Skip to main content

Όλο το παρασκήνιο από την έκδοση του 10ετούς ομολόγου

Ποια χαρτοφυλάκια συμμετείχαν και σε ποια το υπουργείο Οικονομικών «άναψε κόκκινο» και γιατί.
Κάθε ρεκόρ έσπασε η συμμετοχή των ξένων επενδυτικών χαρτοφυλακίων στη χθεσινή έκδοση του 10ετούς ομολόγου στην οποία προχώρησε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), για λογαριασμό του ελληνικού δημοσίου. Σύμφωνα με πληροφορίες που περιήλθαν εν γνώσει της Voria.gr, τελικώς τα ευρωπαϊκά και τα αμερικανικά επενδυτικά funds πήραν το περίπου 85% της έκδοσης των 5 δισ., ενώ οι προσφορές που έκαναν ξεπέρασαν κατά 3 φορές τη συνολική έκδοση. Στην Αθήνα, που έλαβαν νωρίς γνώση του τι εξελίσσεται στο Λονδίνο, έδωσαν εντολή να γίνει διανομή της έκδοσης μόνο σε σοβαρά χαρτοφυλάκια, γεγονός το οποίο ερμηνεύθηκε ως εξής:
«Αποκλείστε τα hedge funds και προτιμήστε τα σοβαρά χαρτοφυλάκια». Το γεγονός είχε σαν αποτέλεσμα η έκδοση να διατεθεί κυρίως σε μακροπρόθεσμους, εκ της φύσεώς τους, επενδυτές, όπως είναι για παράδειγμα τα μεγάλα, ξένα, ασφαλιστικά Ταμεία, τα οποία ζήτησαν και πήραν τα ομόλογα που ήθελαν. «Αυτό ήταν ένα μεγάλο κέρδος. Ότι, δηλαδή, μπορέσαμε και διαλέξαμε τους αγοραστές των τίτλων μας, ενώ την προηγούμενη φορά δώσαμε τα ομόλογα όπου μας τα ζητούσαν, γιατί είχαμε μεγάλη ανάγκη».

Βεβαίως, στο τέλος της ημέρας παρέμεινε η πίκρα ότι τα spreads των 10ετών ομολόγων παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα, παρά την προσπάθεια που έγινε για να συμπιεστούν Κρίθηκε σκόπιμο, όμως, αυτή η δυσαρέσκεια να μην διοχετευθεί προς τα έξω, για ευνόητους λόγους.