Skip to main content

Olympus Fields: Οι… πολύχρωμες καλλιέργειες δύο επιστημόνων από το Λιτόχωρο

Ο Κώστας Γκουντέλιας και η σύντροφός του Κατερίνα Καλαμπάκα καλλιεργούν έξω από το Λιτόχωρο πάνω από 60 είδη αρωματικών φυτών και εδώδιμων λουλουδιών

Εκείνος είναι χημικός με διδακτορικό στη φαρμακολογία κι εκείνη δασολόγος. «Πάντρεψαν» δημιουργικά τις ιδιότητες και τις επιστημονικές τους γνώσεις και δημιούργησαν την Olympus Fields, μια οργανική φάρμα γεμάτη χρώματα και ευωδιές, στους πρόποδες του Ολύμπου, με καλλιέργειες αρωματικών φυτών και εδώδιμων λουλουδιών.

Ο Κώστας Γκουντέλιας και η σύντροφός του Κατερίνα Καλαμπάκα σε μια έκταση 10 στρεμμάτων έξω από το Λιτόχωρο καλλιεργούν πάνω από 60 είδη βοτάνων και εδώδιμων λουλουδιών, από τσάι του βουνού, δενδρολίβανο, δάφνη, λουίζα, λεβάντα και φασκόμηλο μέχρι τριαντάφυλλα, γαρύφαλλα, καλέντουλες, πανσεδάκια και καπουτσίνους.

Μάλιστα, τα αποξηραμένα τους λουλούδια μετρούν 14 κωδικούς, ενώ τα νωπά ένα μίγμα με άνθη της εποχής. Τα βότανά τους φεύγουν αποκλειστικά στο εξωτερικό και σε χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Αυστρία, όπου συσκευάζονται από τον παραλήπτη, ενώ τα εδώδιμα λουλούδια τους, νωπά και αποξηραμένα, κυκλοφορούν αποκλειστικά στην ελληνική αγορά, με το brand name Olympus Fields, για χρήσεις στη γαστρονομία και τη ζαχαροπλαστική. Μάλιστα, συχνά το ζευγάρι δημιουργεί και custom made είδη, ανάλογα με τις ανάγκες των πελατών του.

Έχοντας μεγάλη αγάπη για τη φύση και οτιδήποτε φυσικό, έχουν επιλέξει να μην παρεμβαίνουν στις καλλιέργειές τους, που είναι 100% βιολογικές, αλλά και να δίνουν οικολογικό χαρακτήρα σε κάθε στάδιο της παραγωγής τους, από το χωράφι μέχρι τις συσκευασίες.

Τα προϊόντα τους σήμερα βρίσκονται από την Κομοτηνή και την Αθήνα μέχρι την Πάτρα. Το ζευγάρι ζει στο Λιτόχωρο και απολαμβάνει στην καθημερινότητά του τις ομορφιές της φύσης. «Αν εξαιρέσει κανείς τον αντίκτυπο που έχει ο κορωνοϊός στη δουλειά μας, όπως σε όλες τις δουλειές, δεν έχει ρίξει την ψυχολογία μας, αφού είμαστε καθημερινά ανάμεσα στα λουλούδια και τα βότανα» λέει στη Voria.gr ο Κώστας Γκουντέλιας.

Το επιστημονικό υπόβαθρο και η αγάπη για τη φύση

Η OIympus Fields δημιουργήθηκε το 2013. Ο Κώστας Γκουντέλιας, χημικός με διδακτορικό στη φαρμακολογία, βλέποντας τη δυστοκία της αγοράς εργασίας στο πεδίο του, βρέθηκε αντιμέτωπος με δύο επιλογές: ή να φύγει στο εξωτερικό ή να δημιουργήσει κάτι δικό του. Με καταγωγή και αυτός και η σύντροφός του από το Λιτόχωρο, αποφάσισε να επιλέξει την οδό της φύσης, αξιοποιώντας τα χωράφια που είχε στην περιοχή. Δειλά στην αρχή, με πολλή μελέτη, ατέλειωτους πειραματισμούς και δοκιμές, το ζευγάρι ξεκίνησε με καλλιέργειες κάποιων βοτάνων, που στη συνέχεια διευρύνθηκαν και μεγάλωσαν με εξαγωγικό προσανατολισμό. Σταδιακά άνοιξε ο δρόμος και για την καλλιέργεια των εδώδιμων λουλουδιών, που εκπροσωπούν το brand στο εσωτερικό της χώρας Σε αυτό το πολύχρωμο ταξίδι, η χημεία, η φαρμακολογία και η δασολογία βγαίνουν συνεχώς μπροστά τους, βοηθώντας τους σε πολλά επίπεδα.

«Ψαχνόμαστε συνεχώς, μελετάμε και αναζητούμε τι καινούριο μπορούμε να προσθέσουμε στις καλλιέργειές μας. Στην αρχή καλλιεργούσαμε μόλις τέσσερα βότανα και τώρα τα είδη μας ξεπερνούν τα 60» λέει στη Voria.gr ο Κώστας Γκουντέλιας. «Ξεκινήσαμε κάτι από το μηδέν, ενθουσιασμένοι από τα πολυπληθή μονοπάτια τα οποία αποκαλύπτονταν στην πορεία, εργαστήκαμε με αγάπη, σεβόμενοι το οικοσύστημα και έτσι εναρμονιστήκαμε με τη φύση» εξηγεί.