Skip to main content

Ολοκληρώθηκε η πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στην Ferrovie Dello Stato Italiane

Το ΤΑΙΠΕΔ ολοκληρώνει μία διαγωνιστική διαδικασία που ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια και η οποία ανοίγει μία νέα σελίδα για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Ολοκληρώθηκε σήμερα η πώληση και μεταβίβαση του 100% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στην Ferrovie Dello Stato Italiane S.p.A., έναντι συνολικού τιμήματος 45 εκατ. ευρώ. Η υπογραφή της συμφωνίας έγινε στην Κέρκυρα στο πλαίσιο των εργασιών του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Ιταλίας από την Πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, κυρία Λίλα Τσιτσογιαννοπούλου και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Ferrovie dello Stato Italiane Group, κ. Renato Mazzoncini.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, το ΤΑΙΠΕΔ ολοκληρώνει μία διαγωνιστική διαδικασία που ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια και η οποία ανοίγει μία νέα σελίδα για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, καθώς η ιδιωτικοποίηση της εταιρείας επέφερε το κλείσιμο του φακέλου κρατικών ενισχύσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με το χρέος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ προς τον ΟΣΕ, ύψους 692 εκατ. ευρώ.

Η Ferrovie Dello Stato Italiane S.p.A. αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη σιδηροδρομική εταιρεία στην Ευρώπη και αναλαμβάνει να ενισχύσει και να αναπτύξει την ΤΡΑΙΝΟΣΕ με την τεχνογνωσία και την εμπειρία της, δημιουργώντας ένα σημαντικό πάροχο σιδηροδρομικών υπηρεσιών.

Με την υπογραφή της συμφωνίας η FS Italiane εξέδωσε δελτίου Τύπου στο οποίο o CEO του Ομίλου κ. Renato Mazzoncini δηλώνει ότι οι Ελληνικοί Σιδηρόδρομοι μπορούν στο εξής να βασιστούν στην τεχνογνωσία και την εξειδίκευση των Ιταλικών Σιδηροδρόμων, για την ανάπτυξή τους. Όπως τονίζεται η FS Italiane εξελίσσεται σε ένα από τους μεγάλους παίκτες της Ευρώπης στις μεταφορές, ούσα ήδη μία από τις κορυφαίες επιχειρήσεις παροχής σιδηροδρομικών υπηρεσιών, επιβατικών και εμπορευματικών, όπως και στις τοπικές αστικές συγκοινωνίες. 

"Είμαστε πρώτοι στην Ιταλία και την Ελλάδα, δεύτεροι στην Γερμανία ενώ ήδη δραστηριοποιούμαστε μέσω θυγατρικών σε Βρετανία, Γαλλία και Ολλανδία. Οι διεθνείς δραστηριότητες του Ομίλου" κατέληξε ο κ. Mazzoncini", αντιστοιχούν περίπου στο 15% των εσόδων, ενώ εάν υπολογιστούν σε ετήσια βάση ανέρχονται σε περίπου 17%. Στόχος μας είναι να δούμε τον κύκλο εργασιών από διεθνείς δραστηριότητες να αυξάνεται, από 1 δισεκατομμύριο, σε 4 δισεκατομμύρια το 2026".

Όσον αφορά την ΤΡΑΙΝΟΣΕ σημειώνεται ότι το 2016 μετέφερε συνολικά 15,6 εκατομμύρια επιβάτες και 1,1 εκατ. τόνους εμπορευμάτων, με έσοδα περίπου 120 εκατ. ευρώ και κέρδη 3,3 εκατ. ευρώ. Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ απασχολεί 672 άτομα προσωπικό, χρησιμοποιεί 1.160 βαγόνια, μηχανές και φορτάμαξες, ενοικιασμένα όλα ενώ κινεί περί τα 350 επιβατικά και εμπορικά τραίνα την ημέρα. 

Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση μπορείτε να ανατρέξετε στην ιστοσελίδα του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (www.hradf.com).