Skip to main content

«Φρένο» Σόιμπλε στις προσδοκίες για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στο περιθώριο του Ecofin, προέβλεψε πως η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί στα τέλη Απριλίου ή στις αρχές Μαΐου

Να μετριάσει τις προσδοκίες για το ενδεχόμενο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους επιχείρησε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στον απόηχο της ανακοίνωσης του προέδρου του Εurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ότι αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα ξεκινήσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους.

Ειδικότερα, σε δηλώσεις του στο περιθώριο του Ecofin, ο κ. Σόιμπλε επισήμανε πως «η Ελλάδα δεν έχει μεγάλες πιέσεις στην εξυπηρέτηση του χρέους μέχρι τα μέσα της επόμενης δεκαετίας».

Όπως είπε, η γερμανική κυβέρνηση θα συμμετάσχει σε αυτή τη συζήτηση, αν και πιστεύει ότι η Ελλάδα δεν θα έχει πρόβλημα βιωσιμότητας του χρέους μέχρι το 2024 - 2015, λόγω των μεγάλων περιόδων χάριτος στην αποπληρωμή των δανείων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, με τα σημερινά δεδομένα δεν έχει επιχειρήματα να πάει στη Βουλή του να ζητήσει την έγκριση της ελάφρυνσης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα πρέπει προηγουμένως να υπάρξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα στην εφαρμογή του προγράμματος από την Ελλάδα. Η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, ανέφερε.

Όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ δεν θέλει σε αυτή τη φάση να περάσει το μήνυμα στην Ελλάδα ότι θα υπάρξει σημαντική ελάφρυνση του χρέους, γιατί μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να οδηγήσει σε χαλάρωση των προσπαθειών της ελληνικής κυβέρνησης.

Παράλληλα, ο κ. Σόιμπλε είπε ότι κατανοεί τις πιέσεις του ΔΝΤ για άμεση εξέταση του χρέους, γιατί αυτό προβλέπεται από τον κανονισμό του, δηλαδή οι χώρες που χρηματοδοτεί να έχουν προοπτική βιώσιμων δημοσιονομικών.

Αντίθετα, ιδιαίτερα θετικός μετά τη ανακοίνωση του κ. Ντάισελμπλουμ, εμφανίστηκε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, ο οποίος είπε ότι πλησιάζει η ώρα που η εξέταση του χρέους και η ελάφρυνσή του θα βρεθεί στο τραπέζι του Εurogroup.

 

Αξιολόγηση

 

Σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση, ο κ. Σόιμπλε οριοθέτησε την ολοκλήρωσή της μέχρι το Ορθόδοξο Πάσχα, στο τέλος Απριλίου ή στις αρχές Μαΐου.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι οι δανειστές της Ελλάδας εκτιμούν ότι θα είναι σε θέση να επιβεβαιώσουν πως η Αθήνα εφάρμοσε όλες τις μεταρρυθμίσεις στο τέλος Απριλίου ή το αργότερο στις αρχές Μαΐου.

Υπενθυμίζεται ότι η Αθήνα επιθυμεί να τελειώσει η πρώτη αξιολόγηση του τρίτου μνημονίου το συντομότερο δυνατό, ώστε να ξεκινήσουν άμεσα οι διαβουλεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους.