Skip to main content

Όλες οι φυλές της κυβέρνησης

Τα αλληλοκαρφώματα στο κυβερνητικό στρατόπεδο δεν γίνονται τυχαία, αφού διασταυρώνουν τα ξίφη τους οι τέσσερις «ομάδες» υπουργών μετά τον πρόσφατο ανασχηματισμό
του Σπύρου Νάννου

Οι  τσακωμοί, τα μαχαίρια και οι συνεχείς κόντρες  στην κυβέρνηση (τελευταίο κρούσμα τα πυρά που δέχτηκε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου στη Βουλή από συντρόφους του, με αφορμή την περαίωση) μόνο τυχαία γεγονότα δεν  μπορούν να είναι, αφού πλέον διασταυρώνουν τα ξίφη τους οι «τέσσερις φυλές» που υπάρχουν στο κυβερνητικό  στρατόπεδο και πλέον  βγαίνουν στην επιφάνεια  του Μεγάρου Μαξίμου ενόψει των Δημοτικών και Περιφερειακών Εκλογών.

Όσο η τρόικα μας πιέζει, όσο η κοινωνία αντιδρά στα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση, αλλά και τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί, με τελευταίο το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, αλλά και τις πρόσφατες εξελίξεις σε ότι αφορά την επιλογή των προσώπων για τους Περιφερειάρχες και τους Δημάρχους, τόσο θα αυξάνονται οι κόντρες μεταξύ υπουργών, αφού γίνονται αντιληπτά πλέον ο τρόπος σκέψης τους και οι συμμαχίες, όπως και οι αντιπαλότητες.

Δεν είναι, εξάλλου, τυχαίο ότι τα εμπειρότερα στελέχη της κυβέρνησης κατηγορούν ήδη όσους δεν έχουν πολλά κομματικά ένσημα στο ενεργητικό τους για έλλειψη πολιτικής αντίληψης, όπως και ότι αντίστροφα «οι παλιοί» κατηγορούνται από τους υπόλοιπους για  παλαιοκομματική αντίληψη.

Ας δούμε αναλυτικά τις φυλές της κυβέρνησης:

  • Η πρώτη φυλή στην κυβέρνηση ανήκει στο… παραδοσιακό ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι θεωρήθηκαν οι σίγουροι, όταν ο Γιώργος Παπανδρέου τούς έδινε υπουργικούς θώκους. Σε αυτήν την ομάδα ανήκουν ο αντιπρόεδρος Θόδωρος Πάγκαλος, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος  Βενιζέλος, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, η  υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, ο υπουργός Υποδομών Δημήτρης Ρέππας, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης και  ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. «Μεταγραφή» θεωρείται η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη, η οποία αξιοποιήθηκε από την εποχή του Ανδρέα Παπανδρέου ακόμα ως σύμβουλος στο οικονομικό επιτελείο της τότε κυβέρνησης,  αλλά χρειάσθηκε να περάσουν αρκετά χρόνια, για να γίνει υπουργός η ίδια.

  • Περνάμε στην δεύτερη φυλή όπου βρίσκονται οι πρώην… άγνωστοι και πλέον όλοι εκείνοι  που σήμερα τους βλέπουμε στα τηλεοπτικά παράθυρα. Σε αυτή την κατηγορία βρίσκονται ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος από διευθυντής του ΠΑΣΟΚ έγινε μέσα σε λίγα χρόνια δεξί χέρι του νυν πρωθυπουργού, η αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, που από γενικός γραμματέας Εμπορίου το 2002 έγινε γραμματέας Εθνικού Συμβουλίου το 2005, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκει επίσης ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης που από δήμαρχος Πάρου σήμερα είναι… υπερυπουργός!   

  • Η τρίτη… φυλή απαρτίζεται  από στελέχη που αποτελούν προσωπικές επιλογές του σημερινού πρωθυπουργού, με την ανάδειξη συνεργατών του που δεν είχαν καν άμεση σχέση με την πολιτική μέχρι πριν λίγα χρόνια. Πρώτος είναι ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος και δεύτερος ο υπουργός Επικρατείας παρά των πρωθυπουργώ Χάρης Μπαμπούκης. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκει και  η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας…

  • Τέλος, στην τέταρτη φυλή είναι στελέχη από το… παρελθόν, με κυβερνητικές θέσεις επί Κώστα Σημίτη. Θεωρείται κατά πολλούς η πιο επικίνδυνη… φυλή, καθώς συμμετέχουν στελέχη όπως οι Κώστας Σκανδαλίδης, Χρήστος Παπουτσής, Μιλένα Αποστολάκη κ.ά. που -όπως λένε στην Ιπποκράτους- μπορεί να προκαλέσουν… προβλήματα. Μάλιστα και όπως υπογραμμίζουν, η κίνηση του Γιώργου Παπανδρέου να τους συμπεριλάβει στο κυβερνητικό σχήμα δικαιολογείται από την εξής φράση που έχει πει ο ίδιος ο πρωθυπουργός: «Ή αλλάζουμε όλοι ή βουλιάζουμε όλοι». Και ο νοών, νοείτω...