Skip to main content

Ολλανδία: Παράταση της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας έως τα τέλη Μαρτίου

Η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας για την καταπολέμηση του κορωνοϊού θα παραμείνει σε ισχύ τουλάχιστον έως την 31η Μαρτίου στην Ολλανδία.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε ανακοίνωσε σήμερα ότι η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού θα παραμείνει σε ισχύ τουλάχιστον έως την 31η Μαρτίου.

Ο Ρούτε είπε ότι λόγω του συνεχιζόμενου υψηλού αριθμού νέων κρουσμάτων, η απαγόρευση κυκλοφορίας και τα περισσότερα από τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ, αν και θα υπάρξουν εξαιρέσεις κατά τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών στις 15-17 Μαρτίου.

"Δεν θα ήταν συνετό τώρα να ανακοινώσουμε οποιαδήποτε χαλάρωση", δήλωσε ο Ολλανδός πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι ορισμένες προσαρμογές μπορεί να είναι εφικτές κατά την περίοδο των εορτών του Πάσχα και σταδιακά καθώς τα επίπεδα εμβολιασμών αυξάνονται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Ο αριθμός των μολύνσεων από την Covid-19 στην Ολλανδία σταθεροποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, μετά από μια μέτρια αύξηση τον Φεβρουάριο που αποδίδεται από τις υγειονομικές αρχές εν μέρει στις παραλλαγές του νέου κορονοϊού.

Το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 21:00 το βράδυ έως τις 4:30 τα ξημερώματα πυροδότησε μέρες ταραχών σε όλη τη χώρα όταν επιβλήθηκε για πρώτη φορά πριν από έξι εβδομάδες.

Εστιατόρια και μπαρ ενδέχεται να μπορέσουν να αρχίσουν να εξυπηρετούν πελάτες σε εξωτερικούς χώρους από τον επόμενο μήνα, αν μειωθεί ο αριθμός κρουσμάτων μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες, δήλωσε ο Ρούτε.

Οι δημόσιες συναθροίσεις θα εξακολουθήσουν να απαγορεύονται, και οι ιδιωτικές επισκέψεις θα περιορίζονται σε ένα άτομο ανά τη φορά. Οι κυβερνητικές οδηγίες για τα περιττά ταξίδια στο εξωτερικό θα παραμείνουν σε ισχύ τουλάχιστον μέχρι τις 15 Απριλίου, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Μπαρ και εστιατόρια στην Ολλανδία παραμένουν κλειστά από τα μέσα Οκτωβρίου, μαζί με άλλους δημόσιους χώρους, όπως μουσεία, βιβλιοθήκες, γυμναστήρια και κινηματογράφους.

Τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση επέτρεψε σε μη απαραίτητα καταστήματα και κομμωτήρια να ανοίξουν ξανά για περιορισμένο αριθμό πελατών κατόπιν ραντεβού.

Καταστηματάρχες, ιδιοκτήτες εστιατορίων και ακτιβιστές κατά του lockdown έχουν κινήσει τις τελευταίες εβδομάδες αρκετές δικαστικές υποθέσεις για την άρση των μέτρων, χωρίς επιτυχία μέχρι στιγμής.

Δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κυβερνών συντηρητικό κόμμα VVD του Ρούτε θα συγκεντρώσει το μεγαλύτερο ποσοστό στις εκλογές, παρόλο που η δημόσια στήριξη για τις πολιτικές του στη διαχείριση της πανδημίας έχει μειωθεί τις τελευταίες εβδομάδες.