Skip to main content

Χαλκιδική: Μετατρέπουν τα εξοχικά τους σε «ξενοδοχεία»

Αύξηση της τάξης του 5 με 7% στις διανυκτερεύσεις, λόγω των αεροπορικών αφίξεων, αλλά μεγάλη μείωση των ημερών που διαμένουν οι Έλληνες στον νομό

Για μία καλή σεζόν στην τουριστική κίνηση της Χαλκιδικής κάνει λόγο ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων και του Οργανισμού Τουρισμού Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος, με μία αύξηση της τάξης του 5 με 7% στις διανυκτερεύσεις. Μιλώντας στο ΑΜΠΕ, ο κ. Τάσιος επισημαίνει, ωστόσο, ότι υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα με τα εξοχικά σπίτια που ενοικιάζονται παρανόμως.

«Η καλοκαιρινή σεζόν πάει καλά, κινούμαστε στα ίδια επίπεδα με το καλοκαίρι του 2016, το επόμενο διάστημα θα διαπιστωθεί μία αύξηση 5 με 7 %. Έχουμε, όμως και μία αυξητική τάση του φαινομένου της παράνομης ενοικίασης κατοικιών που είναι ανάγκη να αντιμετωπιστεί», λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των ξενοδόχων.

Η αύξηση, πάντως, οφείλεται στις αεροπορικές αφίξεις, σύμφωνα με τον κ. Τάσιο, από τουρίστες χωρών της Ευρώπης που παραδοσιακά αγαπούν και επισκέπτονται τη Χαλκιδική. «Γερμανοί, Βρετανοί και Ρώσοι προτιμούν τη Χαλκιδική. Και οι οδικοί τουρίστες όμως προσφέρουν στον τουρισμό της περιοχής, με πρώτους τους Σέρβους, τους Βούλγαρους να ακολουθούν και τρίτους τους Ρουμάνους», σημειώνει ο εκπρόσωπος των ξενοδόχων Χαλκιδικής.

Μείωση του εγχώριου τουρισμού, διαπιστώνει ο κ. Τάσιος καθώς όπως λέει « οι Έλληνες έρχονταν παλιότερα για επτά έως δέκα ημέρες, τα τελαυταία χρόνια έχουν κατά μέσο όρο τέσσερις διανυκτερεύσεις».

Διακοπές κυρίως κάποιες μέρες του Αυγούστου κάνουν οι Έλληνες, υποστηρίζει και ο πρόεδρος της Ένωσης Κάμπινγκ Χαλκιδικής, Αντώνης Δεληδημητρίου, κι αυτές είναι λιγότερες τα τελευταία χρόνια, όπως λέει.« Από τις αρχές του μήνα έχουμε περισσότερη κίνηση στους Έλληνες. Τον Ιούλιο φέτος είχαμε μείωση στην άφιξη Ελλήνων κατά 15% σε σύγκριση με πέρυσι», αναφέρει. «Από το 2015 βλέπουμε σταδιακή μείωση των διανυκτερεύσεων. Έχουν αυξηθεί τα 3ήμερα. ΄Έρχονται για τρία βράδια. Κάποιοι που έμεναν και δύο μήνες στο κάμπινγκ όπως δάσκαλοι και καθηγητές, μένουν τώρα ένα μήνα ή 20 μέρες».

Μεγάλη πληγή για τους επαγγελματίες του τουρισμού είναι όπως υποστηρίζει ο κ Δεληδημητρίου η αύξηση της ελεύθερης κατασκήνωσης, επισημαίνοντας ότι οι περισσότεροι από αυτούς που επιλέγουν το ελεύθερο κάμπινγκ είναι αλλοδαποί.« Οι εστίες της ελεύθερης κατασκήνωσης παρουσιάζουν τεράστια αύξηση, κυρίως από αλλοδαπούς, οι οποίοι, έχω να σας πω ότι έχουν φτιάξει και σχετικές ιστοσελίδες στο εξωτερικό και υποδεικνύουν μέρη στη Χαλκιδική για ελεύθερο κάμπινγκ», υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Κάμπινγκ Χαλκιδικής.