Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Πρεμιέρα με... βάρη στα γυμναστήρια- Αντιδράσεις για τη διπλή μάσκα

Απαράδεκτη χαρακτηρίζουν στη Voria.gr την απόφαση για χρήση διπλής μάσκας οι ιδιοκτήτες των γυμανστηρίων - Καμπανάκι για την υγεία των αθλούμενων.

Με χαρά αλλά και σκεπτικισμό κύλησε η πρώτη ημέρα λειτουργίας των γυμναστηρίων στη Θεσσαλονίκη, έπειτα από το επτάμηνο «λουκέτο» που επιβλήθηκε στο πλαίσιο των μέτρων για την αναχαίτιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Η χαρά συνίσταται στο γεγονός της επαναλειτουργίας και της επιστροφής των ιδιοκτητών και των εργαζόμενων στους χώρους εργασίας, αλλά και των αθλούμενων σε ένα αγαπημένο περιβάλλον και σε μια συνήθεια η οποία αναγκαστικά κόπηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ο προβληματισμός έγκειται στο μέτρο της χρήσης διπλής προστατευτικής μάσκας στους χώρους του γυμναστηρίου και κατά τη διάρκεια των ασκήσεων, εξαιρουμένης της αερόβιας γυμναστικής και μόνο όταν υπάρχει η κατάλληλη απόσταση των τριών μέτρων μεταξύ των αθλούμενων.

Ο Αβράαμ Νικολάου, ιδιοκτήτης μεγάλης αλυσίδας γυμναστηρίων, τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στο εξωτερικό, μιλώντας στη Voria.gr ανέφερε χαρακτηριστικά: «Επιτέλους τα μαγαζιά μου έπαψαν να είναι φαντάσματα, η επαναλειτουργία γέμισε χαρά, στους ιδιοκτήτες, στους εργαζόμενους, στους αθλούμενους».

Σύμφωνα με τον ίδιο η επαναλειτουργία γίνεται κάτω από πολύ κακές συνθήκες αναφερόμενος κυρίως στην απόφαση της επιτροπής για διπλή χρήση μάσκας κατά τη διάρκεια της άσκησης: «Οι λοιμωξιολόγοι δεν κάθισαν να μιλήσουν με γυμναστές για να δουν αν είναι εφικτό και αν επιβαρύνουμε περισσότερο το θέμα της υγείας των αθλούμενων. Όταν ένας αθλούμενος κάνει αερόβια άσκηση και ανεβάζει παλμούς δεν χρειάζεται η μάσκα, αλλά οι παλμοί δεν κατεβαίνουν μέσα σε ένα δευτερόλεπτο όταν στη συνέχεια θα πάει να κάνει βάρη με τη μάσκα. Πιέζεται το σώμα του».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο οποίος έχει εικόνα και από το εξωτερικό, οι λοιμωξιολόγοι στην Αυστρία «είπαν ότι αυτό όχι μόνο δεν είναι εφικτό αλλά είναι δολοφονία, είναι έγκλημα να έχει ένας αθλούμενος τη μάσκα. Τώρα εδώ που πήραν αυτή την απόφαση και θέλουν να λειτουργούμε έτσι, για εμένα είναι απαράδεκτο και εκτιμώ πως θα έχουμε σύντομα το ΕΚΑΒ για περιστατικά μέσα στα γυμναστήρια».

Ασήκωτα τα... βάρη

Ο κ. Νικολάου έθεσε ακόμη μια πολύ σημαντική παράμετρο καθώς η χρήση της μάσκας λειτουργεί ήδη αποτρεπτικά για τους αθλούμενους οι οποίοι, ενώ ήθελαν να επιστρέψουν στο γυμναστήριο και είχαν κλείσει ήδη ραντεβού, δεν θα το κάνουν μέχρι να αρθεί το μέτρο ενώ παράλληλα μειώνει τον τζίρο των επιχειρήσεων. «Πριν ανακοινωθεί το μέτρο της χρήσης της μάσκας είχαμε μεγάλη ροή στα ραντεβού. Κανονικά έπρεπε από την προσέλευση να πέσει η πόρτα την πρώτη ημέρα και με αυτό που κάνανε ήδη ο τζίρος είναι πεσμένος κατά 60%. Πραγματικά ελπίζουμε η εικόνα να βελτιωθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας», ανέφερε

Αναφορικά με τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης, επισήμανε ότι όταν ο ίδιος μιλούσε με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων αυτός τού είχε αναφέρει ότι θα επρόκειτο για μια γενναιόδωρη επιδότηση και, σύμφωνα με τον κ. Νικολάου, στην καλύτερη περίπτωση για μια εταιρεία όπως η δική του με λειτουργικά έξοδα 120.000 ευρώ μηνιαίως θα λάβει 18.000 ευρώ στήριξη. «Αυτό δεν είναι γενναιόδωρη επιδότηση, αυτό είναι μια κοροϊδία για να πούμε ότι δίνουμε κάτι», επισήμανε.

Ο Μιχάλης, υπεύθυνος σε γυμναστήριο γνωστής αλυσίδας, τόνισε ότι η χρήση της διπλής μάσκας δυσκολεύει ακόμη και την ομιλία, πόσο μάλλον αυτόν που κάνει γυμναστική και χρειάζεται σωστές αναπνοές. «Ο κόσμος διψούσε να έρθει στο γυμναστήριο. Το τελευταίο μήνα τα μηνύματα και τα τηλέφωνα για ραντεβού έπεφταν βροχή ωστόσο με τα μέτρα αυτά δεν είναι πρακτικό, είναι εξωπραγματικό και δεν μπορεί και να συνεχιστεί», είπε.

«Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι, ανυπομονούσαμε πολύ να επιστρέψουμε στο φυσικό μας περιβάλλον, στην εργασίας μας και στην γυμναστική. Το θετικό είναι ότι ο κόσμος έδειξε ότι του έλειψε το γυμναστήριο και πραγματικά ελπίζουμε να μας αγκαλιάσει και να μας στηρίξει μιας και πέρυσι το καλοκαίρι δεν δουλέψαμε καθόλου, ελπίζουμε φέτος να γίνει κάτι διαφορετικό και καλύτερο. Ο κόσμος σήμερα, πρώτη ημέρα, έδειξε ότι έχει την ανάγκη να γυμναστεί μετά από 7 μήνες, όπως και εμείς έχουμε ανάγκη να δουλέψουμε», σημείωσε στη Voria.gr o Νικόλας Κόλιας, γυμναστής και ιδιοκτήτης γυμναστηρίου.

«Αναφορικά με τα τετραγωνικά και τη μη χρήση χώρων όπως αποδυτήρια (μόνο για φύλαξη προσωπικών αντικειμένων), σάουνας ήταν αναμενόμενο αλλά αυτό με τη μάσκα είναι μη εφικτό. Ελπίζουμε ότι τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση να το κατανοήσει και να άρει το μέτρο για τη διπλή χρήση μάσκα» τονίζει.

Την έντονη αντίδραση για τη χρήση της διπλής μάσκας εξέφρασε και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Γυμναστηρίων ζητώντας την απόσυρση του μέτρου.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει: «Χθες το απόγευμα, όταν διέρρεαν δημοσιογραφικές πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η επιτροπή των λοιμωξιολόγων θα προτείνει τη χρήση διπλής μάσκας από τους αθλούμενους στα γυμναστήρια, η Διοίκηση του Πανελληνίου Συνδέσμου Γυμναστηρίων αντέδρασε έντονα στο Υπουργείο και στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και ανέφερε ότι η χρήση μάσκας κατά τη διάρκεια σωματικής άσκησης είναι επιστημονικά άτοπη και εγκυμονεί κίνδυνο για την υγεία του αθλούμενου.

» Ύστερα από συνεχείς επαφές με τα αρμόδια Υπουργεία μέχρι και τις 23.30 το βράδυ, εκδόθηκε διευκρινιστική απόφαση σύμφωνα με την οποία όσοι θα πραγματοποιούν στο γυμναστήριο αερόβια άσκηση, δεν θα υποχρεούνται στη χρήση μάσκας, με την προϋπόθεση να απέχουν μεταξύ τους 3 μέτρα.

» Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Συνδέσμου από έγκυρη πηγή, τις επόμενες ημέρες θα αρθεί εντελώς η υποχρέωση χρήσης μάσκας για τους αθλούμενους κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε μορφής σωματικής άσκησης».

Στο ΦΕΚ μεταξύ άλλων για την λειτουργία των γυμναστηρίων περιγράφονται μεταξύ άλλων τα εξής μέτρα:

• Ταυτόχρονη παρουσία ατόμων (συμπεριλαμβανομένων και των μελών του προσωπικού του γυμναστηρίου), ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα της επιφάνειας του γυμναστηρίου (1 άτομο ανά 10m2) ενώ για ομαδικές ασκήσεις αερόβιας γυμναστικής, που εκτελούνται ανά ομάδες, να εφαρμόζεται η τήρηση αποστάσεων τουλάχιστον 2m μεταξύ των αθλουμένων

• Είσοδος των αθλουμένων με προ-συνεννόηση για την ημέρα και ώρα προσέλευσής τους, μέσω τηλεφώνου, ή γραπτού μηνύματος και με καταγραφή των προσωπικών στοιχείων (ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο) προκειμένου να είναι δυνατή η ιχνηλάτηση σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος.

• Όλα τα μέλη του γυμναστηρίου (εργαζόμενοι και αθλούμενοι) υποχρεούνται σε εβδομαδιαίο προληπτικό έλεγχο είτε με self-test για όσους είναι δικαιούχοι self- testing ή με rapid test για τους υπολοίπους. Το αποτέλεσμα είτε του self-test είτε του rapid test θα επιδεικνύεται στο προσωπικό υποδοχής και θα ισχύει μόνο για την τρέχουσα εβδομάδα κάθε φορά.

• Κατά την προσέλευσή τους οι αθλούμενοι θα υπογράφουν στον “Κατάλογο Εισερχομένων Εξερχομένων στην Αθλητική εγκατάσταση”, όπου δηλώνουν ότι δεν έχουν συμπτώματα καθώς και την ημερομηνία διενέργειας του τεστ.

• Πρόβλεψη για επάρκεια υγειονομικού υλικού

✓ αλκοολούχο αντισηπτικό πυκνότητας τουλάχιστον 70%

✓ χειρουργικές μάσκες

✓ γάντια μιας χρήσης

• Τοποθέτηση κλειστών ποδοκίνητων κάδων σε εμφανή σημεία

• Απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρων ανάμεσα στα όργανα αερόβιας άσκησης (πχ διάδρομοι, ποδήλατα, ελλειπτικά κλπ) ή κατασκευή ακρυλικών υαλοπινάκων, που
θα βρίσκεται έμπροσθεν των οργάνων και καθ’ όλο το μήκος αυτών ιδανικά και με επάνω καλυπτικό τμήμα (οροφή), το οποίο θα καθαρίζεται με αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα πριν την χρήση του από τον επόμενο αθλούμενο.

• Καθαρισμός /απολύμανση των οργάνων με καθαριστικό/απολυμαντικό, σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή, μετά από κάθε χρήση.