Skip to main content

Ολυμπιάδα: Ολονύκτια μάχη για να αντέξει το ρέμα στη νέα κακοκαιρία

Η πρόγνωση για νέο κύμα κακοκαιρίας από σήμερα το απόγευμα ενέτεινε τις προσπάθειες για διευθέτηση του ρέματος Μπασδέκη, στη Χαλκιδική

Ολονύκτια ήταν η επιχείρηση πραγματοποίησης προσωρινών αντιπλημμυρικών έργων στο ρέμα Μπασδέκη στην Ολυμπιάδα της Χαλκιδικής, όπου συνεργεία του δήμου και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με τη συνδρομή του Στρατού, κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες ώστε να υπάρξει ετοιμότητα ενόψει του σημερινού νέου κύματος κακοκαιρίας (δείτε εδώ).

«Πραγματοποιήσαμε έναν αγώνα δρόμου ώστε να προλάβουμε συνέπειες στο ρέμα λόγω των έκτακτων καιρικών φαινομένων που αναμένονται σήμερα», δήλωσε στη Voria.gr ο δήμαρχος Αριστοτέλη Στέλιος Βαλιάνος.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, στόχος των συνεργείων είναι η βελτίωση της κοίτης του ρέματος ώστε να μην εκτρέπεται σε κατοικημένες περιοχές, κάτι που συνέβη προ λίγων 24ώρων προκαλώντας σημαντικές ζημιές σε περιουσίες κατοίκων.

Στο σημείο επιχειρούν συνεργεία της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς και της Εγνατίας Οδού αλλά και του Στρατού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο σημείο υπήρχαν χθες δυνάμεις της 2ας ΕΜΑΚ, προκειμένου να παρέχουν φωτισμό στα υπόλοιπα συνεργεία ώστε να πραγματοποιήσουν απρόκοπτα τις απαραίτητες εργασίες.

Η χθεσινή σύσκεψη

Ο  υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος κατά τη χθεσινή σύσκεψη στην Ολυμπιάδα (δείτε εδώ)μετά τις καταστροφές που σημειώθηκε προχθές, επισήμανε πως «υπάρχει ο τρόπος να σχεδιαστεί η διευθέτηση του ρέματος, αλλά αυτό θα το δούμε από την επόμενη μέρα. Σήμερα και αύριο θα πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αντιμετωπίσουμε τις αντίξοες συνθήκες που αναμένονται».

«Επόμενος στόχος», δήλωσε από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, «είναι να γίνουν ολοκληρωμένες μελέτες για να δούμε κάποιο Ευρωπαϊκό ή Εθνικό πρόγραμμα να εντάξουμε με ολοκληρωμένη προσέγγιση την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής».

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Τζιτζικώστας, ενεργοποιούνται επιπλέον μηχανήματα στην περιοχή εν όψει των νέων βροχοπτώσεων που προβλέπεται να πλήξουν την περιοχή τα επόμενα εικοσιτετράωρα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο περιορισμός των επιπτώσεων από τα έντονα καιρικά φαινόμενα οφείλεται στις εκτεταμένες παρεμβάσεις καθαρισμού των ρεμάτων, που έγιναν από το καλοκαίρι στην περιοχή και συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Οι διαδικασίες καταγραφής και αποκατάστασης των ζημιών σε κατοικίες, επιχειρήσεις, υποδομές και καλλιέργειες αρχίζουν άμεσα, ενώ οι εκπρόσωποι της Κυβέρνησης που συμμετείχαν στην ευρεία σύσκεψη δεσμεύτηκαν για την άμεση συνδρομή σε πόρους για τα αναγκαία έργα και την αποζημίωση των πληγέντων.