Skip to main content

Ολλανδοί κατάσχουν σάντουιτς Βρετανών οδηγών - «Καλώς ήρθατε στο Brexit» (vid)

Δεν πίστευαν στα μάτια τους οδηγοί που επέστρεφαν στην Ολλανδία μετά από ταξίδι τους στη Βρετανία όταν είδαν τις Αρχές να τους κατάσχουν σάντουιτς.

Πλάνα στα οποία Ολλανδοί αξιωματούχοι εμφανίζονται να κατάσχουν σάντουιτς με ζαμπόν από Βρετανούς οδηγούς, που έφτασαν ακτοπλοϊκώς στην Ευρώπη, μετέδωσε η ολλανδική τηλεόραση.

Οι κατασχέσεις πραγματοποιούνται καθώς οι κανονισμοί μετά το Brexit απαγορεύουν τις εισαγωγές κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων, από μεμονωμένα άτομα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο βίντεο οι Ολλανδοί αξιωματούχοι εμφανίζονται να εξηγούν στους έκπληκτους οδηγούς αυτοκινήτων και φορτηγών, στον τερματικό σταθμό του Hook of Holland, πως «δεν μπορούν πια να φέρνουν συγκεκριμένα φαγητά την Ευρώπη, όπως, κρέας, λαχανικά, ψάρια κοκ».

Σε έναν μάλλον ξαφνιασμένο οδηγό, ο οποίος είχε τυλίξει σάντουιτς σε αλουμινόχαρτο και ρώτησε αν μπορεί να πετάξει το κρέας και να κρατήσει το ψωμί ένας αξιωματούχος του απάντησε: «Όχι, όλα θα κατασχεθούν. Καλώς ήρθατε στο Brexit, κύριε, λυπάμαι». Η απαγόρευση ισχύει από την Πρωτοχρονιά με το αρμόδιο υπουργείο να συνιστά στους ταξιδιώτες πως πρέπει «να χρησιμοποιήσουν, να καταναλώσουν ή να πετάξουν» τα απαγορευμένα προϊόντα πριν ή στα σύνορα. Σε σχετική οδηγία προς τους επαγγελματίες οδηγούς αναφέρεται πως από την 1η Ιανουαρίου 2020 απαγορεύεται να φέρνουν προϊόντα ζωικής προέλευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Κομισιόν υποστηρίζει πως η απαγόρευση αυτή ήταν απαραίτητη καθώς κρέας και γαλακτοκομικά μπορούν να περιέχουν που προκαλούν ασθένειες στα ζώα, όπως ο αφθώδης πυρετός ή η πανώλη των χοίρων.

Τα ολλανδικά τελωνεία δημοσίευσαν επίσης μια φωτογραφία με τρόφιμα, ανάμεσά τους δημητριακά για πρωινό και πορτοκάλια, τα οποία είχαν κατασχεθεί. «Από την 1η Ιανουαρίου, δεν μπορείτε απλά να φέρνετε περισσότερο φαγητό από το Ηνωμένο Βασίλειο», αναφέρεται στη σχετική λεζάντα. «Προετοιμαστείτε λοιπόν, εάν ταξιδεύετε στην Ολλανδία από το Ηνωμένο Βασίλειο και διαδώστε την είδηση.Έτσι αποφεύγουμε τη σπατάλη τροφίμων και διασφαλίζουμε από κοινού την επιτάχυνση των ελέγχων».

Πληροφορίες: Guardian, lifo