Skip to main content

Ολοκληρώθηκε η μετακόμιση στο νέο δημαρχείο

Έκλεισαν σήμερα οι πύλες του παλιού δημαρχείου Θεσσαλονίκης στο κτίριο του Καραβάν Σαράι που στέγασε τη δημοτική αρχή της πόλης επί 52 χρόνια, καθώς το μεσημέρι ολοκληρώθηκε η μετακόμιση στο νέο δημαρ
Έκλεισαν σήμερα οι πύλες του παλιού δημαρχείου Θεσσαλονίκης στο κτίριο του Καραβάν Σαράι που στέγασε τη δημοτική αρχή της πόλης επί 52 χρόνια, καθώς το μεσημέρι ολοκληρώθηκε η μετακόμιση στο νέο δημαρχείο που κατασκευάστηκε στο χώρο του πρώην στρατοπέδου Τσιρογιάννη.

Η εγκατάσταση των υπηρεσιών του δήμου στο νέο κτήριο σήμανε το τέλος της ενοικίασης του Καραβάν Σαράι που κατά τον Εμφύλιο φιλοξενούσε τις οικογένειες που έφταναν στη Θεσσαλονίκη από την επαρχία, ενώ το 1958 μετατράπηκε σε χώρους συνεδριάσεων και γραφεία όπου οι δημοτικοί άρχοντες άρχισαν να συζητούν τις υποθέσεις της πόλης.

Το νομικό πρόσωπο του Δήμου Θεσσαλονίκης δημιουργήθηκε το 1869 ενώ για πρώτη φορά μετά από 141 χρόνια στέγασης του Δήμου σε μισθωμένα κτίρια, η δημοτική αρχή αποκτά μόνιμη ιδιόκτητη στέγη.

Το πρώτο δημαρχείο μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, το 1912, στεγάστηκε σε κτίριο επί της οδού Εγνατίας 73. Ακολούθησαν τέσσερα νοικιασμένα κτίρια στην Ίωνος Δραγούμη, στη συμβολή των οδών Εθνικής Αμύνης και Μανουσογιαννάκη, στην πλατεία Συντριβανίου, στη θέση όπου βρίσκεται σήμερα στο ΄Ασυλο του Παιδιού και στην οδό Μητροπόλεως, κοντά στην Πλατεία Ελευθερίας.

Με αφορμή την ολοκλήρωση της μετεγκατάστασης και του γραφείου του δημάρχου, σήμερα το μεσημέρι, ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος χαρακτήρισε την 4η Αυγούστου σημαδιακή μέρα και έκανε λόγο για το πρώτο ιδιόκτητο γραφείο Δημάρχου Θεσσαλονίκης από το 1869.

«Αφήνουμε ένα μεγάλο κομμάτι από τον εαυτό μας στο Καραβάν Σαράι και μεταφερόμαστε στο καινούριο Δημαρχιακό Μέγαρο. Ένα όνειρο 70 Δημάρχων, από το 1869, πραγματοποιείται επί των ημερών μου, από τη διοίκηση Παπαγεωργόπουλου και θέλω να πιστεύω ότι αυτή η διοίκηση θα μείνει στην ιστορία ως η διοίκηση των έργων» σχολίασε και πρόσθεσε: «φεύγω με ιδιαίτερα συναισθήματα από το συγκεκριμένο χώρο και πηγαίνω σε ένα νέο χώρο οπού θα εργαστώ πολύ σκληρά και τους επόμενους τέσσερις μήνες μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2010 και εν συνεχεία θα αφήσω τον όμορφο εκείνο χώρο στον επόμενο Δήμαρχο».