Πέμπτη 18 Ιουλίου 2019
x

ΟΛΟΕΝΑ ΚΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ Ο ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΟΙΝΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Για τρεις ημέρες 25 γευσιγνώστες-κριτές του διαγωνισμού, πέντε master of wine και ένας master sommelier δοκίμασαν 866 δείγματα.

Με εξαιρετικές εντυπώσεις σε ό,τι αφορά τη διοργάνωση αλλά και το επίπεδο των κρασιών που συμμετείχαν ολοκληρώθηκε σήμερα ο «Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου & Αποσταγμάτων Αμπελοοινικής Προέλευσης Θεσσαλονίκης», που φέτος συμπλήρωσε 20 χρόνια λειτουργίας. Για τρεις ημέρες 25 γευσιγνώστες-κριτές του διαγωνισμού, πέντε master of wine και ένας master sommelier δοκίμασαν 866 δείγματα. Οι κριτές βαθμολογούν κάθε κρασί μετά από οπτική, οσφρητική και γευστική εξέταση αλλά και για την αρμονία-γενική εντύπωση, προκειμένου να απονείμουν τα Μεγάλα Χρυσά, τα Χρυσά και τα Ασημένια Βραβεία.

Τα 832 δείγματα αφορούσαν οίνους από Ελλάδα, Κύπρο, Βραζιλία, Γαλλία και Βουλγαρία, ενώ τα 34 δείγματα αφορούσαν αποστάγματα αμπελοοινικής προέλευσης από Ελλάδα και Κύπρο. Οι 25 γευσιγνώστες χωρίστηκαν σε πέντε διαφορετικές επιτροπές (τραπέζια γευσιγνωσίας). Υπολογίζεται πως ο/η κάθε γευσιγνώστης-κριτής του Διαγωνισμού δοκιμάζει και βαθμολογεί την κάθε ημέρα της διεξαγωγής του 60 δείγματα.

Σε κάθε ομάδα προστέθηκε και ένας επιπλέον κριτής-παρατηρητής με την ιδιότητα του μαθητευόμενου κριτή, προκειμένου να αποκτήσει τις απαιτούμενες γνώσεις ώστε μελλοντικά να έχει αποκτήσει ειδίκευση στη διαδικασία. Ο θεσμός αυτός δημιουργήθηκε από την περσινή διοργάνωση αφήνοντας τα πλέον θετικά αποτελέσματα.

Στον φετινό Διαγωνισμό υπήρξε ακόμη μία καινοτομία, αφού οι πρόεδροι των 5 συνολικά επιτροπών είναι κάτοχοι των υψηλότερων τίτλων εξειδίκευσης στη διαδικασία γευσιγνωσίας, εφόσον οι τέσσερις είναι Masters of Wine και ένας Master Sommelier. Ο τίτλος του Master of Wine που αποτελεί την υψηλότερη διάκριση παγκοσμίως στο κρασί όπου μόνο περίπου 370 άτομα στον κόσμο κατέχουν. Οι 4 είναι προσκεκλημένοι γευσιγνώστες-κριτές του Διαγωνισμού από το εξωτερικό και ο πέμπτος, ο Κωνσταντίνος Λαζαράκης MW, πρόεδρος της διοργάνωσης.

Επιπλέον, το νέο σύστημα αξιολόγησης, το οποίο εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στον Διαγωνισμό του 2018, και λειτουργεί σύμφωνα με τα Αυστραλιανά πρότυπα, έλαβε πολύ θετικές κριτικές από όλους τους εμπλεκόμενους, κριτές και οινοποιούς, καθιστώντας τον Διαγωνισμό Θεσσαλονίκης έναν από τους πιο σύγχρονους και αξιόπιστους διαγωνισμούς διεθνώς.

Τα αποτελέσματα του Διαγωνισμού αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα, ενώ η επίσημη τελετή βράβευσης θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο Grand Hyatt, στο πλαίσιο της έκθεσης Οινόραμα, το Σάββατο 2 Μαρτίου.

«Ο Διαγωνισμός έχει καθιερωθεί παγκοσμίως γιατί είναι άψογος διοργανωτικά, ενώ εξελίσσεται συνεχώς συμβαδίζοντας με την πορεία του ελληνικού οίνου. Η εξέλιξη φαίνεται στον αριθμό των δειγμάτων, στην ποιότητα των συμμετοχών αλλά και στο επίπεδο των κριτών, που είναι διεθνούς κύρους», υπογράμμισε ο κ.Κωνσταντίνος Λαζαράκης. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στις προοπτικές ανάπτυξης του ελληνικού κρασιού με την είσοδο της νέας γενιάς στα μικρά οινοποιεία, που τη δεκαετία του '80 έφεραν μία επανάσταση στην αγορά. «Το ελληνικό κρασί βρίσκεται χαμηλότερα από ό,τι θέλουμε διεθνώς. Εμείς θέλουμε να πιστεύουμε ότι είμαστε στο ίδιο επίπεδο με την Αυστρία.  Οι ξένοι μας τοποθετούν στα ίδια επίπεδα με την Ουγγαρία και την Ουρουγάη ή λίγο πιο πάνω από τη Βουλγαρία. Η μικρή παραγωγή δεν είναι μειονέκτημα. Μπορούμε να επενδύσουμε όπως η Αυστρία σε μικρές παραγωγές, δυσεύρετα κρασιά σε πολύ καλές τιμές», εξήγησε ο κ. Λαζαράκης.

Ο ίδιος τόνισε ότι η δημοφιλέστερη ελληνική ποικιλία είναι το Ασύρτικο, που πλέον καλλιεργείται και εκτός ελληνικών συνόρων και συγκεκριμένα σε Αυστραλία, Νότιο Αφρική, Ισπανία, ΗΠΑ(Καλιφόρνια), Αργεντινή και Χιλή. Με αξιώσεις ακολουθούν οι ποικιλίες Αγιωργίτικο και Ξινόμαυρο.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