Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2022
x

ΟΛΟ ΤΟ MEGA PROJECT ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΟΙ ΚΥΡΙΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Η νέα ταυτότητα της Θεσσαλονίκης παρουσιάστηκε σήμερα σε συνάντηση εργασίας του περιφερειάρχη Α. Τζιτζικώστα με τους 7 δημάρχους της παράκτιας ζώνης.

Πρώτη παρουσίαση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου για το mega project του παραλιακού μετώπου Θεσσαλονίκης σήμερα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στη συνάντηση εργασίας που συγκάλεσε ο περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας.

Παρουσία των αντιπεριφερειαρχών, Βούλας Πατουλίδου και Πάρη Μπίλλια, ο οποίος παρουσίασε το σχέδιο, αλλά και των επτά δημάρχων με εκτάσεις στο παράκτιο μέτωπο των 40 χλμ., από το Καλοχώρι ως το Αγγελοχώρι (Δέλτα Γιάννης Ιωαννίδης, Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, Καλαμαριάς Γιάννης Δαρδαμανέλης, Πυλαίας – Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος και Θερμαϊκού Γιώργος Τσαμασλής), παρουσιάστηκε το αναπτυξιακό σχέδιο για τη νέα ταυτότητα της Θεσσαλονίκης των επόμενων δεκαετιών.Κύριες παρεμβάσεις

Το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο, όπως εξήγησε ο κ. Τζιτζικώστας, είναι το πιο ουσιαστικό βήμα για να ωριμάσουν γρήγορα και να υλοποιηθούν πολύ σημαντικές παρεμβάσεις όπως:

-Η περιβαλλοντική αναβάθμιση στη λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου.

-Η εξυγίανση και ανάπλαση της περιοχής του Δενδροποτάμου.

-Η δημιουργία Μητροπολιτικού Δυτικού Πάρκου στο χώρο του παλιού εμπορευματικού σταθμού.

-Η δημιουργία περιπατητικού άξονα από το νέο Μουσείο Ολοκαυτώματος έως την Πλατεία Ελευθερίας.

-Η δημιουργία διαδρομής πεζών και ποδηλάτου στην Παλιά Παραλία έως το Λευκό Πύργο.

-Οι πολεοδομικές ρυθμίσεις στη Νέα Παραλία και στην περιοχή των ιστιοπλοϊκών ομίλων.

-Η δημιουργία μητροπολιτικού πόλου ναυταθλητισμού και αθλημάτων κολύμβησης στην περιοχή του Μεγάρου Μουσικής.

-Η δημιουργία διαδρομής πεζών και ποδηλάτου στο παραλιακό τμήμα του Δήμου Καλαμαριάς.

-Η δημιουργία αστικής τεχνητής κολυμβητικής περιοχής στην πλαζ Αρετσούς.

-Η ανάπτυξη νέου μητροπολιτικού υπερτοπικού πόλου αστικών λειτουργιών, με την πολεοδόμηση τμήματος της παραλιακή περιοχής του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη.

-Η δημιουργία Ανατολικού Μητροπολιτικού Πάρκου – Βοτανικού κήπου στην έκταση του ΑΠΘ κοντά στο αεροδρόμιο.

-Η χωροθέτηση Ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης.

-Και η επανάκτηση του ρόλου της παράκτιας περιοχής του Δήμου Θερμαϊκού ως κύριας ζώνης αναψυχής του Πολεοδομικού Συγκροτήματος.

