Skip to main content

Όλυμπος Νάουσα: Στις 29 Απριλίου επιστρέφει ένας… μύθος της Θεσσαλονίκης

Το εστιατόριο «Όλυμπος Νάουσα», μαζί με το πεντάστερο «ΟΝ Residence», φιλοδοξεί να αλλάξει τον τουριστικό χάρτη της πόλης.

Στις 29 Απριλίου, η ψηλοτάβανη θρυλική αίθουσα του εστιατορίου «Όλυμπος Νάουσα» θα υποδεχτεί και πάλι κόσμο μετά από 28 χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων παρέμεινε βουβή. Το αγαπημένο εστιατόριο των Θεσσαλονικέων που αποτέλεσε για δεκαετίες τοπόσημο της πόλης, φιλοδοξεί να γίνει εκ νέου στέκι ανθρώπων που θα το ξαναεπισκεφτούν μετά την αναβίωσή του, αλλά και να συστηθεί σε όσους δεν το γνώρισαν στο λαμπρό παρελθόν του.

Το εστιατόριο που αποτελεί… κιβωτό αναμνήσεων για τους παλιούς Θεσσαλονικείς βρίσκεται στο ισόγειο του πλήρους αναγεννημένου κτηρίου, το οποίο φιλοξενεί το νέο πεντάστερο ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, το «ΟΝ Residence», και εκτιμάται πως θα αποτελέσει το νέο τουριστικό προορισμό της πόλης, καθώς οι κρατήσεις προμηνύουν πως στο άνοιγμα του θα έχει πληρότητα που θα αγγίζει το 100%.



Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια παρουσίασης, ο Ντίνος Τορνιβούκας, πρόεδρος και CEO της «Tor Hotel Group» η οποία συνέπραξε με τη «Grivalia Hospitality» για τη λειτουργία του «Όλυμπος Νάουσα» και του πεντάστερου ξενοδοχείο «ΟΝ Residence», στο πλαίσιο συνολικής επένδυσης άνω των 20 εκατ. ευρώ, με χρηματοδότηση και από τον αναπτυξιακό νόμο 4399/2016.



Το κτήριο  - κόσμημα, στην Παλιά Παραλία, αναπτύσσεται σε έξι ορόφους, διαθέτει 60 πολυτελή δωμάτια εκ των οποίων οκτώ σουίτες, το κεντρικό εστιατόριο «Όλυμπος Νάουσα» στο ισόγειο μαζί με μια πανέμορφη εσωτερική αυλή, το cocktail μπαρ Tiger Loop αλλά και σύγχρονο γυμναστήριο.

Απαιτητική επένδυση

«Για την αναβίωση του κτηρίου, που βρίσκεται σε ένα στρατηγικό σημείο της πόλης, δουλέψαμε νυχθημερόν. Ήταν μία άκρως απαιτητική επένδυση, αναφορικά με τις αδειοδοτήσεις και τη διάρκεια της κατασκευής, ωστόσο το αποτέλεσμα είναι πολύ καλύτερο από ό,τι είχαμε οραματιστεί. Κατά τη διάρκεια της επένδυσης συνέβησαν πολλά, αυξήθηκε το κόστος κατασκευής, υπήρξαν καθυστερήσεις στις παραδόσεις υλικών, προέκυψε ο κορωνοϊός, που δημιούργησε νέες συνθήκες, όμως δεν σταματήσαμε» τόνισε ο ιδρυτής και πρόεδρος της Grivalia Hospitality, Γιώργος Χρυσικός, κάνοντας μία σύντομη αναδρομή στην πορεία της επένδυσης.



Στα βασικά συστατικά για να επιτύχει ένα ξενοδοχειακό εγχείρημα αναφέρθηκε ο κ. Τορνιβούκας επισημαίνοντας πως είναι η θέση και οι παρεχόμενες υπηρεσίες. «Η Θεσσαλονίκη έχει μεγάλη δυναμική ως τουριστικός προορισμός, μάλιστα τα έργα που είναι σε εξέλιξη, θα δώσουν περαιτέρω ώθηση στο τουριστικό προϊόν της πόλης. Η κυβέρνηση έχει δώσει βαρύτητα στην ενίσχυση της πόλης, ωστόσο χρειάζεται καλύτερη προβολή αυτής» σημείωσε ο κ. Τορνιβούκας εκφράζοντας το παράπονο των ανθρώπων του τουρισμού της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι μιλούν για «αποσπασματικές ενέργειες προβολής, για τις οποίες δεν υπάρχει τεχνοκρατική μελέτη». «Ξοδεύονται χρήματα χωρίς να ξέρουμε πού θέλουμε να στοχεύσουμε και ποιους θέλουμε να προσεγγίσουμε» είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της «Tor Hotel Group».     



