Skip to main content

Χωρίς λευκό καπνό για το χρέος το Washington Group - Οι διαφωνίες

Η αποτυχία να βρεθεί κοινός τόπος στον Καναδά σημαίνει ότι οι πιθανότητες για ενεργοποίηση του προγράμματος του Ταμείου περιορίζονται αισθητά

Xωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκε το Washington Group στο Γουίστλερ του Καναδά, παρά τις υψηλές προσδοκίες, που είχαν γεννήσει τόσο η παρουσία της Γενικής Διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, όσο και οι δηλώσεις των Ευρωπαίων ότι θεωρούν σημαντική τη συμμετοχή του ΔΝΤ σε επίπεδο χρηματοδότησης.

Αν και οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους θα συνεχιστούν, η αποτυχία να βρεθεί κοινός τόπος στον Καναδά σημαίνει ότι οι πιθανότητες για ενεργοποίηση του προγράμματος του Ταμείου περιορίζονται αισθητά.

Σημειώνεται ότι στη συνάντηση έδωσαν το παρών ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ο επικεφαλής του ESM, Kλάους Ρέγκλινγκ, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς και ο Γάλλος ομόλογός του Μπρούνο Λε Μερ.

Οι διαφωνίες ανάμεσα στις δύο πλευρές, ΔΝΤ και Γερμανία, έχουν να κάνουν με δυο θέματα:

Αφενός το χρόνο αποπληρωμής των ελληνικών χρεών. Η μεν Γερμανία δεν συζητά παράταση πλέον των πέντε ετών, ενώ το δε ΔΝΤ μιλά για παράταση 15 ετών.

Αφετέρου, οι δυο πλευρές διαφωνούν και για τον τρόπο που θα γίνει η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Η μεν Γερμανία συζητά ένα μηχανισμό συνδεδεμένο με συγκεκριμένες πολιτικές, το δε ΔΝΤ θέλει έναν πλήρως αυτοματοποιημένο μηχανισμό.

Παρά την πρόσφατη αισιοδοξία των Βρυξελλών ότι η συνάντηση του Καναδά θα μπορούσε να οδηγήσει σε λύση, φαίνεται ότι οι διαφορές παραμένουν αγεφύρωτες.

Η Αθήνα τώρα, σε ότι αφορά στο χρέος, στρέφει το βλέμμα της στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, με πηγές της ΕΕ να σημειώνουν ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και τις επόμενες εβδομάδες με στόχο την επίτευξη πλήρους απόφασης στα τέλη Ιουνίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από τη συνάντηση ο γερμανικός Τύπος είχε φροντίσει να ρίξει τον πήχυ των προσδοκιών για ενεργό συμμετοχή του Ταμείου. Στελέχη του CDU, δε, σε μία πλήρη μεταστροφή της έως τώρα στάσης του, δήλωσαν ότι δεν θεωρούν απαραίτητη την ενεργοποίηση του προγράμματος από το Ταμείο, καθώς όπως σχολίαζαν συνοδεύεται από «υψηλό τίμημα».

Εν τω μεταξύ σημερινή δημοσκόπηση θέλει την πλειονότητα των Ελλήνων να τάσσεται υπέρ της «εξόδου» του ΔΝΤ από τη χώρα.