«Όλα αυτά τα σημαντικά έργα συντελούν στη δημιουργία νέων περιοχών ελευθέρων και κοινόχρηστων χώρων, που θα ξεπερνούν σε έκταση τα 1.000 στρέμματα. Η ολοκλήρωση και η υψηλού επιπέδου θεσμική έγκριση με την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος της μελέτης του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου, θα μας επιτρέψει να υλοποιήσουμε το όραμά μας, για ένα ανοιχτό για όλους τους πολίτες παράκτιο μέτωπο στο Πολεοδομικό Συγκρότημα της Θεσσαλονίκης. Για ένα νέο ισχυρό πόλο ανάπτυξης για ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία. Είναι ένα μεγάλο βήμα για το κοινό όραμά μας, για τη δημιουργία της Μακεδονίας του 2030, μιας Περιφέρειας σύγχρονης, έξυπνης, πράσινης και ανθρώπινης. Είναι η μεγάλη πρόκληση που έχουμε μπροστά μας την οποία όλοι μαζί, μπορούμε να κατακτήσουμε», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Στόχοι

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, «σκοπός του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου είναι η επανασύνδεση της Θεσσαλονίκης με τη θάλασσα, που ταυτόχρονα θα περιλαμβάνει την ενίσχυση της κινητικότητας, την αναβάθμιση του περιβάλλοντος και του πολιτισμού και βέβαια την οικονομική ανάπτυξη, αποδίδοντας ένα νέο, ρυθμισμένο πολεοδομικά δημόσιο χώρο, στους πολίτες και τους επισκέπτες του Πολεοδομικού Συγκροτήματος».

Οι επιμέρους στόχοι του ενιαίου, ρυθμισμένου και ολοκληρωμένου σχεδίου, είναι:

1. Η δημιουργία συνεχόμενης παράκτιας ζώνης αναψυχής και άξονα περιπάτου.

2. Η απρόσκοπτη μετακίνηση με ποδήλατο εντός αυτής της ζώνης.

3. Η κατάργηση της ασυνέχειας και η ενοποίηση των ιστορικών τόπων με τα νέα τοπόσημα αναφοράς της πόλης, έτσι ώστε να αποτελέσουν περιεχόμενο της νέας ταυτότητας της μητροπολιτικής περιοχής της Θεσσαλονίκης.

«Τα τελευταία τρία χρόνια, μέσα από την ιδιαίτερα στενή και εποικοδομητική συνεργασία μας, έχουμε κάνει όσα βήματα δεν είχαν γίνει ποτέ για το έργο του παράκτιου μετώπου. Και όλα τα βήματα που καταφέραμε να κάνουμε ήταν βήματα ουσίας, καθώς μόλις έχουμε και την οριστική του έγκριση, η διαδικασία αδειοδοτήσεων για τις παρεμβάσεις που θα προβλέπονται σε όλο το μήκος των 40 χιλιομέτρων του παραλιακού μετώπου και στους επτά Δήμους θα είναι και γρήγορη και απλή. Με αυτόν τον τρόπο και με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, δημιουργούμε τη μεγάλη εικόνα ένα παραλιακό μέτωπο αναβαθμισμένο, προσβάσιμο στους συμπολίτες μας, που θα αποτελεί ταυτόχρονα ισχυρό πυλώνα ανάπτυξης ολόκληρης της Θεσσαλονίκης, από το Καλοχώρι έως το Αγγελοχώρι», υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Η παρουσίαση

Το σχέδιο παρουσίασε ο κ. Μπίλλιας, που όπως είπε μπήκε ήδη σε δημόσια διαβούλευση, και έχει αναρτηθεί, προκειμένου να είναι προσβάσιμο σε όλους τους φορείς και τους πολίτες, οι οποίοι καλούνται να υποβάλλουν εντός διμήνου τα σχόλια και τις απόψεις τους, προκειμένου μετά την αξιολόγηση να προκύψει η τελική μορφή του σχεδίου και να υποβληθεί προς έγκριση για την έκδοση προεδρικού διατάγματος.

Το χρονοδιάγραμμα, σύμφωνα με τον κ. Μπίλλια είναι το εξής:

-Ιανουάριος 2022: ολοκλήρωση δημόσιας διαβούλευσης.

-Φεβρουάριος 2022: ολοκλήρωση αξιολόγησης και ενσωμάτωσης σχολίων, προτάσεων και διορθώσεων – Τελικό σχέδιο.

-Μάρτιος 2022: έγκριση Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του σχεδίου.

