Skip to main content

Ολική επαναφορά του Airbnb στη Θεσσαλονίκη - Πώς διαμορφώνονται οι τιμές

Ο αριθμός των ακινήτων Airbnb έφθασε τον Ιούλιο στα προ κορωνοϊού επίπεδα - Ποιοι οι λόγοι της δυναμικής επιστροφής της βραχυχρόνιας μίσθωσης

Αν και κάποιοι έκαναν λόγο για φούσκα, για μόδα που ήρθε για να…φύγει, εκείνη επανακάμπτει δριμύτερη καθώς όπως φαίνεται δεν έχει πει την τελευταία της λέξη.

Ο λόγος για τη βραχυχρόνια μίσθωση που όπως όλα δείχνουν ανθίσταται σθεναρά προσθέτοντας ξανά απόθεμα ακινήτων που μέχρι πρότινος έδειχναν να φυλλορροούν στρεφόμενα στην παραδοσιακή, μακροχρόνια, μίσθωση.

Είναι χαρακτηριστικό, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της πλατφόρμας AirDNA, πως το διάστημα που διανύουμε καταγράφονται στη Θεσσαλονίκη 2.227 ενεργά Airbnb, καθώς η τουριστική σεζόν δίνει ανάσες ζωής, σε έναν κλάδο που το προηγούμενο διάστημα έμοιαζε να εξασθενεί. Και όλα αυτά την ώρα που τα κόστη για τους ιδιοκτήτες, κυρίως λόγω της ενέργειας, αλλά και εξαιτίας της γενικότερης ακρίβειας, εκτοξεύονται.

Ενδεικτικό της κινητικότητας που καταγράφεται στη βραχυχρόνια μίσθωση είναι πως μέσα σε ένα εξάμηνο ο αριθμός των Airbnb στη Θεσσαλονίκη αυξήθηκε κατά 46% καθώς στις αρχές Ιουλίου ο ενεργός αριθμός τους αγγίζει τα 2.227 όταν τον Γενάρη του τρέχοντος έτους ήταν μόλις 1.527. Υπενθυμίζεται πως τον Γενάρη του 2020, λίγο πριν μπει στη ζωή μας αιφνιδιαστικά ο κορωνοϊός, τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης ήταν 2.200 (δηλαδή στα σημερινά επίπεδα) για να υποχωρήσουν έναν χρόνο μετά στα 1.653. Σημειώνεται πως ενεργό θεωρείται ένα κατάλυμα αν αυτό έχει μισθωθεί έστω και μια βραδιά τον μήνα.

Όπως λένε γνώστες του χώρου, για την αξιοποίηση ενός ακινήτου μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης θα πρέπει να εξασφαλίζονται τουλάχιστον 200 ημέρες απασχόλησης σε ετήσια βάση. Η εκτίμηση αυτή αποτελεί εμπειρική διαπίστωση όσων έχουν κατά καιρούς δραστηριοποιηθεί στη βραχυχρόνια μίσθωση και έχουν γνώση των εξόδων που συνεπάγεται.

Η περίοδος, πάντως, που διανύουμε είναι άκρως θετική για τη βραχυχρόνια μίσθωση στη χώρα μας. Όπως προκύπτει από την τελευταία έρευνα της AirDNA, όπως την επεξεργάστηκε το BNBnews, στην Ελλάδα καταγράφηκε αύξηση στη ζήτηση για βραχυχρόνιες μισθώσεις κατά 32,1% τον Μάιο με αποτέλεσμα να αναδειχθεί 3η χώρα στην Ευρώπη παρουσιάζοντας τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση.

Αυξάνεται ο αριθμός των επιχειρήσεων που ασχολούνται με τη βραχυχρόνια μίσθωση

Τα δεδομένα του παιχνιδιού αλλάζει και το γεγονός πως ολοένα και περισσότερες εταιρείες που ασχολούνται με τη βραχυχρόνια μίσθωση, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται συνεχώς, ρίχνουν μαζικά ακίνητα στην βραχυχρόνια μίσθωση. Οι επενδύσεις, άλλωστε, σε Airbnb, δεν σταμάτησαν ούτε την περίοδο που ο κλάδος έδειχνε να βρίσκεται σε σταθερή κάθοδο.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως οι ιδιώτες που έχουν ένα ή δυο ακίνητα και τα εκμεταλλεύονται ως Airbnb, επιλέγουν, συχνά πλέον, να τα αναθέτουν σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη βραχυχρόνια μίσθωση, προκειμένου να αποφύγουν το τρέξιμο που συνεπάγεται όταν ένας ιδιώτης διαχειρίζεται μόνος του τα συγκεκριμένα ακίνητα.

Η πλειονότητα των Airbnb βρίσκονται στην καρδιά της Θεσσαλονίκης με την τιμή τους να διαμορφώνεται τον Ιούλιο κατά μέσο όρο στα 53 ευρώ ανά διανυκτέρευση.Η τιμή διαμορφώνεται ανάλογα και με τις παροχές και τη θέση του ακινήτου.