Skip to main content

Ολλανδία: Σε ισχύ από σήμερα η απαγόρευση της μπούρκα και του νικάμπ

Βάσει του νόμου, ο οποίος ψηφίστηκε τον Ιούνιο του 2018, όποιος δεν συμμορφώνεται δεν θα του επιτρέπεται η είσοδος σε δημόσια μέρη.

Σε ισχύ τίθεται από σήμερα στην Ολλανδία ο νόμος που απαγορεύει κάθε είδους ενδυμασία «που καλύπτει το πρόσωπο» (μπούρκα ή νικάμπ), σε μία σειρά από δημόσια μέρη, όπως τα σχολεία, τα νοσοκομεία, τα δημόσια κτήρια και τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Η Ολλανδία προστίθεται με αυτόν τον τρόπο στα ευρωπαϊκά κράτη, τα οποία έχουν επιβάλει την αμφιλεγόμενη νομοθεσία, καθώς αρκετοί μεν θεωρούν την μπούρκα σύμβολο της καταπίεσης των γυναικών, ενώ άλλοι κάνουν λόγο για παραβίαση της θρησκευτικής ελευθερίας.

Βάσει του νόμου, ο οποίος ψηφίστηκε τον Ιούνιο του 2018, όποιος δεν συμμορφώνεται δεν θα του επιτρέπεται η είσοδος σε δημόσια μέρη, ενώ οι παραβάτες θα τιμωρούνται με πρόστιμο έως και 150 ευρώ. Εκτιμάται ότι περίπου 150 γυναίκες φορούν μπούρκα ή νικάμπ στην Ολλανδία.

«Στους χώρους αυτούς είναι σημαντικό για τη δημόσια ασφάλεια και για την καλή λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών όλοι να μπορούν να αναγνωρίσουν ο ένας τον άλλο και να βλέπουν ο ένας τον άλλο», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εσωτερικών. Ως εκ τούτου απαγορεύεται να φοράει κάποιος οτιδήποτε καθιστά μη αναγνωρίσιμο το πρόσωπο, όπως κράνη πλήρους κάλυψης, κουκούλες ή μπούρκα, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ωστόσο οι γυναίκες θα μπορούν να φορούν μπούρκα στους δρόμους της Ολλανδίας, σε αντίθεση με τη νομοθεσία που ισχύει από το 2010 στη Γαλλία, όπου η μπούρκα και το νικάμπ απαγορεύονται στους δημόσιους χώρους. Το Βέλγιο, η Δανία και η Αυστρία έχουν υιοθετήσει παρόμοια νομοθεσία.