-Απρίλιος 2022: έγκριση σχεδίου από το ΚΕΣΥΠΟΘΑ (Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων).

-Αμέσως μετά: προώθηση του σχεδίου στη Διεύθυνση Νομοθετικού Έργου του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

-Νοέμβριος 2022: γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

-Δεκέμβριος 2022: υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος.

Το σχέδιο με τους χάρτες και τα διαγράμματα είναι στο εξής link: https://www.pkm.gov.gr/default.aspx?lang=el-GR&page=62&proclid=5048.

 Η αντιπεριφερειάρχης και οι δήμαρχοι

Σε δηλώσεις τους η αντιπεριφερειάρχης και οι επτά δήμαρχοι τόνισαν τα εξής:

- Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου: «Το παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης είναι ένα ακατέργαστο διαμάντι, που με το σχέδιό μας σκοπεύουμε να το βελτιώσουμε, να το αναδείξουμε και να το αξιοποιήσουμε. Μεγάλο τμήμα των έργων που θα αποφασιστεί να γίνουν θα χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας, το οποίο υλοποιούμε ως Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης. Ήδη μαζί με τις διαδικασίες για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο έχουμε ξεκινήσει και το πρόγραμμα εξυγίανσης του δυτικού παραλιακού μετώπου, που εμπεριέχεται στον συνολικό σχεδιασμό. Μπορεί μέσα από αυτό το σχέδιο να γίνει η Θεσσαλονίκη η Ριβιέρα της Ελλάδας. Μακάρι να το πετύχουμε. Στόχος όλων των Δημάρχων και του Περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα είναι ένας και μοναδικός: Η Θεσσαλονίκη να αποκτήσει ένα ενιαίο παραλιακό μέτωπο, ενοποιημένο και αξιοποιήσιμο».

-Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου: «Πόλεις και περιοχές με τα χαρακτηριστικά του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης στις περισσότερες χώρες του κόσμου έχουν στραμμένο το 'πρόσωπό' τους προς τη θάλασσα. Αντίθετα εμείς γυρίζουμε την πλάτη μας στη θάλασσα. Είναι καιρός αυτό το ενιαίο θαλάσσιο μέτωπο μέσα από το πρόγραμμα που σχεδίασε και υλοποιεί σταδιακά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να αξιοποιηθεί. Ως δήμαρχος της δυτικής Θεσσαλονίκης δεν μπορεί να μην αναφερθώ στο δυτικό παράκτιο μέτωπο, που είναι το πλέον ρυπαρό. Δεν είναι τυχαίο ότι η Περιφέρεια ξεκίνησε ένα έργο προϋπολογισμού 6,5 εκ. ευρώ από το προηγούμενο καλοκαίρι για την απορρύπανσή του. Δυστυχώς τόσα χρόνια καμία κυβέρνηση δεν ενδιαφέρθηκε γι' αυτό το πολύ σημαντικό ζήτημα. Όλοι παραδέχτηκαν ότι είναι φοβερή η κατάσταση, όμως κανείς δεν ανέλαβε πρωτοβουλία. Η μόνη σοβαρή υπεύθυνη πρωτοβουλία που εκδηλώνεται είναι από τον Απόστολο Τζιτζικώστα. Εύχομαι καλή δύναμη και να υπάρχει συνέχεια για να φτάσουμε στο ποθητό τέλος. Οι Δήμαρχοι χωρίς διακρίσεις γεωγραφικές όλοι μαζί από κοινού στηρίζουμε αυτό το εγχείρημα».

