε τα δυνατά μας και να περάσουμε την Ντιναμό Κιέβου και από του χρόνου να πάμε να πάρουμε το πρωτάθλημα».

Λεονάρντο Κούτρης στη Nova

«Συμφωνώ με τον προπονητή ότι χάλασε όλη μας η στρατηγική με το γκολ του Βιεϊρίνια. Είχαμε ένα πλάνο να πιέσουμε τον αντίπαλο και αυτό τελείωσε στο 3ο κιόλας λεπτό. Τα πόδια των παικτών του ΠΑΟΚ ελευθερώθηκαν. Ο ΠΑΟΚ ήταν πολύ διαβασμένος και στο πρώτο τέταρτο μας έκανε πολλά προβλήματα στο τρανζίσιον. Του αφήσαμε στον ΠΑΟΚ πολλούς χώρους και μας τιμώρησε. Εκεί κρίθηκε το ματς, στα πρώτα 15 λεπτά Προσπαθήσαμε στη συνέχεια να παίξουμε το ποδόσφαιρό μας, αλλά ήταν δύσκολο. Το σχέδιό μας διαλύθηκε».

Για τη συνέχεια για τον Ολυμπιακό σημείωσε: «Η δουλειά μας είναι να κερδίζουμε, είμαστε ο Ολυμπιακός. Εμείς φταίμε σήμερα, που κάναμε ένα πολύ κακό παιχνίδι. Έρχεται ένα πολύ σημαντικό ματς την Πέμπτη. Μαζί με τον κόσμο μας να νικήσουμε και να κάνουμε το πρώτο βήμα για την πρόκριση. Στο πρωτάθλημα είναι πολύ δύσκολο το έργο μας.

Μια ήττα δεν θα καταστρέψει όλη τη χρονιά. Σίγουρα είναι σημαντική, όμως η ομάδα έχει τις βάσεις για να κάνει κάτι πολύ σπουδαίο του χρόνου. Μείναμε μόνο 5-6 ποδοσφαιριστές από πέρυσι, με καινούργιο προπονητή φέτος. Είμαστε μια καινούργια ομάδα και συνεχώς βελτιωνόμαστε. Παίζουμε το καλύτερο ποδόσφαιρο στην Ελλάδα, όπως λέει πολύς κόσμος, όμως μετρά το αποτέλεσμα. Σε έναν ντέρμπι πρέπει να είσαι πιο προσεκτικός».

Για το πώς διαφοροποιείται ο ΠΑΟΚ χωρίς τον Πρίγιοβιτς: «Έχουμε μελετήσει πολύ τον ΠΑΟΚ από τη στιγμή που έφυγε ο Πρίγιοβιτς και μπήκε στη θέση του ο Aκπόμ. Έχει γίνει πολύ πιο πιεστικός και γρήγορος στην αντεπίθεση. Ξέραμε ότι πιέζει ο ΠΑΟΚ. Όμως το πρόβλημα ήταν ότι δεν πιέσαμε εμείς αρκετά τον ΠΑΟΚ κι όχι η δική του πίεση σ' εμάς, ούτε η οργανωμένη του επίθεση. Όλο το ματς στο κρίθηκε στο λάθος πρέσινγκ από μέρους μας».

Για το πώς διαμορφώθηκε το αποτέλεσμα, τόνισε: «Όταν έρχεσαι να παίξεις ντέρμπι στην Τούμπα και ο μόνος στόχος σου είναι η νίκη και τρως 2 γκολ στο πρώτο τέταρτο, είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα. Χάνεις το μυαλό σου. Στο δεύτερο ημίχρονο είπαμε να συγκεντρωθούμε. Πράγματι παίξαμε καλύτερα, αλλά δεν αντιδράσαμε όπως πρέπει για Ολυμπιακός. Δεχτήκαμε ένα αστείο τρίτο γκολ κι εκεί τελείωσαν όλα. Βάλαμε ένα γκολ στη συνέχεια, αλλά ήταν πια πολύ αργά».