Skip to main content

Ολοκληρώνεται το βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα της ΑΓΣ

Η σχετική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 17:00 στη βιβλιοθήκη «Δημήτρης και Αλίκη Περρωτή» της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής.

Με την επίδοση των βεβαιώσεων παρακολούθησης στους 36 κτηνοτρόφους της Καλαμπάκας, ολοκληρώνεται την Πέμπτη 21 Μαρτίου, το βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που υλοποίησε η Σχολή Επαγγελματικής Εκπαίδευσης της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής σε συνεργασία με τη βιβλιοθήκη της Καλαμπάκας, την οποία ανακαίνισε και διαχειρίζεται ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός KDK. Η σχετική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 17:00 στη βιβλιοθήκη «Δημήτρης και Αλίκη Περρωτή» της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής.

Το πρόγραμμα φέρει τον τίτλο: «Βιωματική εκπαίδευση και συμβουλευτική προς επαγγελματίες κτηνοτρόφους» και αφορούσε δύο ομάδες: η πρώτη προβατοτρόφους και η δεύτερη παχυντές βοοειδών. Υλοποιήθηκε σε διάστημα οκτώ μηνών, προκειμένου η κατάρτισή των κτηνοτρόφων να συνδεθεί φυσικά με τον ετήσιο κύκλο του ζωικού κεφαλαίου και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σε κάθε παραγωγικό στάδιο. Δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση: στις πρακτικές μεθόδους διαχείρισης της αγέλης ή ποιμνίου, την αναπαραγωγή και γενετική βελτίωση με στόχο τη βελτίωση της παραγωγικότητας, τη διατροφή και προετοιμασία σιτηρεσίων, την αξιολόγηση και το κόστος παραγωγής, την πρόληψη των ασθενειών και την υγιεινή των ζώων, αλλά και την καταγραφή στοιχείων ημερολογίου παραγωγής.

Να σημειωθεί ότι γεωπόνοι, κτηνίατροι και ειδικοί του κτηνοτροφικού κλάδου της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής παρείχαν επίσης εξειδικευμένη συμβουλευτική υποστήριξη στους συμμετέχοντες παραγωγούς στις εγκαταστάσεις τους.

Το πρόγραμμα, για το οποίο συνεργάστηκαν η βιβλιοθήκη Καλαμπάκας και η Αμερικανική Γεωργική Σχολή, είχε ως στόχο να βοηθήσει:

α) την τοπική κτηνοτροφική κοινότητα, έναν πυρήνα της ευρύτερης γεωργικής διάρθρωσης της περιοχής της Καλαμπάκας, εφαρμόζοντας βέλτιστες πρακτικές διαχείρισης βιωσιμότητας των κτηνοτροφικών μονάδων βελτιώνοντας έτσι την οικονομική απόδοση της γεωργο-κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης, β) τον ευρύτερο κλάδο της κτηνοτροφίας για την παραγωγή προϊόντων κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων στην περιοχή, αναπτύσσοντας και εφαρμόζοντας ένα στρατηγικό πλαίσιο για τη βέλτιστη τοποθέτηση της περιοχής και διαφοροποίηση της  με τον ανταγωνισμό.

Να σημειωθεί ότι με την ολοκλήρωση του προγράμματος, ένας κτηνοτρόφος από κάθε ομάδα θα λάβει -κατόπιν αξιολόγησης- πλήρη υποτροφία (για την ακαδημαϊκή χρονιά που ξεκινά το φθινόπωρο του 2019) για να παρακολουθήσει το ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης κτηνοτροφικών μονάδων στο Ι.ΙΕΚ της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής.