Skip to main content

Όλοι οι υπουργοί στο απόσπασμα για το μνημόνιο

Ως στοίχημα θεωρούνται πλέον στη κυβέρνηση οι προσεχείς εκλογές και ήδη το μήνυμα έχει σταλεί και στους υπουργούς, με εντολή του Πρωθυπουργού, θα κάνουν και οι ίδιοι περιοδείες με σκοπό να πείσουν του
Του Σπύρου Νάννoυ


Ως στοίχημα θεωρούνται πλέον στη κυβέρνηση οι Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές και ήδη το μήνυμα έχει σταλεί και στους υπουργούς που με εντολή του Γιώργου Παπανδρέου θα κάνουν και οι ίδιοι περιοδείες με σκοπό να πείσουν τους πολίτες για την αναγκαιότητα του μνημονίου.

Πιο συγκεκριμένα, η κίνηση του πρωθυπουργού στον τελευταίο ανασχηματισμό να «μεγαλώσει» το κυβερνητικό σχήμα, έχει όπως όλα δείχνουν τη δική του εξήγηση και αυτό θα φανεί στο δρόμο προς τις Εκλογές της 7ης Νοεμβρίου. Και αυτό επειδή σύμφωνα με όσα επεσήμανε σε στενούς του συνεργάτες ο Γιώργος Παπανδρέου, οι υπουργοί, οι αναπληρωτές υπουργοί αλλά και οι υφυπουργοί θα βρεθούν αντιμέτωποι στις Περιφέρειες με τους πολίτες, με σκοπό φυσικά να στείλουν μήνυμα για την αναγκαιότητα της συμφωνίας σωτηρίας, όπως χαρακτηρίζουν το μνημόνιο στο ΠΑΣΟΚ.

Οι ίδιοι φυσικά αντιμετωπίζουν τις εξορμήσεις με επιφυλακτικότητα, άλλωστε όλοι γνωρίζουν ποια στάση κράτησαν οι περισσότεροι, όταν ο Γιώργος Παπανδρέου τους ζήτησε να είναι υποψήφιοι στις Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός, ο οποίος ως γνωστόν θα εκτεθεί και εκείνος στους πολίτες, θέλει το βράδυ των εκλογών να είναι ο νικητής και μάλιστα σύμφωνα με όσα διαδίδουν από την Ιπποκράτους, είναι εφικτό να κερδηθούν οι περισσότερες Περιφέρειες, ώστε να «κερδηθεί» και το δημοψήφισμα για το Καλλικράτη, όπως έχει επισημάνει ο Γιώργος Παπανδρέου.

Ερωτηματικό πάντως αποτελεί η στάση που θα κρατήσουν οι λεγόμενοι και ως εκσυγχρονιστές, οι οποίοι πλέον έχει συγκεκριμένους ρόλους και θώκους στο κυβερνητικό σχήμα.

Να σημειωθεί ιδιαίτερα πως η πρόταση να εκτεθούν και οι υπουργοί στις Περιφέρειες, έχει προέλευση και από την Ιπποκράτους, με τον Μιχάλη Καρχιμάκη να κάνει τιτάνιες προσπάθειες με σκοπό να συμμαζέψει τις νομαρχιακές επιτροπές που θεωρούν το μνημόνιο καταστροφή. Υπάρχει δε ο φόβος της αποχής, κάτι που γνωρίζει όσο κανείς άλλος ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου, αφού το βλέπει ξεκάθαρα και στις εξορμήσεις που έχει κάνει, με τελευταία αυτή στα Γιάννενα.

Η αγωνία του, εξάλλου, αποτυπώθηκε και στη συνέντευξή του στην εφημερίδα «TO VETO», όταν απάντησε το κόμμα θέλει ο ίδιος: «Ένα κόμμα που θα είναι, όπως έχω ξαναπεί, «η συνείδηση της κυβέρνησης». Που θα αφουγκράζεται την κοινωνία, τις ανάγκες και τις αγωνίες της και θα διαλέγεται μαζί της. Για την  επίτευξη αυτού του στόχου, ως βασική προτεραιότητα τίθεται η αναγκαιότητα της οργανωμένης πολιτικής δράσης. Η βελτίωση και ενδυνάμωση της κάθε Τοπικής Οργάνωσης. Της βάσης του Κινήματος».