Skip to main content

Ομάδες γιατρών κατά της παιδικής κακοποίησης σε ΑΧΕΠΑ και Ιπποκράτειο

Επιτροπές υποδοχής κακοποιημένων παιδιών θα λειτουργήσουν από τις αρχές του 2019 στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ και Ιπποκράτειο.

Δύο ομάδες επιστημόνων που θα υποδέχονται τα παιδιά που ενδέχεται να έχουν υποστεί κακοποίηση ή παραμέληση θα δημιουργηθούν από την αρχή του 2019 στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, ΑΧΕΠΑ και Ιπποκράτειο.

Όπως εξήγησε η υποδιοικήτρια της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Έφη Βασιλειάδου, στη Voria.gr, οι επιτροπές θα απαρτίζονται από παιδιάτρους, εκπαιδευτικούς, παιδοψυχιάτρους, κοινωνικούς λειτουργούς και νοσηλευτές. Οι επιτροπές αυτές θα μπορούν να εντοπίζουν την κακοποίηση, οποιασδήποτε μορφής, και έπειτα να κάνουν την αντίστοιχη αναφορά στην Εισαγγελία.

Σύμφωνα με την κ. Βασιλειάδου, οι δύο αυτές νέες μονάδες προσπαθούν να χτυπήσουν στη ρίζα του ένα σημαντικό πρόβλημα που υπάρχει στη αντιμετώπιση της κακοποίησης όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε όλη τη χώρα, το οποίο είναι ο φόβος της αναφοράς των περιστατικών στην Εισαγγελία ώστε αυτή να προβεί στην απαραίτητη έρευνα.

«Είναι το φύγε κακό από πάνω μου», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η υποδιοικήτρια, καθώς υπάρχουν γιατροί ή και εκπαιδευτικοί οι οποίοι παρόλο που βλέπουν σημάδια τα οποία μπορεί να καταδεικνύουν κακοποίηση διστάζουν και δεν προχωρούν σε αναφορά. Σε επιστημονική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο για το θέμα της παιδικής κακοποίησης, παρουσιάστηκε μια περίπτωση κατά την οποία ενώ ένα μικρό παιδί πήγε στο νοσοκομείο με πολλαπλά σημάδια καψίματος από τσιγάρο στο σώμα του, το πόρισμα του νοσοκομείου έκανε λόγο για εκδορές και αμυχές. Στόχος είναι με τις επιτροπές που θα δημιουργηθούν, να μην επαναληφθούν αντίστοιχα περιστατικά.

Στις επιτροπές αυτές στα νοσοκομεία θα έχουν τη δυνατότητα να παραπέμπουν δάσκαλοι αλλά και παιδίατροι, γονείς και παιδιά για τους οποίους υποψιάζονται ότι υπάρχει ζήτημα κακοποίησης ή παραμέλησης. Η κ. Βασιλειάδου σημείωσε ότι θα γίνουν προσπάθειες έτσι ώστε να υπάρχει και μια κινητή μονάδα την οποία θα μπορεί να καλεί ο παιδίατρος ή ο δάσκαλος στο σημείο που είναι το παιδί.

Όπως τόνισε η κ. Βασιλειάδου, η πρωτοβουλία αναμένεται να ξεκινήσει το καινούργιο έτος μετά από συνεννόηση πάντα με τους διοικητές των νοσοκομείων ώστε σε πρώτη φάση οι ομάδες να καλυφθούν από το υπάρχον προσωπικό και έπειτα να έρθουν και επικουρικοί και πιστοποιημένοι εθελοντές.

Η ίδια τέλος σκέφτεται να ενεργοποιήσει ξανά το Τμήμα Εφήβων που λειτουργούσε στο ΑΧΕΠΑ με 10 κλίνες και έναν χώρο εκτός νοσοκομείου. Όπως είπε η κ. Βασιλειάδου καθώς το χρηματοδοτικό πρόγραμμα που στήριζε το τμήμα ολοκληρώθηκε, η ΥΠΕ έχει βρει έναν χώρο που να μπορεί να χρησιμοποιήσει χωρίς επιβάρυνση ώστε να φιλοξενήσει τις δράσεις του Τμήματος και να τις εμπλουτίσει με σχολές γονέων, όπου οι γονείς θα μπορούν να λαμβάνουν συμβουλές.

Σύμφωνα με στοιχεία η παιδική κακοποίηση και παραμέληση έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις στην Ελλάδα και την ΕΕ. Σύμφωνα με την τελευταία διαβαλκανική έρευνα (2012), η Ελλάδα έχει την πρώτη θέση σε ψυχολογική κακοποίηση, ενώ σχετικά με τη σεξουαλική κακοποίηση, τα στοιχεία δείχνουν ότι 1 στα 6 με 7 παιδιά θα βιώσει μία τέτοια εμπειρία κάποια στιγμή στη ζωή του. Επιπλέον, ευρωπαϊκή έρευνα του 2012 αύξησε αυτό το ποσοστό σε 1 στα 5 παιδιά. Αντίστοιχα, εκτιμάται ότι το 70% των θανάτων παιδιών κάτω των 3 ετών προέρχεται από κακοποίηση. Παρά τα σημαντικά ποσοστά κακοποίησης, 9 στις 10 περιπτώσεις παραμένουν χωρίς διάγνωση και αντιμετώπιση