Skip to main content

Στα 10 μέτρα το χιόνι στον Όλυμπο - Ματαιώνονται δύο μεγάλοι αγώνες ορεινού τρεξίματος

Οι παρατεταμένες χιονοπτώσεις οδηγούν σε ματαίωση τον αγώνα Gulag-100 και αναβάλλουν για το τέλος Απριλίου τον Τρόχαλο. Τι λέει ο διοργανωτής.

Πρωτοφανείς ήταν φέτος οι χιονοπτώσεις στον Όλυμπο, τόσο ως προς τη διάρκεια, όσο και ως προς την ένταση. Τα ανεμοσούρια έχουν συγκεντρώσει χιόνι ως και 10 μέτρα σε αρκετά σημεία, καθιστώντας το βουνό των Θεών επικίνδυνο για όποιον επιχειρήσει να το ανέβει χωρίς μέτρα προστασίας και ειδικό εξοπλισμό.

Είναι χαρακτηριστικό πως οι προβλέψεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας κάνουν λόγο για νέο κύμα κακοκαιρίας με έντονες χιονοπτώσεις, από την Κυριακή μέχρι και την Μεγάλη Ττρίτη, ακόμη και στα χαμηλά υψόμετρα.

Εκτιμώντας τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν ματαιώνεται ο μεγάλος αγώνας ορεινού τρεξίματος Gulag-100, των 160 χλμ, διάρκειας 48 ωρών που ήταν προγραμματισμένος για το σαββατοκύριακο, και αναβάλλεται για τις 30 Απριλίου ο άλλος αγώνας ορεινού τρεξίματος των 30 χλμ Τρόχαλος.


"Το πεδίο είναι εντελώς ακατάλληλο λόγω των σφοδρών παρατεταμένων χιονοπτώσεων και σε καμία περίπτωση δεν θέλαμε να θέσουμε σε κίνδυνο την ασφάλεια των αθλητών. Η αυτοψία που κάναμε στα μονοπάτια έδειξε πως είναι καλυμμένα με χιόνι, σε μερικά σημεία μάλιστα το χιόνι είναι σε μεγάλο ύψος και θα χρειαστούν ως και τρεις εβδομάδες για να είναι βατά και ασφαλή", δήλωσε στη Voria, ο διοργανωτής των αγώνων, αθλητής ορεινού τρεξίματος, Λάζαρος Ρήγος.
Αυτές τις μέρες ο κ. Ρήγος και 2-3 άλλα άτομα από το Λιτόχωρο πραγματοποιούν εξορμήσεις στον Όλυμπο και καθαρίζουν κάποια μονοπάτια από δέντρα και κλαδιά που έπεσαν από το βάρος του χιονιού και τα έφραξαν.

"Πρέπει ο κόσμος να αντιληφθεί ότι στον Όλυμπο ο κίνδυνος καραδοκεί, καθώς υπάρχει μια διαφορά φάσης σε ό,τι αφορά τον καιρό περίπου 3-4 μηνών. Δηλαδή από άποψη θερμοκρασίας και καιρικών συνθηκών στις κορυφές είναι τώρα σαν να βρισκόμαστε στον Ιανουάριο. Κι όλοι θα πρέπει να έχουν υπόψιν τους ότι μπορούν να έρθουν για μια απλή πεζοπορία μέχρι μια ώρα πάνω από τα Πριόνια, αλλά όχι κάτι περισσότερο και κυρίως ποτέ χωρίς εξοπλισμό και μέτρα ασφάλειας", μας είπε ο κ. Ρήγος και πρόσθεσε: "δεν πρέπει να συγχέουμε την κατάσταση καιρούς και φύσης. Επειδή άνθισαν τα λουλούδια και πρασίνισε ο κάμπος, δεν σημαίνει ότι ο Όλυμπος είναι ασφαλής για εξορμήσεις".

Ο ίδιος και όσοι γνωρίζουν καλά το βουνό, συναντούν αυτές τις μέρες αρκετούς περιπατητές, κυρίως Γάλλους, Πολωνούς και Γερμανούς, "ακόμη και στα πιο απίθανα μονοπάτια", συνήθως όμως έχουν τον κατάλληλο εξοπλισμό και δεν ανεβαίνουν ψηλά, εκεί όπου υπάρχει πολύ χιόνι.

