Skip to main content

Ολλανδία: Επιβεβαιώνεται η νίκη των κεντροαριστερών Εργατικών

Τρίτη δύναμη αναδεικνύεται η συγκυβερνώσα Χριστιανική Δημοκρατική Έκκληση (CDA), επίσης κεντρώα - κεντροδεξιά, με 12,3%.

Πρώτη δύναμη αναδεικνύεται το κεντροαριστερό Εργατικό Κόμμα (PvdA) στην Ολλανδία, όπως φημολογείτο από την Πέμπτη, όταν και οι Ολλανδοί ψηφοφόροι προσήλθαν στις κάλπες, με βάση την πρώτη εκτίμηση για το αποτέλεσμα.

Οι Εργατικοί, στους οποίους ανήκει και ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών για την προεδρία της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς, λαμβάνουν 18,1%, με το κεντρώο - κεντροδεξιό κυβερνών Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD) λαμβάνει 15% και έρχεται δεύτερο.

Τρίτη δύναμη αναδεικνύεται η συγκυβερνώσα Χριστιανική Δημοκρατική Έκκληση (CDA), επίσης κεντρώα - κεντροδεξιά, με 12,3%, ενώ το εθνικιστικό δεξιό - ακροδεξιό Φόρουμ για τη Δημοκρατία (FvD) έρχεται τέταρτο, με 11%.

Η Πράσινη Αριστερά, που κινείται στο φάσμα της οικολογικής κεντροαριστεράς και αριστεράς λαμβάνει 10,5%,  ενώ η κεντρώα - κεντροδεξιά Χριστιανική Ένωση (CU) λαμβάνει 7,9%. Οι Δημοκτάτες 66 (D66) λαμβάνει 6,3%, ενώ το πάλαι ποτέ ισχυρότατο εθνικιστικό ακροδεξιό Κόμμα για την Ελευθερία (PVV) λαμβάνει μόλος 4,1%. Στο 3,9% κινείται το αριστερό Σοσιαλιστικό Κόμμα, ενώ στο 3,6% εκτιμάται το ποσοστό του Κόμματος για τα Ζώα (PvdD).