-Δήμαρχος Δέλτα Γιάννης Ιωαννίδης: «Είμαστε στο μέσον προς το τέλος της διαδρομής για την αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου. Είναι μια σημαντική πρωτοβουλία, που προβλέπει την ενιαία χάραξη πολιτικών για την επίλυση κοινωνικών προβλημάτων και των αναπτυξιακών διαδικασιών σε ό,τι αφορά στο παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης. Υπάρχει ένα ζήτημα που αφορά στην επέκταση του και την ένταξη και των εκβολών του Γαλλικού στη μελέτη. Θα ζητήσω να συμπεριληφθούν οι εκβολές του Γαλλικού μαζί με τη λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου έτσι ώστε να υπάρχει μια ισορροπημένη διαδικασία όλου του παραλιακού μετώπου, τόσο του δυτικού όσο και του ανατολικού. Είναι μια γενναία και σημαντική πρωτοβουλία που ουσιαστικά δίνει ελπίδες για αναπτυξιακή διαδικασία στην περιοχή και για αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας καθώς είναι οργανικά δεμένοι με τη θάλασσα, σε μια περιοχή που τα τελευταία χρόνια έχει απαξιωθεί λόγω της άναρχης βιομηχανικής δραστηριότητας που καταγράφεται εκεί».

-Δήμαρχος Θερμαϊκού Γιώργος Τσαμασλής: «Το σχέδιο για το παραλιακό μέτωπο δίνει λύσεις και ανοίγει τον δρόμο της ανάπτυξης για όλη τη Θεσσαλονίκη και ιδιαίτερα για τον Δήμο μας, όπου έχουν δρομολογηθεί μια σειρά από έργα που αναβαθμίζουν την περιοχή και της δίνουν ένα σύγχρονο χαρακτήρα, προκειμένου να γίνει η Ριβιέρα της Μακεδονίας. Η υλοποίηση αυτού του σχεδίου θα δώσει λύσεις, οι οποίες ήταν αναγκαίες εδώ και χρόνια, προκειμένου να ολοκληρώσουμε και τα έργα που προγραμματίζουμε ως Δήμος και χωρίς το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο δεν μπορούν να εφαρμοστούν».

-Δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος: «Όλοι οι άνθρωποι της αυτοδιοίκησης επιχαίρουμε γι' αυτό που γίνεται, που είναι μια συνολική μελέτη για το παραλιακό μέτωπο. Παρά το γεγονός ότι δεν είμαι τόσο αισιόδοξος για το κατά πόσο θα ολοκληρωθεί αυτή η μελέτη και θα γίνει διάταγμα, προσπαθώ με τους δυνάμεις μου και ως επικεφαλής του Δήμου να βοηθήσω έτσι ώστε να προχωρήσει γρήγορα η διαδικασία. Έχουμε κάποιες διαφοροποιήσεις ως Δήμος, έχουμε συζητήσει με τους μελετητές και την ηγεσία της Περιφέρειας και νομίζω ότι θα ληφθούν υπόψη και οι απόψεις του Δήμου σε σχέση με την τελική έκβαση της συγκεκριμένης μελέτης. Όλοι ευχόμαστε να ολοκληρωθεί γρήγορα».

-Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας: «Επέστρεψα χτες από ένα ολιγοήμερο ταξίδι στη Βαρκελώνη όπου παρακολούθησα ένα πολύ ενδιαφέρον συνέδριο για αστική κινητικότητα. Εκεί είδα αυτά που ο καθένας από εμάς θα ήθελε να δει στη Θεσσαλονίκη. Μια πόλη που από το 1992 και μετά στράφηκε προς τη θάλασσα και αξιοποίησε το θαλάσσιο μέτωπο και ουσιαστικά ανανέωσε την εξέλιξη και την ανάπτυξή της προς το μέλλον. Είμαι πολύ ευτυχής που όλοι οι άνθρωποι της αυτοδιοίκησης κάτω από την εποπτεία της Περιφέρειας και του Απόστολου Τζιτζικώστα συνεργαζόμαστε εδώ και πολύ καιρό ούτε ώστε να υλοποιήσουμε ένα πολύ σημαντικό πρότζεκτ που είναι η αξιοποίηση του θαλάσσιου μετώπου. Είμαστε εδώ για όλα τα στάδια που θα προκύψουν και θα συνεργαστούμε έτσι ώστε το κομμάτι που ξεκινά από τα δυτικά και τερματίζει στα ανατολικά να αναπτυχθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Για να αποκτήσει η Θεσσαλονίκη αυτό το άνοιγμα προς τη θάλασσα και την εξέλιξή της προς τα εκεί και οι πολίτες να ζήσουν πραγματικά σε μια πόλη που τους αξίζει».

