Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2020
x

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΤΗΣ HELLENIC STEEL ΣΤΗΝ JORDAN INTERNATIONAL

Σημαντική επιτυχία η διάσωση της ιστορικής χαλυβουργίας της Θεσσαλονίκης. Επενδύσεις 100 εκατ. δολ. από τους νέους ιδιοκτήτες - Το ποσό του τιμήματος.

Υπεγράφη το μεσημέρι της Δευτέρας, στην Αθήνα, η μεταβίβαση της χαλυβουργίας Hellenic Steel στη Hellenic Steel Acquisition Co,  θυγατρική της Αμερικανικής εταιρείας Jordan International, συμφερόντων των αδελφών Milikowsky.

Η διάσωση της χαλυβουργίας της Θεσσαλονίκης, που βρέθηκε αντιμέτωπη με την πτώχευση έχοντας ένα ενεργητικό περίπου 17 εκατ. ευρώ λόγω των προβλημάτων της μητρικής ιταλικής ILVΑ, είναι σημαντική επιτυχία για τη βορειοελλαδική οικονομία. Και τούτο διότι η αναβίωση της ιστορικής βιομηχανίας, που ιδρύθηκε στα μέσα της δεκαετίας του '60, έχει μεγάλη σημασία για την οικονομία της Θεσσαλονίκης αλλά και όλης της χώρας, λαμβάνοντας υπόψη ότι πρόκειται για τον μοναδικό παραγωγό πλατέων προϊόντων ψυχρής έλασης, γαλβανισμένων και λευκοσιδήρου στην Ελλάδα.

 Η Jordan International είναι μια εταιρεία με μακρά και επιτυχημένη πορεία στο τομέα του χάλυβα αλλά και με ιστορικούς δεσμούς με την Hellenic Steel, δεδομένου ότι αποτελούσε βασικό πελάτη της εταιρείας επί σειρά ετών. Σύμφωνα με τους σχεδιασμους, η νέα ιδιοκτησία της χαλυβουργίας προτίθεται να προχωρήσει σε σημαντικές επενδύσεις εκσυγχρονισμού, όπου σε βάθος τριετίας θα φθάσουν τα 100 εκατ. δολάρια. Με την επαναλειτουργία της εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν περί τις 400 θέσεις εργασίας, ενώ η αρχική της παραγωγή θα φτάσει τους 350.000 τόνους χάλυβα, αξιοποιώντας το 50% της παραγωγικής δυναμικότητας της βιομηχανίας.

Όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση της συμφωνίας, το τίμημα της συναλλαγής ορίστηκε στα 12 εκατ. ευρώ, πλέον της ανάληψης του κόστους περιβαλλοντικών παρεμβάσεων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της μεταβίβασης:

Οι εκκαθαριστές της Hellenic Steel κ.κ. Νίκος Μαράντος και Δημήτρης Αντωνίου μεταβίβασαν σήμερα τα στοιχεία ενεργητικού της εταιρείας στην αγοράστρια Hellenic Steel Acquisition Co, υλοποιώντας τις διατάξεις επικύρωσης της συμφωνίας (απ. 7304/2019 Πολ. Πρωτ. Θεσσαλονίκης).

Οι εκκαθαριστές είχαν τη συνδρομή του τμήματος αναδιάρθρωσης της  με επικεφαλής τον κ. Αλέξη Χατζηπαύλου, Financial Advisory Services Partner, που είχε ορισθεί ως ειδικός σύμβουλος, καθόλη τη διαδικασία εκκαθάρισης, από την περιόδο του Ιανουαρίου 2017 μέχρι σήμερα.

Επίσης, το Δικηγορικό Γραφείο Πέτρου Δούμπη και Συνεργάτες σε όλη την περίοδο εκκαθάρισης και το Δικηγορικό Γραφείο Σεραφείμ Σωτηριάδη και Συνεργάτες στη διαδικασία εξυγίανσης/αναδιάρθρωσης.

Από την πλευρά των πιστωτών συμμετείχαν η εταιρεία ILVA Spa και το Δικηγορικό Γραφείο του Επαμεινώνδα Στυλόπουλου.

Σημειώνεται ότι οι εκκαθαριστές της εταιρείας κ.κ. Ν.Μαράντος και Δ.Αντωνίου διεξήγαγαν το σύνολο των διαπραγματεύσεων τόσο με τον βασικό πιστωτή της Hellenic Steel Co, ILVA Spa, γεγονός που οδήγησε στην κατάρτιση πλαισίου συμφωνίας εξυγίανσης.

Αναλυτικά, στα πλαίσια του αρ. 106βδ, συντάχτηκε η έκθεση εμπειρογνώμονα από την Deloitte, με τη συναίνεση του 96,3% του συνόλου των πιστωτών καθώς και με τους επενδυτές.

Το τίμημα της συναλλαγής ορίστηκε στα 12 εκατ. Ευρώ, πλέον της ανάληψης του κόστους περιβαλλοντικών παρεμβάσεων.

Σε περίπτωση που το Υπουργείο δώσει παράταση στην ολοκλήρωση του συγκεκριμένου έργου, ο επενδυτής θα καταβάλλει επιπλέον 1 εκατ. Ευρώ το οποίο θα διανεμηθεί στους πιστωτές.


A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