Αυτό το διάστημα οι κορυφές έχουν μεγάλο όγκο χιονιού και δεδομένου ότι αναμένονται νέες χιονοπτώσεις υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για χιονοστιβάδες. Έτσι, όσοι γνωρίζουν το βουνό των Θεών συνιστούν στους επισκέπτες και τους λάτρεις της φύσης να μην προχωρούν πέρα από τα 1.200-1.300 μέτρα, ενώ όλα τα καταφύγια -πλην εκείνο του Σταυρού στα 930 μέτρα- είναι κλειστά.

Το Gulag-100 και ο Τρόχαλος
Η πρώτη διοργάνωση του Gulag-100 έγινε την τελευταία μέρα του Μαΐου του 2020 και έβγαλε τον Όλυμπο από την εκκωφαντική σιωπή στην οποία τυλίχθηκε το προηγούμενο διάστημα, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σε εκείνη την πρώτη διοργάνωση οι 10 υπερ-αθλητές ορεινού τρεξίματος που πήραν μέρος έπρεπε να καλύψουν τέσσερις κύκλους των 25 χιλιομέτρων ο καθένας, σε μέγιστο ύψος 1.330 μέτρων, με 8.000 μέτρα ανηφορικής πορείας, μέσα σε 24 ώρες.
Η αθλητική δοκιμασία πήρε το όνομά της από την ιστορία των Ζεκ, των πολιτικών κρατούμενων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και καταναγκαστικής εργασίας στη Σιβηρία.
"Περάσαμε κι εμείς έναν υποχρεωτικό καταναγκασμό, λόγω της πανδημίας", είπε δηλώσει ο κ. Ρήγος, ο οποίος τερμάτισε πρώτος με χρόνο 19 ώρες και 25 λεπτά και αποφάσισε να κρατήσει το όνομα για την εξαιρετικά δύσκολη αυτή διοργάνωση.

Φέτος το Gulag-100 θα κάλυπτε 160 χιλιόμετρα με αρχή και τέλος το περιαστικό δάσος του Αϊ Γιάννη, επαναλαμβάνοντας πέντε φορές έναν κύκλο 20 μιλίων με όριο τις 48 ώρες.
"Μπορεί οι καιρικές συνθήκες να έχουν βελτιωθεί, αλλά δεν επιτρέπουν να γίνει η διοργάνωση κι επιπλέον αναμένονται νέες χιονοπτώσεις που θα θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των αθλητών. Ως εκ τούτου αποφασίσαμε να ματαιώσουμε το Gulag-100 και να ανανεώσουμε το ραντεβού μας με τους αθλητές στις 21 Απριλίου του 2023", ανέφερε ο κ. Ρήγος.

Για τους ίδιους λόγους αναβάλλεται για το τέλος του μήνα και ο δεύτερος αγώνας ορεινού τρεξίματος, Τρόχαλος, ο οποίος θα γινόταν αυτό το σαββατοκύριακο, παράλληλα με τον Gulag-100.

O Τρόχαλος, που σημαίνει σωρός από πέτρες και υπάρχει τοπωνύμιο με αυτό το όνομα κατά μήκος της κυκλικής διαδρομής των 30 χιλιομέτρων, με όριο έγκυρου τερματισμού τις 5.30 ώρες για τους άντρες και τις 6.15 ώρες για τις γυναίκες, αναβάλλεται για τις 30 Απριλίου.

Πρόκειται για ένα αγωνιστικό στοίχημα, μια αγωνιστική δοκιμασία για αθλητές ορεινής αντοχής, με σχεδόν 3000 μέτρα ανάβασης, διοργανώνεται για πρώτη χρονιά και η συμμετοχή ήταν μεγάλη.

"Πιστεύουμε ότι σε δύο εβδομάδες θα είμαστε σε θέση να καθαρίσουμε την περιοχή από όπου θα περάσουν οι αθλητές από τα κλαδιά που έχουν πέσει, λόγω του όγκου του χιονιού και τα μονοπάτια θα είναι ασφαλή", δήλωσε ο κ. Ρήγος.