-Δήμαρχος Καλαμαριάς Γιάννης Δαρδαμανέλης: «Είναι μια πολύ σημαντική ημέρα και γι' αυτό και θέλω να συγχαρώ τόσο τον Περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα όσο και τις υπηρεσίες της Περιφέρειας που τόσο γρήγορα και εντός των χρονοδιαγραμμάτων έφεραν σε πέρας τόσες πολλές διαδικασίες. Ως Δήμος Καλαμαριάς είμαστε πολύ χαρούμενοι που επιτέλους θα μπει πάλι σε μια ρότα ο ενιαίος χαρακτήρας του παραλιακού μετώπου και θα σταματήσει αυτή η σαλαμοποίηση που υπάρχει όλα αυτά τα χρόνια από Δήμο σε Δήμο. Θα υπάρχει μια ενιαία στρατηγική και προοπτική και αυτό θα δημιουργήσει θετικές εξελίξεις τόσο για την οικονομία τη Καλαμαριάς και της Θεσσαλονίκης όσο και για την ποιότητα ζωής των κατοίκων οι οποίοι θα μπορούν να απολαμβάνουν ένα αγαθό που στερούνταν μέχρι στιγμής και είναι τόσο πολύτιμο».

-Δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης: «Συγχαρητήρια στον Περιφερειάρχη, που μπαίνει μπροστά σε μια σημαντική συνολική προσπάθεια να μελετηθεί και να αξιοποιηθεί όλο το παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης. Κάτι που δεν είχε γίνει ποτέ στο παρελθόν, κάτι που δεν είχε απασχολήσει τους φορείς και της Πολιτείας και της Αυτοδίοικησης. Είναι δεδομένο ότι οι Δήμαρχοι είμαστε ταγμένοι σε αυτήν την προσπάθεια και θα είμαστε όλοι μαζί. Μας ενδιαφέρει να προχωρήσει ενιαία η μελέτη να μην υπάρχουν αποσπασματικές οπτικές σε αυτήν την κατεύθυνση. Είναι καιρός επιτέλους η Θεσσαλονίκη να κοιτάξει με το βλέμμα στραμμένο προς τη θάλασσα και να μην έχει την πλάτη στραμμένη προς τα εκεί. Είναι ένα μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα για τη Θεσσαλονίκη και έτσι με μια συνολική ολιστική προσέγγιση μπορούμε να το αξιοποιήσουμε. Στον Δήμο μας είμαστε περήφανοι για το παραλιακό μας μέτωπο καθώς πρόκειται για ένα τμήμα 6 χλμ. από την Καλαμαριά μέχρι τα Πράσινα Φανάρια. Εκεί τα τελευταία χρόνια έχουμε κάνει μια πολύ σημαντική προσέγγιση και έχει ολοκληρώσει το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, τακτοποιώντας τις αταξίες του παρελθόντος, ενώ έχουμε χωροθετήσει χρήσεις γης και σε συνεργασία με την Περιφέρεια προχωράμε και στην Πράξη Εφαρμογής για τα οικόπεδα που βρίσκονται εκεί. Απομακρύνονται τα ναυπηγεία που δημιουργούσαν προβλήματα στην ανάπτυξη και χωροθετούμε υπερτοπικές χρήσεις, όπως τουρισμός, αναψυχή, αθλητισμός και ένα πάρκο για την ευρύτερη Θεσσαλονίκη. Το κερασάκι στην τούρτα είναι η μαρίνα σκαφών στην Πυλαία. Πιστεύουμε ότι και αυτή η προοπτική θα επιταχύνει τις εξελίξεις ώστε όλοι να χαιρόμαστε μια παραλία όπως αξίζει στην περιοχή και στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