Skip to main content

Ολοκληρώνεται αύριο η εκπαίδευση της πανεπιστημιακής αστυνομίας-Οι σκέψεις για τον οπλισμό

Σε πρώτο χρόνο τα 400 στελέχη των ΟΠΠΙ είναι πιθανόν πως θα περιπολούν στα campus είτε οπλοφορώντας είτε συνοδευόμενα από ένοπλους αστυνομικούς

Η εκπαίδευση των 400 νεοπροσληφθέντων ειδικών φρουρών είχε διάρκεια τεσσάρων μηνών και ολοκληρώνεται αύριο. Στους αστυνομικούς θα χορηγηθεί άδεια διάρκειας δύο εβδομάδων και αμέσως μετά πρόκειται να αναλάβουν υπηρεσία σε τέσσερα πανεπιστημιακά ιδρύματα:

• Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

• Στην Πολυτεχνειούπολη του Ζωγράφου (ΕΜΠ).

• Στην Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου (ΕΚΠΑ).

• Στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας.

Η υπηρεσιακή οργάνωση και διάρθρωση, όπως και το ακριβές καθηκοντολόγιο των υπηρετούντων στις ΟΠΠΙ, θα καθοριστεί με εφαρμοστικό διάταγμα που παραμένει υπό διαμόρφωση από τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Παιδείας, Τάκη Θεοδωρικάκο και Νίκη Κεραμέως, αντίστοιχα.

Oταν ολοκληρωθεί, θα πρέπει να λάβει έγκριση και από το Συμβούλιο της Επικρατείας, διαδικασία, πάντως, που αναμένεται να περαιωθεί χωρίς εκπλήξεις μετά την πρόσφατη θετική γνωμοδότηση του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου.

Eως ότου, πάντως, η συγκεκριμένη διαδικασία ολοκληρωθεί, τα 400 στελέχη των ΟΠΠΙ θα περιπολούν στα campus όχι ως ειδικό σώμα πανεπιστημιακής αστυνομίας, αλλά ως ειδικοί φρουροί. Για τον λόγο αυτό, μάλιστα, η Διεύθυνση Οργάνωσης και Νομοθεσίας του Αρχηγείου επεξεργάζεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα σχετική τροπολογία, ενώ υπήρξε σκέψη και για συμμετοχή των νέων αστυνομικών σε σεμινάρια της ομάδας ΔΙΑΣ στην Αμυγδαλέζα.

Όπως λέει η Καθημερινή, σχετικά με το εάν η παραπάνω εξέλιξη συνεπάγεται ότι τα στελέχη των ΟΠΠΙ θα περιπολούν φέροντας ατομικό οπλισμό, όπως δηλαδή και οι ειδικοί φρουροί, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου απάντησε ότι «δεν θα τους αφήσουμε (σ.σ. τους αστυνομικούς) να εκτεθούν σε κίνδυνο».

Ετσι, σε πρώτο χρόνο τα 400 στελέχη των ΟΠΠΙ θα περιπολούν στα campus είτε οπλοφορώντας είτε συνοδευόμενα από ένοπλους αστυνομικούς. Σε δεύτερο χρόνο, και εφόσον οι πρυτανικές αρχές εγκαταστήσουν τουρνικέ και κάμερες ασφαλείας στις εισόδους των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, τα μέλη της πανεπιστημιακής αστυνομίας θα διενεργούν ελέγχους στις εισόδους των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, ούτως ώστε να απαγορεύουν την είσοδο σε άτομα που δεν έχουν σχέση με την ακαδημαϊκή κοινότητα.

Δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί ο ακριβής αριθμός αστυνομικών που θα διατεθούν σε κάθε πανεπιστημιακό ίδρυμα. Ωστόσο, σύμφωνα με έναν πρώτο αρχικό σχεδιασμό, οι περίπου 100 θα διατεθούν στο Αριστοτέλειο και οι υπόλοιποι στα πανεπιστημιακά ιδρύματα της Αθήνας. Με τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των αστυνομικών να εκφράζουν προβληματισμό για το κατά πόσον ο αριθμός των νέων ειδικών φρουρών επαρκεί για να επιτελέσουν το καθήκον τους.

«Πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι αποτελεί βούληση των πρυτανικών αρχών και της κυβέρνησης η πανεπιστημιακή αστυνομία να λειτουργήσει και να επιτελέσει το καθήκον της», υπογράμμισε, μιλώντας στην Καθημερινή, κορυφαίος αξιωματούχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Πηγή: Καθημερινή