Skip to main content

Συμφωνία για εκεχειρία στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη

Στις επόμενες διαδικασίες θα συμμετάσχουν και χώρες οι οποίες δεν έλαβαν μέρος στην σημερινή σύνοδο, διευκρίνισε ο Γερμανός ΥΠΕΞ Χάικο Μάας.

Ύστερα από μαραθώνιες διαβουλεύσεις oλοκληρώθηκε η Διάσκεψη στο Βερολίνο για τη Λιβύη η οποία διήρκησε πάνω από τέσσερις ώρες.

Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν στην τήρηση του εμπάργκο όπλων, όπως και στον τερματισμό της στρατιωτικής παρέμβασης και στην επιβολή εκεχειρίας στη Λιβύη που πλήττεται από δεκαετή εμφύλιο. 

«Μπορούμε να πούμε ότι όλοι συμφώνησαν ότι θέλουμε να σεβαστούμε το εμπάργκο όπλων», δήλωσε η Άγκελα Μέρκελ και πρόσθεσε ότι στο ίδιο πλαίσιο συμφωνήθηκε ακόμη ότι δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση στην κρίση της Λιβύης και ότι κάτι τέτοιο απλώς θα επιδείνωνε την ανθρωπιστική κατάσταση στη χώρα. Η καγκελάριος μίλησε ακόμη για μια νέα πολιτική προσπάθεια και για μια ώθηση στην στήριξη των προσπαθειών των Ηνωμένων Εθνών.

Το βασικό ζητούμενο είναι η κατάπαυση του πυρός, εξήγησε και πρόσθεσε ότι το πώς αυτή θα διατηρηθεί, εφόσον επιτευχθεί, θα είναι αντικείμενο μελλοντικών διαδικασιών. Σε αυτές τις διαδικασίες θα συμμετάσχουν και χώρες οι οποίες δεν έλαβαν μέρος στην σημερινή σύνοδο, διευκρίνισε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, σε μια έμμεση αναφορά στην απουσία της Ελλάδας και τη δυσαρέσκεια που εξέφρασε η ελληνική κυβέρνηση.

«Συμφωνήσαμε στην εφαρμογή του εμπάργκο όπλων. Οι συμμετέχοντες δεσμεύτηκαν να αποφύγουν τις ένοπλες συγκρούσεις και τις παρεμβάσεις στις εσωτερικές υποθέσεις της Λιβύης », τόνισε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γουτέρες. 

Οπως μεταδίδει η FAZ, oι συμμετέχοντες στη Διάσκεψη του Βερολίνου δεσμεύτηκαν υπογράμμισαν, δε, ότι απαιτείται ολοκληρωμένη αποστράτευση και αφοπλισμός των πολιτοφυλακών. Οι παραβιάσεις της ανακωχής πρέπει να τιμωρούνται.

Ενημερώθηκαν ξεχωριστά οι Σάρατζ και Χαφτάρ 

Η πρώτη ερώτηση που δέχθηκε η καγκελάριος από δημοσιογράφο του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (DPA) είναι με ποιον τρόπο συμμετείχαν στις διαβουλεύσεις ο πρωθυπουργός της Λιβύης Αλ Σαράτζ και ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ. Η απάντηση ήταν ότι οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη μίλησαν κατά μόνας και με τους δύο, οι οποίοι έχουν τόσο μεγάλες διαφορές ώστε αυτή τη στιγμή δεν μιλούν μεταξύ τους. Κατά συνέπεια Αλ Σαράτζ και Χάφταρ δεν ήταν στην αίθουσα της διάσκεψης, αλλά ήταν σε χώρο στον οποίο μπορούσαν να ενημερώνονται διαρκώς.

Δύσκολο να ελεγχθεί η εκεχειρία και το εμπάργκο

Πολλοί από τους συμμετέχοντες στη Διάσκεψη του Βερολίνου σύμφωνα με την DW αραδέχονται ότι είναι δύσκολο να ελεγχθεί η τήρηση τόσο της εκεχειρίας, όσο και του εμπάργκο. Αλλά από την άλλη πλευρά, επεσήμανε ο γ.γ. του ΟΗΕ, "δεν μπορούμε να επιτηρήσουμε κάτι που δεν υπάρχει ακόμη". Στο ίδιο μήκος κύματος η Άνγκελα Μέρκελ ανέφερε ότι "δεν μπορούμε να συζητήσουμε το δεύτερο βήμα πριν από το πρώτο", ενώ η Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας τόνισε ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να αναλαμβάνει ευθύνη στην ειρηνευτική διαδικασία για τη Λιβύη, φιλοξενώντας και άλλες συναντήσεις, αν χρειαστεί.

Αναλυτική ενημέρωση στις Βρυξέλλες

Για τα αποτελέσματα της Διάσκεψης του Βερολίνου αναμένεται να ενημερωθούν τη Δευτέρα, κατά τη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ. Σε κάθε περίπτωση η κατ' αρχήν συμφωνία του Βερολίνου οδεύει προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ώστε να λάβει και την "ευλογία" του διεθνούς οργανισμού. Γερμανοί σχολιαστές κάνουν λόγο για μία πρώτη επιτυχία σε μία επίπονη διαδικασία που είχε δρομολογηθεί από τις 15 Αυγούστου, σε ιδιαίτερη συνάντηση της Άνγκελα Μέρκελ με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Λιβύη Χασάν Σαλαμέ.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ικανοποιημένη από τα αποτελέσματα της διάσκεψης του Βερολίνου. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έφυγαν ήδη από τη διάσκεψη.

Η Ιταλία είναι έτοιμη να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην παρακολούθηση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη, δήλωσε σήμερα ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε μετά την ολοκλήρωση της ειρηνευτικής διάσκεψης στο Βερολίνο.