Skip to main content

Ομαλά διεξάγονται οι βουλευτικές εκλογές στο Κόσοβο

Σοβαρές παρατυπίες στην εκλογική διαδικασία στο Κόσοβο δεν σημειώθηκαν, εκτός από μία περίπτωση. Συνελήφθησαν δύο άτομα.

Οι βουλευτικές εκλογές στο Κόσοβο διεξάγονται χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Η προσέλευση στις κάλπες μέχρι τις 15:00 (τοπική ώρα) ανήλθε στο 29,8% και σε σύγκριση με την προσέλευση που καταγράφηκε, την ίδια ώρα, στις βουλευτικές εκλογές του 2017 είναι υψηλότερη κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες.

Η μεγαλύτερη προσέλευση καταγράφεται στις περιοχές όπου ο σερβικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία. Σοβαρές παρατυπίες στην εκλογική διαδικασία δεν σημειώθηκαν, εκτός από μία περίπτωση όπου, σε εκλογικό τμήμα, σε σερβικό δήμο, επετράπη σε μία ψηφοφόρο να ψηφίσει δύο φορές.

Ο πρόεδρος της εφορευτικής επιτροπής και ένα κομματικός αντιπρόσωπος συνελήφθησαν και προφυλακίστηκαν.

Χαρακτηριστικό για τις σημερινές εκλογές στο Κόσοβο είναι το γεγονός ότι οι αρχές έχουν αυξήσει τα μέτρα ελέγχου και για πρώτη φορά έχουν διοριστεί ειδικοί εισαγγελείς σε κάθε εκλογική περιφέρεια που παρακολουθούν την εκλογική διαδικασία και παρεμβαίνουν άμεσα, εάν χρειαστεί. Αυξημένη, αλλά διακριτική είναι και η παρουσία των δυνάμεων ασφαλείας, ειδικότερα στο βόρειο Κόσοβο.