Αναφερόμενος στην επένδυση για το νέο πεντάστερο ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης και το πολυαναμενόμενο Όλυμπος Νάουσα, ο κ. Τορνιβούκας σημείωσε πως απόσβεση αναμένεται να γίνει, αν επαληθευτούν οι προβλέψεις, σε βάθος δεκαετίας, ενώ αναφορικά με το κόστος κατασκευής, που κατά την πορεία, λόγω των συνθηκών που προέκυψαν, ενισχύθηκε, τόνισε πως αυξήθηκε κατά 20% συμπληρώνοντας, ωστόσο, πως ήταν ένα αναμενόμενο ποσοστό καθώς επρόκειτο για ένα τέτοιο έργο.

Η αποκατάσταση του κτηρίου

«Η αποκατάσταση του κτηρίου έγινε με σεβασμό στην ιστορική του πορεία» σημείωσε ο αρχιτέκτονας, Νικόλαος Φλετορίδης υπογραμμίζοντας πως κατά τη διάρκεια των έργων δημιουργήθηκαν δύο υπόγεια δεδομένου πως το κτήριο δεν διέθετε ούτε ένα. Μάλιστα όπως υπογράμμισε το κτήριο διαθέτει σύστημα αποκαπνισμού, αποτελώντας ένα από τα λιγοστά κτήρια στην Ελλάδα που διαθέτουν το εν λόγω σύστημα, το οποίο αποτελείται από τρεις τουρμπίνες που εκτονώνουν τον καπνό αν χρειαστεί.

«Σκοπός μας ήταν η ανάδειξη της καλλιτεχνικής αξίας του κτηρίου» δήλωσε ο συντηρητής αρχαιοτήτων και έργων τέχνης, Γιώργος Παυλόπουλος σημειώνοντας πως η αποκατάσταση του κτηρίου έγινε σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση αποσπάστηκαν αντικείμενα που κινδύνευαν ενώ στη δεύτερη συντηρήθηκαν στοιχεία που παρέμειναν στο κτήριο και επανατοποθετήθηκαν όσα κομμάτια είχαν αποσπαστεί.  

Η ιστορία του «Όλυμπος- Νάουσα»

To «Όλυμπος-Νάουσα» στο πέρασμα του χρόνου ξεκίνησε ως ζυθοπωλείο, λίγα χρόνια μετά τη συγχώνευση -το 1920- του ζυθοποιείου «Όλυμπος» (που το 1926 εξαγοράστηκε από τον Κάρολο Φιξ) και της ζυθοποιίας-παγοποιίας «Νάουσα». Το 1926 το ισόγειο του κτηρίου δίδεται για εκμετάλλευση και το 1927 ξεκινά τη λειτουργία του το εστιατόριο.

Κατά τη διάρκεια της γερμανικής Κατοχής, ο χώρος λειτουργεί ως καμπαρέ και μιούζικ χολ, πριν αποκατασταθεί η λειτουργία του ως εστιατόριο, με τα ασημένια μαχαιροπίρουνα και τα λινά τραπεζομάντηλα και τα σερβίτσια με μονόγραμμα, ειδική παραγγελία από τη Βαυαρία το 1951. Η φήμη για τα εκλεκτά εδέσματα που οι θαμώνες μπορούσαν να γευτούν βγαίνει έξω από τα σύνορα της Θεσσαλονίκης και της Ελλάδας. Ωστόσο, μετά από μια μακρά πετυχημένη πορεία οι τίτλοι τέλους για το εστιατόριο πέφτουν τον Ιούνιο του 1994.



Το 2017 το κτήριο περνά στα «χέρια» της «Tor Hotel Group» -που στο χαρτοφυλάκιο της διαθέτει τα ξενοδοχεία «Excelsior» και «City» στη Θεσσαλονίκη και «Eagles Palace» και «Eagles Villas» στη Χαλκιδική-, και της Grivalia,  έναντι τιμήματος περίπου 5,5 εκατ. ευρώ, κατόπιν διαγωνισμού που προκήρυξε η ιδιοκτήτρια Eurobank.

Το κτήριο κόσμημα είχε κηρυχθεί διατηρητέο το 1993 καθώς αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα αρχιτεκτονικής της πόλης της εποχής του μεσοπολέμου στο πλαίσιο του εκλεκτικισμού των πρώτων δεκαετιών του 20ού αιώνα, με στοιχεία που παραπέμπουν στην Belle Époque και το νεοκλασικισμό.