Skip to main content

ΟΛΘ: Διπλασίασε τα κέρδη προ φόρων το 2018 στα 24,7 εκατ.ευρώ

Εντυπωσιακή αύξηση στα κέρδη προ και μετά φόρων κατέγραψε στη χρήση του 2018 - Σημαντική αύξηση στον τζίρο, ανοδικά οι όγκοι το α' τρίμηνο του 2019

Διπλασιασμό και υπερδιπλασιασμό των κερδών προ και μετά φόρων, αντίστοιχα, πέτυχε στη χρήση του 2018 η ΟΛΘ ΑΕ, ενώ αύξησε σημαντικά και τον τζίρο της.

Συγκεκριμένα, τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν στα 24,7 εκατ. ευρώ το 2018, έναντι 12,5 εκατ. ευρώ το 2017, μία αύξηση της τάξης του 98,2%, ενώ τα κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν στα 17,15 εκατ. ευρώ το 2018, έναντι 7,2 εκατ. ευρώ το 2017, σημειώνοντας υπερδιπλασιασμό και αύξηση κατά 136,8%, με το σχετικό περιθώριο να διαμορφώνεται στο 29,3%, επί του κύκλου εργασιών. Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας ανήλθε σε 58,5 εκατ. ευρώ έναντι των 54,2 εκατ. του 2017, σημειώνοντας αύξηση 7,9%.

Τα έσοδα ανά λειτουργικό τομέα διαμορφώθηκαν στα 37,9 εκατ. ευρώ για τον Σταθμό των Εμπορευματοκιβωτίων (Σ.ΕΜΠΟ) που αντιστοιχούν στο 64,8% του κύκλου εργασιών, στα 18,9 εκατ. ευρώ για τον Συμβατικό Λιμένα που αντιστοιχούν στο 32,3% του κύκλου εργασιών, στις 223.000 ευρώ για την Επιβατική Κίνηση που αντιστοιχούν στο 0,4% του κύκλου εργασιών, και στα 1,49 εκατ. ευρώ για την Εκμετάλλευση Χώρων, που αντιστοιχούν στο 2,5% του κύκλου εργασιών.

Αναφορικά με την κερδοφορία, σημειώθηκε αύξηση σε όλα τα μεγέθη. Συγκεκριμένα, τα λειτουργικά κέρδη, EBITDA (Κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων), διαμορφώθηκαν στα 27,6 εκατ. ευρώ το 2018, έναντι 18,85 εκατ. ευρώ του 2017, σημειώνοντας αύξηση 46,4%, με το σχετικό περιθώριο να διαμορφώνεται στο 47,2%, επί του κύκλου εργασιών.

Η σημαντικά βελτιωμένη κερδοφορία, όπως εξηγεί η κοινοπραξία, οφείλεται σε σειρά παραμέτρων: σημειώθηκε σημαντική βελτίωση της αποδοτικότητας της λειτουργίας των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού της εταιρείας, σε συνδυασμό με αυξημένη κίνηση, τόσο στον Σ.ΕΜΠΟ, όσο και στο Συμβατικό Λιμάνι. Ακολούθως, απαιτήθηκαν σημαντικά χαμηλότερες απομειώσεις περιουσιακών στοιχείων, καθώς και σημαντικά χαμηλότερες προβλέψεις, δεδομένης της συντηρητικής πολιτικής το προηγούμενο Οικονομικό Έτος.

Η ΟΛΘ Α.Ε. εξακολουθεί και παρουσιάζει μηδενικό δανεισμό, υποστηριζόμενη σε ιδιαίτερα ισχυρή ταμειακή βάση, με τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα την 31.12.2018 να ξεπερνούν τα 91εκατ. ευρώ.

Όπως τονίζεται, η μερισματική πολιτική της Εταιρείας στοχεύει πρωτίστως στην ικανοποίηση των μετόχων, λαμβάνοντας υπόψη ωστόσο και την δημιουργία αποθεματικών ικανών για χρηματοδότηση των πολύ σοβαρών, τρεχουσών και μελλοντικών της επενδύσεων. Το προτεινόμενο μέρισμα από τα κέρδη της χρήσης του 2018 είναι € 0,57 ανά μετοχή, προς έγκριση από την Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση.

Από τα προσωρινά στοιχεία διακίνησης του πρώτου τριμήνου του 2019, σύμφωνα με την εταιρεία, παρατηρείται πως η αύξηση στους όγκους διακίνησης, ακολουθεί τη θετική τάση του 2018.

«Προτεραιότητες της νέας Διοικητικής Ομάδας αποτελούν η υλοποίηση των υποχρεωτικών επενδύσεων ύψους 180 εκατ. ευρώ, η περαιτέρω αύξηση της αποδοτικότητας και της εύρυθμης λειτουργίας και η ευθυγράμμιση της πολιτικής τιμολόγησης στα επίπεδα των συνθηκών της αγοράς. Εκτιμώντας τα ανωτέρω, αποτελεί βασικό και σταθερό στόχο η περαιτέρω ισχυροποίηση της θέσης στην αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και συνακόλουθα, η διαρκής αύξηση της αξίας της Εταιρείας», σημειώνει ο ΟΛΘ.

Τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας παρουσίασε σήμερα σε οικονομικούς αναλυτές η διοικητική ομάδα της ΟΛΘ ΑΕ, γνωστοποιώντας, παράλληλα, ότι το έργο επέκτασης της 6ης προβλήτας του λιμανιού εκτιμάται ότι θα αρχίσει στο τέλος του έτους.